Vaření

Pečené kuře se zeleninou

kuře se zeleninou

V jednoduchosti je krása a mnohdy stačí obyčejné suroviny a máte královský oběd. Třeba nedělní. Pečené kuře chutná všem, a když k němu zvolíte dobré koření a čerstvou zeleninu, máte vyhráno.

Kdyby záleželo na našich dětech, máme pečené kuře dvakrát do týdne. S křupavou kůžičkou a voňavou jasmínovou rýží. To je pro ně ta nejoblíbenější kombinace. Jenže pro nás, dospělé, je to nuda a tak se snažíme do tohoto oblíbeného jídla vpašovat občas nějakou inovaci.

Na pečené kuře používám ráda směsi koření. Oblíbila jsem si směs „zlaté kuře“, kterou najdete u stánků s kořením po celé republice. Hlavní je v něm paprika, sušená zelenina, sůl a další sušené koření. Chutná moc dobře. Ale použít se dá jakékoliv oblíbené koření.

Zeleninu do pekáče ke kuřeti můžete použít jakoukoliv, kterou máte rádi a máte ji doma. Já se snažím střídat podle sezony, ale také podle toho co jsem zrovna nakoupila a mám v lednici. V dnešním receptu jsou cherry rajčata, paprika a cuketa. Zbytky po víkendovém grilování.

Suroviny

  • 1 celé kuře
  • oblíbená směs koření na pečené kuře
  • 4 stonky cherry rajčat
  • 2 červené papriky
  • 1 malá cuketa
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Postup

Kuře naporcujte. Omyjte a osušte. Důkladně a ze všech stran okořeňte připravenou směsí. Můžete použít kupovanou nebo doma vyrobenou kořenící směs. Výborné bude kuře potřené utřeným česnekem a posypané kmínem. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Do pekáče dejte olej, rozetřete a naskládejte na něj porce kuřete, kůží nahoru.

Mezi kousky kuřete dejte omytou a osušenou zeleninu. Celé stonky rajčat. Cuketu omytou a nakrájenou na velké špalíčky, papriku nakrájenou na čtvrtiny, cibuli na půlkolečka.

Zeleninu lehce osolte a opepřete.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C, 30 minut. Poté přidejte teplotu na 180 °C a dopečte, až bude maso hotové a bude mít křupavou kůrku. Bude to zhruba dalších 15 – 20 minut. Podle velikosti kuřete.

Podávejte s oblíbenou přílohou. Bagetou, brambory, rýží nebo těstovinami. My jsme použili úžasné malé těstovinové kuličky tempestine, které ze všeho nejvíce připomínají kuskus.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipy na víkendové menu

hráškový krém s mátou

Libuščino vepřové

Šnečkové jahodové koláčky

   
13.05.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [38] gerda [*]

    kobližka — #37Já v Globuse koupila za 30 korun svazek petržele s natí, 3 ks. To se celkem dá...na jedno vaření 1 kořen a nať jsem si usekala do mražáku.

    superkarma: 0 15.05.2016, 17:19:57
  2. avatar
    [37] kobližka [*]

    gerda — #32 Tak pokud ta kořenová zelenina není jarní,tudíž jaksi čerstvá,tak s natí se u nás neprodává.To jsem neviděla ani nepamatuju.Tak holt koupím,co je Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #38
    superkarma: 0 15.05.2016, 15:28:32
  3. avatar
    [36] gerda [*]

    Rikina — #35taktak, ono je to rychlené, tedy hnojené a určitě stříkané proti škůdcům. Taky bych neriskovala, meju všecko. V obchodě bych se do hroznu vína nepustila ani zanic.

    superkarma: 0 15.05.2016, 11:58:05
  4. [35] Rikina [*]

    gerda — #34 Tak to bych neriskovala, brát si nať pro zvířata. Jednou jedinkrát jsem vzala z obchodu kedlubnové lupení pro morčata, která jsme tenkrát doma měli. A do slunce východu bylo po morčatech. Sml80 Lupení jim chutnalo, ale bylo to jejich poslední žrádlo v morčecím životě. Od té doby si myslím o zeleném ze supermarketů svoje a všechno hodně pečlivě myju, když už to koupím.

    1. na komentář reaguje gerda — #36
    superkarma: 0 15.05.2016, 11:19:54
  5. avatar
    [34] gerda [*]

    Rikina — #33Petrželová nať je pořád dost drahá. Jestli se u vás vyhazuje, pak jste nějaký bohatý kraj.Sml30 Tady mrkvová, kedlubnová nať a ještě se najdou chovatelé, kteří si ji berou do tašek.

    1. na komentář reaguje Rikina — #35
    superkarma: 0 15.05.2016, 09:28:17
  6. [33] Rikina [*]

    Mno, já jsem přesvědčená, že ty tenké ocásky, co u nás prodávají ( i s natí ) je skutečně petržel. Kdyby měli pastiňák, asi by mi to bylo dost jedno, na to moje vaření, které se limitně blíží nule, je to v podstatě lhostejné. Ale zatím jsem nezaznamela ani to, že by se něco prodávalo bez natě, vyjma celerových bulv, ani že by nad tím někdo bádal a ptal se na rozdíly... S tou natí je to totiž dost otravné, plno lidí to ulomí, nebo ukroutí a hodí zpátky do bedýnky, a pak se je nutno mezi tím zvadlým zeleným prohrabovat a hledat kus zeleniny. Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #34
    superkarma: 0 15.05.2016, 08:48:17
  7. avatar
    [32] gerda [*]

    kobližka — #29Jistotu máš, když kupuješ kořen s natí. Pastinák je robustnější, větší a snáz pěstovatelný, proto jsou ho všude hromady. I nať má jinou, ale tu u pastinákového kořene neuvidíš. Petrželka má kořeny subtilnější a mnohem lépe a výrazněji voní, není tak nasládlá a mdlá. Schválně, zkus se někdy na nákupu zeptat, jestli to tam v bedně (bez natě) mají pastinák? Že chceš jedině pastinák a petržel ne, co ti budou povídat.Sml58 Svíčková s pastinákem anebo petrželí je dost velký rozdíl.

    1. na komentář reaguje kobližka — #37
    superkarma: 0 15.05.2016, 06:54:42
  8. avatar
    [31] kobližka [*]

    phoebe24 — #30 Jé,díky,tak se na to podívám Sml16

    superkarma: 0 14.05.2016, 21:46:40

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] phoebe24 [*]

    kobližka — #29já to tedy taky nepoznám. Sice jsem vygůglila toto:

    Rozdíl mezi pastinákem a petrželí najdeme zejména v chuti ─ petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák. Místo, kde vyrůstá z kořene nať, má pastinák lehce prohloubené, naopak petržel ho má kulaté, jasně vystouplé a oblé.

    Ale podle fotek bez natě mi to přijde skoro stejný.Sml80

    1. na komentář reaguje kobližka — #31
    superkarma: 0 14.05.2016, 20:11:54
  2. avatar
    [29] kobližka [*]

    gerda — #28 Víš,že jsi mě teď nahlodala..sakra a jak to teda bezpečně poznám?

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #30
    2. na komentář reaguje gerda — #32
    superkarma: 0 14.05.2016, 17:55:03
  3. avatar
    [28] gerda [*]

    kobližka — #24A víš to jistě?Sml58 Protože když to kupuješ v obchodě bez natě a je u toho napsáno petržel, vsadila bych se, že kupuješ pastinák. V supermarketech zaměstnanci kolikrát ani nevědí, že je mezi nimi dvěma nějaký rozdíl.

    1. na komentář reaguje kobližka — #29
    superkarma: 0 14.05.2016, 11:52:23
  4. avatar
    [27] gojko123 [*]

    HnusSml68

    superkarma: 0 13.05.2016, 23:33:31
  5. avatar
    [26] peetrax [*]

    Člověk by řekl, že je to "jen" kuře, ale vypadá to náramně lákavě. Sml16

    superkarma: 0 13.05.2016, 23:18:52
  6. avatar
    [25] AmeA [*]

    ***mňaaamkozníííí ***

    superkarma: 0 13.05.2016, 21:32:14
  7. avatar
    [24] kobližka [*]

    gerda — #23 Já jsem ten pastiňák snad v životě nepoužila.Jo a mezi moje favority patří celer,já tu jeho vůni prostě miluju a taky libeček...obojí manžel nemusí,ale já se tvrdě bráním a podsouvám Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #28
    superkarma: 0 13.05.2016, 19:53:04
  8. avatar
    [23] gerda [*]

    kobližka — #20Kořenová zelenina je moje oblíbený trojboj - ale opravdická petržel, ne ten pastinák. Všecko mi s tím chutná - polévkou počínaje a svíčkovou konče.

    1. na komentář reaguje kobližka — #24
    superkarma: 0 13.05.2016, 19:03:29
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    phoebe24 — #21Šmarjá, a já myslila, že už je to dávno pryč a všichni jsou naočkovaní! Že u toho můžeš vůbec psát a myslit, ach jo. Tak brzké uzdravení, tohle není žádná sranda.Sml15

    superkarma: 0 13.05.2016, 19:02:06
  10. avatar
    [21] phoebe24 [*]

    gerda — #19Sml79Taky jsem si myslela, že mám virózu. A on je to černý kašel - to nepřeju vůbec nikomu. Na severu Čech teď ta potvora řádí festSml15. Mám slabou imunitu, takže chytnu kde co. Očkování mám od doktora zakázaný, ale kdybych to bývala byla věděla, tak se přeočkovat nechám.Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 13.05.2016, 15:40:29
  11. avatar
    [20] kobližka [*]

    Kuře na zelenině dělám často,ale dávám jen "obyčejnou" kořenovou + cibuli a můžeme se po tom umlátit Sml16 Ostatně dělám tak i brambory v troubě,ty nemají chybu a zkoušela jsem i krkovici a mělo to úspěch.

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 13.05.2016, 14:59:53
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    phoebe24 — #17Já vařím jako divá, knedlíky všech druhů, ale ty noky mi padly do noty. Vážně. Možná je to tím, že nemám v pořádku čich, už půl roku po děsné viroze, nepřála bych ti to zažít. Bacha na kapky a spreje do nosu, obávám se, že jsem si jimi zničila sliznici.Sml15

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #21
    superkarma: 0 13.05.2016, 14:04:13
  13. [18] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 13.05.2016, 13:47:26
  14. avatar
    [17] phoebe24 [*]

    gerda — #16asi mám nějakou rozežranou... Mě noky z Billy nechutnají. Sorban nesorban. A rodina je taky neocenila. To mám za to, že jim vařím domácí kynuté i bramborové knedlíky podle receptu mé babičky. Poté je polotovarem neoblbnu. Ale zítra bude rýže. Pytlíková, abych do toho dlouho nechrchlala.

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 13.05.2016, 13:38:47
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    phoebe24 — #14Bereš to sportovněSml67 Dnešní kuře je tak lákavě propečené do červena, že bych si ho dala i po obědě (guláš +noky). Jo, ty noky...v Bille jsou v akci, tak jsem je zkusmo koupila, že kdyby to bylo nejedlé, nebyla by velká škoda. Chutnají mi, moc! Mé nadšení ale trochu sráží etiketa, že je tam jako konzervátor sorban draselný.Sml15 Já nemůžu mít z ničeho radost....no, však se tím neživíme denně. Víc bych si pošmákla, nevědět to.Sml80 No, ale jak jinak by to vydrželo do srpna, že jo...Sml24Sml30

    A přeju rychlé uzdravení, marodit v květnu je otrava.

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #17
    superkarma: 0 13.05.2016, 13:26:18
  16. [15] CatBe [*]

    Mám hlad a prosila bych vždy s vycházením článku i dodávku hotového jídla domů. Díky Sml32

    superkarma: 0 13.05.2016, 12:55:19
  17. avatar
    [14] phoebe24 [*]

    gerda — #11Mě se housenky líbí. Nic jí podélně krájet nebudu! Stejně z toho nakonec bude..... Sml67

    Jenže poslední týden má puboška záchvat zdravé výživy taky. Mě je blbě, jsem na nemocenský a tohle je rychlovka. Manžel navíc neumí nakupovat maso. Kuře a kuřecí součástky nakoupit umí. Takže zítra bude kuře se zeleninou. A s housenkama. A možná mi je puboška sní.

    PS - s tou červenou čočkou jste mě trošku zklamaly. Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 0 13.05.2016, 12:54:37
  18. [13] dadma [*]

    Vypadá to na těch obrázcích úžasně,ještě kdyby to chtělo vyskočit.Sml16

    superkarma: 0 13.05.2016, 12:53:32
  19. [12] Petra76 [*]

    Dobrota, známe, děláme Sml16.

    superkarma: 0 13.05.2016, 12:28:01
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    phoebe24 — #9Tak ten řapík podélně prokroj, a pak budou kousky rovné. A ať si nevymýšlí, stejně z toho bude nakonec ho***.Sml52

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #14
    superkarma: 0 13.05.2016, 12:24:30
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    phoebe24 — #5Však ono to tak má být! To není chyba, to je správněSml16

    superkarma: 0 13.05.2016, 12:23:23
  22. avatar
    [9] phoebe24 [*]

    elly — #8Aha. Děkuji za info. Já mám občas "záchvat zdravé výživy". Nakoupím kuskus, bulgur, neloupanou rýži a pod. a potom zjišťuji, jak z toho vařit a jak to vlasně má chutnat. No, a někdy mi to nechutná.Sml57

    To dnešní kuře vypadá moc dobře. Já bych přidala zázvor a řapíkatý celer, ať to má výraznější chuť. Jenže když nakrájím řapík celer, tak dcera prská, že to na talíři vypadá jak malé housenky.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 13.05.2016, 11:55:37
  23. avatar
    [8] elly [*]

    phoebe24 — #5červená čočka se rozvaří většinou vždycky :-)

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #9
    superkarma: 2 13.05.2016, 11:28:21
  24. [7] Jasmína [*]

    elly — #4asi ho o víkendu udělám

    superkarma: 0 13.05.2016, 11:10:43
  25. [6] Jasmína [*]

    gerda — #3jo, červená čočka je výborná

    superkarma: 0 13.05.2016, 11:10:24
  26. avatar
    [5] phoebe24 [*]

    gerda — #3mě se ta čočka rozvařila na kaši (i když chuťově to nebylo špatný) - nevíte někdo, kde jsem udělala chybu?

    1. na komentář reaguje elly — #8
    2. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 13.05.2016, 10:43:03
  27. avatar
    [4] elly [*]

    gerda — #3Já jsem u tohohle kuřete byla nejvíce nadšená z té zeleniny, která se pekla ve šťávě z masa. To maso už k tomu bylo jen příjemný bonus navíc :-)

    1. na komentář reaguje Jasmína — #7
    superkarma: 0 13.05.2016, 10:17:27
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    Kuře 100x jinak a pokaždé má úspěch.Sml67 Mně moc chutnalo to na červené čočce a mrkvi.

    1. na komentář reaguje elly — #4
    2. na komentář reaguje phoebe24 — #5
    3. na komentář reaguje Jasmína — #6
    superkarma: 0 13.05.2016, 10:11:31
  29. [2] Darmovzalova [*]

    vypadá to skvěleSml67

    superkarma: 0 13.05.2016, 07:41:57
  30. [1] Andreadornova [*]

    Sml67 to vypadá nádherně

    superkarma: 0 13.05.2016, 06:58:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme