Ať už jim říkáte vosí hnízda nebo úlky, jistě je znáte. Přiznávám se bez mučení, že jde o moje nejoblíbenější vánoční cukroví. V dětství jsem se rád zapojoval do jeho přípravy, proč asi?

peceni

Čím je člověk starší, tím získává stále nové zkušenosti, jeho pocity i chutě se vyvíjí. Přesto, když by mě někdo vytrhl ze spaní a zeptal se, jaké je mé nejoblíbenější vánoční cukroví, mám jasno: vosí hnízda.

Tahle láska mi zůstala od dětství, kdy jsem je mamince nebo babičce pomáhal vyrábět. „Takhle se to vysype cukrem, potom si uděláš kuličku z těsta, upěchuješ a vyklopíš.“ Prásk! To byl oficiální maminčin postup, já měl drobnou inovaci...

„Takhle se to vysype cukrem, celé se to zaplní těstem, a protože je uvnitř potřeba dutinka na krém, je potřeba zbytek těsta, který se do formičky nevejde, zdlábnout. Asi takhle... mamíííí, neber mi to!“

Prásk! Plesk!

Dobře, trochu zveličuji, ten pohlavek pak nepřišel. Jen, kdoví proč, jsem už pak k přípravě vosích hnízd tak často pouštěn nebyl.

A jaké je nejoblíbenější vánoční cukroví mých kolegyň?

  • Alexandra Stušková: ořechové rohlíčky
  • Lukáš Čejka: to hnědý
  • Klára Wimmerová: košíčky s karamelovým krémem

Téma dne 30. 11. 2012: Vánoční pečení

  • Pečete o Vánocích?
  • Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví?
  • Kolik pečete druhů?
  • Už jste s pečením začala?
  • Děláte také vánočku a koblížky?

Své příspěvky k tomuto tématu mi zasílejte (a můžete třeba i s fotkou, když budete už z letoška mít) na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 30. 11. 2012 do 14.00 hodin. Příspěvky ať jsou dlouhé alespoň jako tento odstavec textu, tedy chcete-li mít šanci na uveřejnění a možné získání pěkného dárku: balíčku Hera máslová příchuť a knížky Atmosféra Vánoc (iKAR).

HERA

Nová Hera máslová příchuť si snadno najde místo ve vaší kuchyni. Nejen že se skvěle hodí na přípravu krémů a krémových dezertů, ale je vhodná také jako přísada do běžného pečení.

atmosfera vanoc

Reklama