Vařím i peču ráda už několik let, ale při pečení sladkostí se omezuji hlavně na bábovky nebo koláče. Miluju sice dortíky i zákusky, ale netroufám si na ně. Odhodlání jsem většinou ztratila hned při hledání receptu. Nápad „co takhle třeba větrník nebo věneček?“ skončil už v zárodku. Cože? Odpalované těsto? Jak proboha na to?

kuchyn

Myslím, že se to už stalo i vám. Rády byste připravily něco speciálního, ale recept z kuchařky prostě nestačí, ať je sebepodrobnější. Při pečení i vaření jde také o sdělenou zkušenost, úplně nejlepší je, když vám cenné rady předá maminka nebo babička, v mnohých rodinách kolují recepty po celá léta pouze ústně a na ožmoulaném papírku v rodinné kuchařce se krčí pouze seznam surovin, ze kterých jen tak nic nevykouzlíte.

Zvláště pokud se třeba jako já chcete ponořit do složitějších receptů a zabrousit rovnou do cukrařiny. Důležité postupy a neméně důležité fígle a vychytávky zkrátka v knihách nejsou, obě moje babičky už mě několik let provázejí jenom v myšlenkách a máma peče pouze štrůdl. :) Takže co teď?

Škola (pečení) základ života!

ola1

O kurzech vaření, které se objevují jako houby po dešti, určitě víte. Já jsem nedávno zjistila, že existují i školy vaření a pečení, kde nabízejí jednodenní specializované kurzy, a jednu takovou jsem objevila na Vinohradech. Ola Kala, kuchařské studio sympatického Michala Nikodéma, sídlí na Vinohradech a mně splnilo můj sen - mohla jsem si na vlastní kůži vyzkoušet, jak to vypadá na Kurzu odpalovaného těsta, které je základní součástí mých vysněných věnečků a větrníků. :)
Kurz odpalovaného těsta je novinkou letošního podzimu. Přestože odpalované těsto patří k základům cukrářství, spousta lidí se ho stále bojí a neumí s ním pracovat - stejně jako já.

„Při tomto kurzu zasvětíme účastníky do jednoho z velkých témat cukrářství a naučíme je připravovat klasické dezerty, jako je třeba karamelový větrník s vanilkovou šlehačkou. A to samozřejmě tak, aby těsto během pečení nesplasklo a zůstalo krásně nadýchané,“ vysvětluje mi Michal Nikodém s tím, že součástí kurzu bude také příprava klasických věnečků se žloutkovým krémem a citronovou polevou a také tvarování populárních labutí z odpalovaného těsta.

A jaké to na kurzu bylo?

venecekVšem, které jste se dosud obávaly podobný kurz navštívit, ho mohu vřele doporučit. I těm z vás, které na podobné záležitosti pohlíží s mírným despektem a říkají si: Co by mě tam asi tak mohli naučit nového? Budete se divit. :)

Připravte se, že budete mít plné ruce práce. To, že jdete na kurz, kde vám někdo ukáže, „jak na to“, neznamená, že budete jen sedět nebo stát a koukat na zručnou práci lektora. To samozřejmě budete také, ale pak budete muset sami přiložit ruku k dílu, protože si všechno pěkně od píky vyzkoušíte.

V Ola Kala jsem se navíc cítila opravdu příjemně - nejen díky tomu, že je tady skutečně krásné prostředí, ale hlavně proto, že zde i díky Michalovi Nikodémovi vládne milá atmosféra a cítíte se tak trochu jako u babičky v kuchyni.

Na fotce vpravo vidíte moji maličkost s větrníkem, který jsem upekla, a hlavně se spokojeným úsměvem, protože jsem zvládla něco, o čem jsem si myslela, že to nikdy nedokážu.

A na závěr recept na tradiční Karamelový větrník (pro ty z vás, které jej zvládnou bez pomoci :))

vetrniky1

Odpalované těsto

  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 25 g cukru krupice
  • 170 g hladké mouky
  • 210 g celých vajec

Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu. Přisypeme mouku a odpalujeme, až vznikne hustá, na vařečku se nelepící hmota. Poté dáme do mísy a za stálého míchání postupně přidáváme vejce. Pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou stříkáme do libovolných tvarů na plechy pokryté pergamenovým papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 30 minut.
Zkouška: Pokud na větrník zaklepeme ze spodní části a bude dunět, je hotovo.

Vanilková šlehačka

  • 250 ml mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 300 ml šlehačky min. 30%

Z mléka, cukru, pudinku a lusku uvaříme hustý pudink. Vaříme minimálně 2 minuty, aby se ztratila chuť škrobu. Přendáme do šlehače a za stálého šlehání necháme zchladnout. Vyšleháme 300 ml šlehačky a jemně nadlehčíme pudink.

Karamelová šlehačka

  • 200 g cukru krupice
  • 2x 300 ml šlehačky

Cukr utavíme na karamel, přilijeme 300 ml šlehačky a provaříme, až se karamel důkladně rozpustí. Necháme důkladně vychladit. Po zchladnutí přidáme 300 ml šlehačky a vyšleháme dotuha.

Fondánová poleva

Kulér - několik lžic cukru krystalu utavíme na velmi tmavý, skoro černý karamel a zalijeme vodou. Necháme provařit, až se karamel rozpustí.
Ve vodní lázni rozpustíme fondán a obarvíme kulérem.


Připraveno ve spolupráci s kuchařským studiem OLA KALA, více na jejich webových stránkách ZDE.

Reklama