pečený pstruh

Kdo jednou vyzkouší hranolky z bulvového celeru, tak jim dá často přednost před těmi z brambor. Příprava je podobná a výsledek zaručený. My jsme je dnes použili k pečenému pstruhovi s česnekem a květákem. Skvělá kombinace!

Namísto olivového oleje můžete k rybě při pečení přidat kousek másla. S kořením to moc nepřehánějte. Pstruh je skvělý, stačí mu opravdu málo. Sůl, pepř, kmín. A ryba má výbornou chuť.

Suroviny

  • 4 menší pstruzi
  • 2 bulvy celeru
  • 1 květák
  • 1 hlavička česneku
  • sůl
  • čerstvě umletý pepř
  • kmín
  • olivový olej

Postup

Očištěné a osušené pstruhy osolte a okořeňte pepřem a kmínem. Nejen zvenčí, ale i zevnitř. Naskládejte je na plech nebo do pekáče a lehce polijte olivovým olejem.

Celer oloupejte a nakrájejte na hranolky. Dejte do velké mísy, prosolte a nalijte trochu olivového oleje. Důkladně promíchejte, aby se celer pěkně obalil. Vysypte na plech vyložený pečícím papírem.

Květák rozeberte na růžičky, dejte do mísy po celeru, zakápněte olivovým olejem a osolte. Dejte do pekáče. Kolem dokola nasypte stroužky česneku. Pozor! Neoloupané.

Celer a květák dejte péct o něco dříve než rybu. Bude se péct déle. Pečte v troubě na 220 °C, asi 20 - 30 minut, podle velikosti zeleniny.

Rybu přidejte asi v polovině pečení. Stačí jí krátký čas.

Podávejte všechno společně, můžete doplnit nějakou oblíbenou omáčkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte doma pstruha a nevíte co s ním? Poradíme vám!

pstruh s máslovou omáčkou

pstruh s medvědím česnekem

marinovaný pstruh

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama