Vaření

Pečete ráda, ale bojíte se pustit do složitějších receptů? Mám pro vás tip!

Vařím i peču ráda už několik let, ale při pečení sladkostí se omezuji hlavně na bábovky nebo koláče. Miluju sice dortíky i zákusky, ale netroufám si na ně. Odhodlání jsem většinou ztratila hned při hledání receptu. Nápad „co takhle třeba větrník nebo věneček?“ skončil už v zárodku. Cože? Odpalované těsto? Jak proboha na to?

kuchyn

Myslím, že se to už stalo i vám. Rády byste připravily něco speciálního, ale recept z kuchařky prostě nestačí, ať je sebepodrobnější. Při pečení i vaření jde také o sdělenou zkušenost, úplně nejlepší je, když vám cenné rady předá maminka nebo babička, v mnohých rodinách kolují recepty po celá léta pouze ústně a na ožmoulaném papírku v rodinné kuchařce se krčí pouze seznam surovin, ze kterých jen tak nic nevykouzlíte.

Zvláště pokud se třeba jako já chcete ponořit do složitějších receptů a zabrousit rovnou do cukrařiny. Důležité postupy a neméně důležité fígle a vychytávky zkrátka v knihách nejsou, obě moje babičky už mě několik let provázejí jenom v myšlenkách a máma peče pouze štrůdl. :) Takže co teď?

Škola (pečení) základ života!

ola1

O kurzech vaření, které se objevují jako houby po dešti, určitě víte. Já jsem nedávno zjistila, že existují i školy vaření a pečení, kde nabízejí jednodenní specializované kurzy, a jednu takovou jsem objevila na Vinohradech. Ola Kala, kuchařské studio sympatického Michala Nikodéma, sídlí na Vinohradech a mně splnilo můj sen - mohla jsem si na vlastní kůži vyzkoušet, jak to vypadá na Kurzu odpalovaného těsta, které je základní součástí mých vysněných věnečků a větrníků. :)
Kurz odpalovaného těsta je novinkou letošního podzimu. Přestože odpalované těsto patří k základům cukrářství, spousta lidí se ho stále bojí a neumí s ním pracovat - stejně jako já.

„Při tomto kurzu zasvětíme účastníky do jednoho z velkých témat cukrářství a naučíme je připravovat klasické dezerty, jako je třeba karamelový větrník s vanilkovou šlehačkou. A to samozřejmě tak, aby těsto během pečení nesplasklo a zůstalo krásně nadýchané,“ vysvětluje mi Michal Nikodém s tím, že součástí kurzu bude také příprava klasických věnečků se žloutkovým krémem a citronovou polevou a také tvarování populárních labutí z odpalovaného těsta.

A jaké to na kurzu bylo?

venecekVšem, které jste se dosud obávaly podobný kurz navštívit, ho mohu vřele doporučit. I těm z vás, které na podobné záležitosti pohlíží s mírným despektem a říkají si: Co by mě tam asi tak mohli naučit nového? Budete se divit. :)

Připravte se, že budete mít plné ruce práce. To, že jdete na kurz, kde vám někdo ukáže, „jak na to“, neznamená, že budete jen sedět nebo stát a koukat na zručnou práci lektora. To samozřejmě budete také, ale pak budete muset sami přiložit ruku k dílu, protože si všechno pěkně od píky vyzkoušíte.

V Ola Kala jsem se navíc cítila opravdu příjemně - nejen díky tomu, že je tady skutečně krásné prostředí, ale hlavně proto, že zde i díky Michalovi Nikodémovi vládne milá atmosféra a cítíte se tak trochu jako u babičky v kuchyni.

Na fotce vpravo vidíte moji maličkost s větrníkem, který jsem upekla, a hlavně se spokojeným úsměvem, protože jsem zvládla něco, o čem jsem si myslela, že to nikdy nedokážu.

A na závěr recept na tradiční Karamelový větrník (pro ty z vás, které jej zvládnou bez pomoci :))

vetrniky1

Odpalované těsto

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 25 g cukru krupice
  • 170 g hladké mouky
  • 210 g celých vajec

Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku a odpalujeme, až vznikne hustá, na vařečku se nelepící hmota. Poté dáme do mísy a za stálého míchání postupně přidáváme vejce. Pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou stříkáme do libovolných tvarů na plechy pokryté pergamenovým papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.
Zkouška: Pokud na větrník zaklepeme ze spodní části a bude dunět, je hotovo.

Vanilková šlehačka

  • 250 ml mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 300 ml šlehačky min. 30%

Z mléka, cukru, pudinku a lusku uvaříme hustý pudink. Vaříme minimálně 2 minuty, aby se ztratila chuť škrobu. Přendáme do šlehače a za stálého šlehání necháme zchladnout. Vyšleháme 300 ml šlehačky a jemně nadlehčíme pudink.

Karamelová šlehačka

  • 200 g cukru krupice
  • 2x 300 ml šlehačky

Cukr utavíme na karamel, přilijeme 300 ml šlehačky a provaříme, až se karamel důkladně rozpustí. Necháme důkladně vychladit. Po zchladnutí přidáme 300 ml šlehačky a vyšleháme dotuha.

Fondánová poleva

Kulér - několik lžic cukru krystalu utavíme na velmi tmavý, skoro černý karamel a zalijeme vodou. Necháme provařit, až se karamel rozpustí.
Ve vodní lázni rozpustíme fondán a obarvíme kulérem.


Připraveno ve spolupráci s kuchařským studiem OLA KALA, více na jejich webových stránkách ZDE.

   
15.10.2014 - Mlsání - autor: Klára Wimmerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] Sedláková Magdalena [*]

    Jsou fakt super taky si je peču doma uplně ty samé a naši je milujou.Ty kupované se nedaj už to není jako dřív.Sml58

    superkarma: 0 10.11.2014, 00:04:48
  2. avatar
    [33] átéčko [*]

    Já na tohle vůbec nemám chuť, tak neřeším, jestli jsou v tom éčka, nebo jestli je mouka nezdravá. Mně se prostě při pohledu na zákusky nebo čokoládu zvedne žaludek.Sml26

    superkarma: 0 05.11.2014, 20:05:47
  3. avatar
    [32] Eva_CZ [*]

    gerda — #31 ale ja nic takoveho prece nekupuju, uz roky jsme na organickych potravinach ( v Cesku BIO ), pect se vubec nemusi a ted uz se ale VUBEC nemusi, VONovi konecne diagnostikovali cukrovku a tak jime dietne oba. Vetrnik bych si uz pomalu dala, nemela jsem ho cca 16 let, ten bych si klido koupila, ale tady nejsou. Sml23

    Knedliky jsem v Praze kupovala dobry, ale je fakt, ze muj domaci je chutnejsi, lec opet - je to sama mouka a mouka je fuj, takze asi tak. A i mouku kupuju bio. Sml22 Kdyz uz.

    superkarma: 0 18.10.2014, 13:51:11
  4. avatar
    [31] gerda [*]

    Eva_Fl — #30něco na tom je, když si přečteš složení např. třeného pečiva - různé balené mramorové řezy, bábovky, buchty a tak. Vždycky jsou tam nějaké stabilizátory a éčka. Já neříkám, že třeba v koupené mouce nic není, ale aspoň to trochu omezím. Peču doma, je to chutnější, zdravější a o polovinu levnější.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #32
    superkarma: 1 18.10.2014, 09:56:13

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    bambule45 — #29jake chemicke blivajzy a nahrazky, tukane? Sml14Sml52

    1. na komentář reaguje gerda — #31
    superkarma: 0 16.10.2014, 13:01:59
  2. [29] bambule45 [*]

    Však nic péct nemusíš, nikdo tě nenutí. Klidně si kupuj ty chemické blivajzy a náhražky, já si raději udělám téměř vše doma, včetně pečiva. Sml67 Sml22 Eva_Fl — #27

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #30
    superkarma: 0 16.10.2014, 08:57:21
  3. [28] Breberka456 [*]

    To je na mě moc pracné, asi to nedám. Ale líbí se mi to Sml59Sml59 a obdivuji ! Slečna na fotce je také velmi sympatická

    superkarma: 0 15.10.2014, 18:11:54
  4. avatar
    [27] Eva_CZ [*]

    denkas — #26 v zivote bych nic nepekla, ani knedle bych doma nepatlala, kdybych si to mohla jit koupit. Sml22

    1. na komentář reaguje bambule45 — #29
    superkarma: 0 15.10.2014, 18:09:33
  5. avatar
    [26] denkas [*]

    Odpalovaný těsto sem nikdy nedělalaSml80 Dojdu si do cukrárny.Radši mám věnečky než větrníky.Ale opravdu dobrý věnečky,né nějaký vysušený.U nás dělaly MOC dobrý,velký a výborný.Jenže cukrošku už má někdo jiný a už je to o něčem jinýmSml57

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #27
    superkarma: 1 15.10.2014, 17:33:40
  6. avatar
    [25] diblice [*]

    tak věnečky peče moje máma na kila, já je zkoušela ve svých 17, když zrovna byla máma na dovolený a povedly se, ale od tý doby jen u maminky, letos ji bylo 70, takže časem budu muset zase začít

    superkarma: 0 15.10.2014, 15:26:39
  7. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    paníliška — #19 na tvaru nezalezi, jdu se na to mrknout

    superkarma: 0 15.10.2014, 15:19:57
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    Kadla — #20já už to mám se sladkým vyřešené. Občas si dám čtvereček hořké čokolády nebo jeden kousek něčeho, co doma napeču. Ale ta kvanta, co jsem (s prominutím) požírala kdysi, jsem výrazně omezila. Snad se mi to projeví v listopadu, až půjdu na kontrolu k praktické. Která to celé způsobilaSml52 Postrašila mě, velice úspěšně.

    superkarma: 0 15.10.2014, 14:46:11
  9. avatar
    [22] Klára Wimmerová [*]

    Rikina — #16 Děkuji! Sml16

    superkarma: 0 15.10.2014, 14:43:58
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Evelyn1 — #17no jasně, přece nechceš smaženici.Sml52 A zamíchává se jedno po druhém. Ono to dá ručně dost práce, to vajíčko se těžko do těsta zapracovává.

    superkarma: 0 15.10.2014, 14:43:07
  11. avatar
    [20] Kadla [*]

    Mně větrníky moc nechutnají... jsou hodně sladké a nemám ráda šlehačku, takže ledaže bych je udělala pro návštěvu. Třeba se k tomu jednou dotlačím :-D Ale rozhodně vyzkouším ten karamel od Gerdy...

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 15.10.2014, 14:39:46
  12. avatar
    [19] paníliška [*]

    Evelyn1 — #17 Ano, velmi důležitý detail - vejce se vmíchají po zchladnutí těsta.

    Eva_Fl — #1 Na netu najdeš recepty i na větrník na plechu. Nemá to sice klasický tvar, ale krájí se na řezy, ale je opravdu moc dobrý a na přípravu to není tak hrozné. Sml58

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #24
    superkarma: 0 15.10.2014, 13:41:57
  13. avatar
    [18] Milala [*]

    Tak do toho nejdu,raději se nechám pozvatSml22

    superkarma: 0 15.10.2014, 12:17:28
  14. [17] Evelyn1 [*]

    Zdravím, ale všude se píše, že vejce se dávají až po zchladnutí těsta???

    1. na komentář reaguje paníliška — #19
    2. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 15.10.2014, 11:56:18
  15. [16] Rikina [*]

    Klára Wimmerová — #15 tak ať se dílo podaří, když jste tomu věnovala tolik úsilí Sml67

    1. na komentář reaguje Klára Wimmerová — #22
    superkarma: 0 15.10.2014, 11:45:54
  16. avatar
    [15] Klára Wimmerová [*]

    Rikina — #13 Myslím, že ty věnečky a větrníky právě za poslední roky hodně utrpěly na pověsti, kvůli tomu, že jim málokdo věnuje tu péči při přípravě.

    Na kurzu jsme se o tom bavili. Dovnitř se dává krém z prášku, nebo ještě hůř jenom nějaká ochucená šlehačka z rostlinného tuku, nahoru zase místo fondánu nějaká hnusná poleva, takže se nedivím, že si každý radši koupí jiný zákusek. Škoda.

    Fakt je, že ta výroba je opravdu hodně složitá a zdlouhavá a rozhodně bych „se s tím nepatlala“ jen tak pro sebe a pro manžela (manžel odpustí :)). Chystám se na ně jako na dárek k narozeninám pro jednoho gurmána, který to snad bude umět ocenit. :)

    1. na komentář reaguje Rikina — #16
    superkarma: 0 15.10.2014, 11:16:52
  17. avatar
    [14] enka1 [*]

    gerda — #12 gerda — #11 díkSml16, zřejmě jsem to přehnala s dobou rozpouštění - do hněda

    superkarma: 0 15.10.2014, 11:06:56
  18. [13] Rikina [*]

    Hm. To je šílené. Kdybych chtěla mít opravdu zajištěný výsledek, tak si ušetřím čas a peníze za kuchařský kurz a zajdu do cukrárny. Sml57 Tam ty větrníky mají vždycky vzhledné a chutné. Ovšem jelikož v cukrárně mívají obvykle mraky jiných a lepších zákusků, tak většinou koupím něco jiného a větrníky nechám jiným. Sml80

    1. na komentář reaguje Klára Wimmerová — #15
    superkarma: 0 15.10.2014, 11:06:35
  19. avatar
    [12] gerda [*]

    buldok — #6Kdo chce mít zajištěný výsledek, tak zajde někam do obchodu s potravinami. Jak jsou různé sypké směsi na buchty, bábovky a tak, tak tam mají i na věnečky - na to odpalované těsto. S tím začít a pak přejít na normální recepty s jednotlivých surovin. A do hodně vytopené trouby se to má na plechu dávat, 170 se mi zdá i málo. Roztopit na max a pak ztlumit při dopékání. Ke konci odvětrávat škvírou - vstrčit tam dřívko, špejli...

    1. na komentář reaguje enka1 — #14
    superkarma: 0 15.10.2014, 11:00:17
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    enka1 — #4krystalový cukr nasypeš na suchou pánev se silným dnem anebo použiješ široký kastrol. Zapneš přívod tepla a mícháš. Cukr se napřed rozpustí a pak začne žloutnout. V ten moment musíš přidat tekutinu - prská - a rozpustit na mírném teple. Já dělám karamel na karamelové zelí, takže na žlutý cukr naházím pokrájené hlávkové zelí a pokud byly hrudky, tak se během dušení rozpustí.

    1. na komentář reaguje enka1 — #14
    superkarma: 0 15.10.2014, 10:57:34
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    Klára Wimmerová — #9no jo, ale to všecko musí ve správném receptu být, jinak stačí vynechat tuhle důležitou maličkost a veškerá práce je pokaženáSml15

    superkarma: 0 15.10.2014, 10:55:49
  22. avatar
    [9] Klára Wimmerová [*]

    luneta — #7 Troubu určitě neotvírejte, to je základ. Na kurzu jsme věnečky pekli těch cca 30 minut a opravdu jsme troubu neotevřeli ani jednou - výhoda je, že většina už má okýnko. :)

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 15.10.2014, 10:23:37
  23. avatar
    [8] luneta [*]

    diblice — #5tak to je moc šikovná.Taky je budu dneska dělat.Ovšem u mě se neví jak dopadnou

    superkarma: 0 15.10.2014, 08:50:35
  24. avatar
    [7] luneta [*]

    gerda — #3já zkoušela jen věnečky,ty jsou lehčí.Ale výsledek byl hroznej.Vůbec neskočili.Druhou várku zkusil manžel a měl je jak z obchodu.Přemýšleli jsme,kde jsem udělala chybu a bylo to proto,že jsem tu troubu otvírala.Jenže jak to má člověk vědět.to v receptu není.

    1. na komentář reaguje Klára Wimmerová — #9
    superkarma: 0 15.10.2014, 08:47:25
  25. avatar
    [6] buldok [*]

    Větrníky miluju, ale neodvážím se je upéct.

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 15.10.2014, 08:45:33
  26. avatar
    [5] diblice [*]

    pomalu a jistě přesouvám pečení na dceru, ač jí je teprve deset, tak ji to začalo bavit, v pondělí dělala koblihy

    1. na komentář reaguje luneta — #8
    superkarma: 0 15.10.2014, 08:44:24
  27. avatar
    [4] enka1 [*]

    gerda — #2 Tak to sem napiš. Zkoušela jsem ho jen jednou a musela z kastrůlku vytloukatSml54

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 15.10.2014, 07:22:53
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    Eva_Fl — #1ono je taky důležité, abys v prvních 10 minutách neotevírala troubu. A po dopečení vstrčila do dveří trouby nějakou špejli nebo tak, aby to tam dodýchalo. Ne hned s tím ven na mrázSml30

    1. na komentář reaguje luneta — #7
    superkarma: 0 15.10.2014, 05:51:53
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Myslím, že někomu bude dělat problémy, jak udělat karamel. To by tu mělo být taky podrobně popsáno.Sml58 Já to teda dovedu, ale naučila jsem se to teprve nedávno a vyhýbala jsem se tomu jako čert kříži. Přitom to není těžké.

    1. na komentář reaguje enka1 — #4
    superkarma: 0 15.10.2014, 05:50:54
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Dam COKOLIV, co mam, za vetrnik! Jezisi, to je silene pracny a vysledek, zejmena v mem podani, velmi nejisty! Nechcete mi ho nekdo prijet upect? Sml58Sml58Sml58Sml58Sml58Sml58Sml58Sml58

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje paníliška — #19
    superkarma: 0 15.10.2014, 04:28:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme