Reklama

kuře

Vypadá jako obyčejné pečené kuře. Je to obyčejné pečené kuře. S pěkně křupavou kůrčičkou, uvnitř šťavnaté. K němu obyčejná rýže. Tedy neobyčejná. Voňavá jasmínová. Ale co je na dnešním obědu nejlepší? Opravdu chutná zeleninová směs.

Inspirovala jsem se francouzskou zeleninou ratatouille. Ve francouzské verzi se zelenina společně buď peče nebo opéká na pánvi, každý druh zvlášť. Já jsem opékala všechno společně, v jedné pánvi. Jen jsem zeleninu vkládala postupně, podle toho jak je tvrdá a jak dlouho jí trvá než změkne. Aby třeba cuketa nebyla moc rozvařená nebo paprika naopak moc tvrdá.

Kuře jsem pekla opravdu obyčejně. Na svém oblíbeném keramickém stojanu do trouby. Kuře má tak křupavou kůži ze všech stran a zůstane šťavnaté. Dole v misce se potom shromažďuje trocha šťávy, která z kuřete vyteče. Tentokrát jsem ji využila na přelití zeleniny v pánvi. Tak se všechny chutě krásně propojily.

Suroviny

  • 1 kuře a koření, se kterým kuře rádi pečete
  • rýži, kterou máte rádi (já používám jasmínovou)

zeleninová příloha

  • cibule
  • česnek
  • různobarevné papriky
  • cuketa
  • lilek
  • rajčata
  • trocha oleje
  • sůl a čerstvé bylinky na dochucení

Postup

Kuře ochuťte jak máte rádi, jak jste zvyklí. Já jsem použila sůl, pepř a kmín. Pečte v troubě doměkka, dokřupava.

kuře

Rýži uvařte také jak jste zvyklí. V rýžovaru, upečte v troubě nebo poduste na plotně.

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky. Cibuli nahrubo, česnek nasekejte.

Ve velké pánvi rozehřejte olej. Na něm osmahněte cibuli, až dokud nezesklovatí.

Do pánve přidejte česnek a kostičky papriky. Opékejte asi pět minut.

Přidejte nakrájená rajčata, cuketu a lilek. Osolte a ochuťte nasekanými bylinkami. Výborný je třeba tymián. Promíchejte a opékejte dalších pět minut.

Na závěr přidejte šťávu, která se vypekla z kuřete

Vyzkoušejte i jiné recepty: