Vaření

Pečete cukroví? Nahraďte bílý cukr tím hnědým a přírodními sirupy

Milé čtenářky,jelikož jsou Vánoce už téměř za dveřmi, přišlo mi líto toho trochu nevyužít. A tak dnešní díl nebude o medu v kosmetice, jak jsem slibovala minule. Dnes si budeme povídat o cukru a především o tom, čím ho nahradit.

Určitě už pečete (nebo máte možná už napečeno) vánoční cukroví. Bohužel spousta známých receptů obsahuje jako hlavní ingredienci bílý cukr. Ten je ale, jak všichni víme, velice nezdravý. Často a právem se o něm říká že je to jed. Tloustne se po něm a způsobuje spoustu nemocí.

brown

Zkuste tedy místo bílého cukru používat například ten třtinový. Tmavé cukry jsou totiž bohaté na vápník, hořčík, železo a vitamín B. Vhodný je také cukr palmový. Dejte si ale pozor, co kupujete a čtěte si složení. Pod „hnědým“ cukrem se často skrývá jen ten bílý obarvený melasou či karamelem. I tak je ale lepší se cukru spíše vyhýbat.

Zkusit můžete i sladidla tekutá. Co třeba starý dobrý med nebo sirupy? Javorový, fíkový či agáve. Javorový se vyrábí z mízy z cukrového javoru. Agáve je mexická rostlina, ze které se vyrábí například tequilla. Sirupy jsou poměrně řídké, ale velmi sladké. Jsou to v podstatě sladké šťávy. Většinou platí, že čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Používat je můžete do těsta, nápojů, marmelád ale třeba i do čaje.

Vaší pozornosti by neměla uniknout ani stévie nebo xylitol, přírodní sladidlo, které se získává například z březové kůry. Jsou většinou stejně nebo i více sladké jako cukr, obsahují ale mnohem méně kalorií a jsou celkově zdravější. Xylitol dokonce asi o 40 procent míň než bílá krupice. Stévie je na rozdíl od klasických cukrů téměř nekalorická a je vhodná i pro diabetiky.

Já letos cukroví budu péct určitě ve zdravější variantě. A co vy?

   
17.12.2015 - Mlsání - autor: Anna Basiková

Komentáře:

  1. avatar
    [13] chanahd [*]

    Tady se píše: Tmavé cukry jsou totiž bohaté na vápník, hořčík, železo a vitamín B.

    Někde jsem četla, že jsou to tak zanedbatelné hodnoty, že by se muselo toho cukru sníst kolik kiloSml30

    superkarma: 0 17.12.2015, 17:37:28
  2. avatar
    [12] chanahd [*]

    https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr

    superkarma: 0 17.12.2015, 17:35:46
  3. avatar
    [11] chanahd [*]

    Cukr je pořád cukr. Žádný není zdravější než jiný:-)

    superkarma: 1 17.12.2015, 17:34:03
  4. avatar
    [10] vodfon, kolie [*]

    med nebo kvalitní třtinovýSml16

    superkarma: 0 17.12.2015, 13:51:11
  5. [9] cilani [*]

    někde jsem četla, že je to jedno, že ani ten hnědý není žádný zázrak, tak možná by bylo fajn věnovat se tématům, o kterých máte něco načteno.. Sml80

    superkarma: 0 17.12.2015, 12:38:55
  6. [8] bobani [*]

    nejlíp žádný cukr ale med

    superkarma: 0 17.12.2015, 11:17:58
  7. avatar
    [7] kobližka [*]

    No,on pořád ještě někdo věří,že hnědý cukr je "zdravý"? Je to pořád jenom cukr,který má stejnou kalorickou hodnotu,jako ten bílý!!!

    Pentlička — #5 Přesně tak Sml22

    superkarma: 2 17.12.2015, 09:25:21
  8. [6] zzandaa [*]

    Pentlička — #5Ke všemu jsem někde četla, aby výrobci ušetřili, tak hnědý cukr je dělaný tak, že zkaramelizují ten bílý. Ne samosřejmě všichni výrobci, ale je to tak. Takže zlaté poctivé ingredience (máslo, bílý cukr, bílá mouka) na klasické vánoční cukroví.

    superkarma: 0 17.12.2015, 09:08:41
  9. avatar
    [5] Pentlička [*]

    Cukroví peču jednou za rok na Vánoce a nic nahrazovat nehodlám. Používám poctivé oříšky, cukr, vejce, mouku a máslo a chci, aby cukroví mělo tradiční doboru chuť, na kterou jsem zvyklá. Na nějaké zdravé varianty kašlu. Kromě toho jsem mockrát četla vyjádření odborníků, že cukr je cukr, ať je řepný nebo třtinový, bílý nebo tmavý, je úplně stejně nezdravý a škodlivý. Ale ať, na něco člověk umřít musí a já si raději pochutnám, než abych se celý život nějako omezovala. Howgh!

    1. na komentář reaguje zzandaa — #6
    2. na komentář reaguje kobližka — #7
    superkarma: 6 17.12.2015, 08:37:55
  10. avatar
    [4] Eliana [*]

    Mám na cukr alergii, nahrazuji jej sirupem agávovým, rýžovým a stévií Sml22

    superkarma: 0 17.12.2015, 07:39:26
  11. avatar
    [3] Májík [*]

    Napekla jsem jak nezdravé, tak zdravější varianty cukroví. A už cca rok občas nahrazuji cukr rapadurou, kdyby nebyla tak drahá, tak jí budu používat mnohem častěji.

    superkarma: 0 17.12.2015, 06:33:28
  12. avatar
    [2] gerda [*]

    Třtinový cukr ve špajzu mám a lepší věci s ním sladím. Ale nemůžu se vzdát toho "nezdravého" - stačí porovnat cenySml28. Jen mi vrtá hlavou - řepný cukr není přírodní? Řepa je přece rostlinaSml80

    superkarma: 0 17.12.2015, 06:18:34
  13. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Nahrazuji a ráda Sml67

    superkarma: 0 17.12.2015, 00:56:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme