Na podzim loňského roku jsem od kamarádky Irenky dostala dokonalý dárek ve sklenici. Pečený čaj. Užívala jsem si každý hrníček a brzy jsem byla na dně sklenice. Tak letos do práce a musím si udělat vlastní zásoby. Není to až tak těžké, recept jsem získala spolu s první sklenicí pečeného čaje...

Suroviny

2 kg libovolného ovoce (větší kusy pokrájet nadrobno)
1 kg cukru krupice
1 citron (kůru ostrouhat do ovoce a zbytek pokrájet na osminky)

1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky badyánu
5 ks hřebíčku
1 celá skořice

pečený čaj

Postup

Větší kousky ovoce pokrájíme, menší jen očistíme. Všechno ovoce dáme na hluboký plech a necháme péct 10 minut v troubě vyhřáté na 180–200 °C. Poté přidáme cukr a koření, promícháme a pečeme dalších 20 až 30 minut.
Ihned, ještě horké, dáme do sklenic, které otočíme dnem vzhůru.

Není špatné ještě ve sklenicích nechat asi půl hodinky v troubě vyhřáté na 80 °C.

A pak, při dlouhých zimních večerech, zalijeme 2 lžičky vařící vodou, přidáme panáka rumu a zahříváme se. :-)

Dobrou chuť přeje elly a Irenka Satinská.

 

Reklama