Vaření

Pečené kuře - paráda s minimem námahy

pečené kuře

Pečené kuře. Velký kus chutného masa, křupavá kůrčička, voňavá šťáva. Může tohle někomu nechutnat? Když našim dětem slíbím pečené kuře, vypuknou v jásot. S řízkem asi nejoblíbenější jídlo. Můžete k němu uvařit brambory, z těch udělat třeba kaši nebo je omastit máslem. Kuře s rýží? Nepřekonatelná kombinace. Nebo máte domácí chleba? Paráda! Stačí. Čerstvý chléb s křupavou kůrkou a okurčička. Ráj!

A přitom kuřeti stačí tak málo. Nevyžaduje žádnou složitou přípravu, žádné extravagantní suroviny. Kuře, sůl, pepř, případně jiné oblíbené koření, kousek másla, cibule, česnek. Vyberte si kvalitní kuřecí maso, velikost jakou potřebujete, a pusťte se do práce.

Suroviny

kuře
oblíbené koření - sůl, pepř, směs koření
cibule, česnek
kousek másla nebo trocha olivového oleje

Postup

Krásné čerstvé kuře omyjeme, důkladně osušíme a svážeme mu nohy k sobě. Kdo chce být úplně dokonalý, naplní kuře nějakou chutnou nádivkou. Kdo se nechce zdržovat a jen si pochutnat, prostě jen sváže nohy.

Kuře ze všech stran nakořeníme. Sůl, pepř, sladká paprika, česnek, kmín... cokoliv máte rádi. Já jsem byla naposledy velice líná a použila směs koření na kuře, novinku, kterou jsem dostala na vyzkoušení. A byl to dobrý tah, kuře chutnalo opravdu výborně.

K pečení kuřete jsem se naučila bezva fintu od Jany Florentýny Zatloukalové. Z kuřecích křídel odříznu koncové dvě části. Je nutné zlomit křídlo v kloubu a poté odřezat. Z kuřete nám pak trčí pouze poslední část křídla, která je hned u těla. Odříznutá křídla podložíme před pečením pod kuře, aby se nám nepřilepilo k pekáči. Takže do pekáče šupneme nakořeněné kuře, prsíčky nahoru, podložené křídly. Podlijeme dvěma sklenicemi vody, do vody přisypeme nasekanou cibuli a česnek. Na kuře dáme pár plátků másla a šup s ním do trouby, vyhřáté na 200 °C.

Pečeme asi 15 minut, než nám prsíčka pěkně zezlátnou. Poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dál, asi hodinu a půl (podle velikosti kuřete se může čas mírně lišit). Celou dobu pečeme kuře na nejnižší pozici v troubě, nepřikryté.

Po vytažení z trouby necháme kuře chvíli odpočinout, naporcujeme a podáváme.

Dobrou chuť přeje elly.

 

   
14.01.2013 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [40] fristka0123 [*]

    Sml58

    superkarma: 0 24.01.2015, 12:45:13
  2. [39] Jara1 [*]

    Já peču kuře posypané provensálskými bylinkami, solí Sml22 a grilovacím kořením, malinko podlité vodou a malou lžičkou octa. Vodu v případě potřeby doleju teplou při podlévání kuřete. Nahoru několik vloček másla a nemá chybu.

    superkarma: 0 20.01.2015, 13:49:21
  3. [38] holčice [*]

    Přesně tak,vděčné Sml16

    superkarma: 0 28.04.2013, 09:57:37
  4. avatar
    [37] LudPa [*]

    kuře je vděčné jídlo

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:05:19
  5. [36] kubabi [*]

    Kuře v celku jsem nedělala ani nepamatuji.

    superkarma: 0 20.03.2013, 19:57:48
  6. [35] denisa23 [*]

    Kuřátko je dobré,měli jsme v neděli.

    superkarma: 0 20.03.2013, 17:14:39
  7. [34] charles88 [*]

    Kuře je dobréSml16

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:27:33
  8. [33] rendac [*]

    ano kuře je poklad

    superkarma: 0 25.02.2013, 09:31:16
  9. avatar
    [32] arminka [*]

    Sml67 jasně, není nad klasiku, kuře se dá jíst na všechny způsobySml16

    superkarma: 0 23.02.2013, 23:54:08
  10. [31] V19 [*]

    kura plnené kyslou sudovou kapustou - super pochuťka

    superkarma: 0 23.02.2013, 10:42:25

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] marienka-m1 [*]

    zní to jednodušše, určitě vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 19.02.2013, 13:01:47
  2. avatar
    [29] Suchanda [*]

    Já peču kuře na stojánku a je křupavé ze všech stran Sml20

    superkarma: 0 15.01.2013, 13:04:25
  3. avatar
    [28] Laura.xy [*]

    Pod kuře dávám na plátky nakrájená rajčata (může se přidat i cibule). Není potřeba podlévat ani přidávat tuk a s dobrou rýží je to luxusní mňamka. Samozřejmě kuře okořením.

    superkarma: 0 14.01.2013, 20:03:40
  4. avatar
    [27] Jindriska8 [*]

    Na kuřeti si pochutnáme vždyckySml22

    superkarma: 0 14.01.2013, 19:29:21
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    margot — #23 tak tak. Podlévám pivem během pečení a udělá to fantastickou šťávu.

    superkarma: 0 14.01.2013, 18:48:51
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    SNÍŽEK — #24 přichytí se křidélkaSml57 - nejlepší je prostě péct kuře na pečícím papíru. Protože pekáč nemá pravé úhly a ten papír se tam všelijak posouvá, radím ustřižený papír zmuchlat v ruce a pak narovnat. Teprve pak se pěkně poddá a vyložíte s ním pekáč ve všech místech.

    superkarma: 0 14.01.2013, 18:48:14
  7. avatar
    [24] SNÍŽEK [*]

    to je zajímavý nápad,podložit kuře křidélky aby se nepřichytilo k pekáči Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 14.01.2013, 16:52:39
  8. avatar
    [23] margot [*]

    jsem lenoch, kuře z obchodu nepodlévám, ani mu nesvazuju nohy, jen kořeněné hodím na pekáč, 20-30 min pod alobalem, to pustí hafo vody a tuk a pak ho odkryju a dodělám. dát tam 2 sklenice vody navíc, to si nedovedu představit, bych měla místo šťávy půl pekáče vody a kuře napůl vařenýSml80

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 14.01.2013, 16:49:42
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    *modrá — #16 nic to není - odříznout stehna dovedeš. Rozpůlit velkým ostrým nožem taky a ty půlky pak překrojíš nas na půlky, tedy máš z nich čtvrtky - zadní a přední.

    superkarma: 0 14.01.2013, 15:51:10
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    a když se podlije černým pivem, dostane krásnou barvu a chutná jako kachna.

    superkarma: 0 14.01.2013, 15:48:07
  11. [20] PEPI11 [*]

    Kuře miluji. Vařím ho často, na různý způsobjak se říká - kuře 100x jinak. Většinou je peču porcované s různým kořením a různými přílohami.Sml59Sml59

    superkarma: 0 14.01.2013, 15:19:17
  12. [19] Bébina [*]

    Kuře peču, když už nevím, co bych vařila. A manžel mojí kamarádky by na pečené kuře řekl, že to on zas až tolik nemusí.

    superkarma: 0 14.01.2013, 14:11:16
  13. [18] Trefa [*]

    Trefa:kure kupuji dost casto.mame ho vsichni radi.vyskousim vas recept.

    superkarma: 0 14.01.2013, 14:09:00
  14. [17] DCOlga [*]

    Kuře peču dost často, používám různé kořenící směsi, aby nebylo vždy stejné. Ale vždy peču rozpůlené, pak je kůrčička po celém kuřeti. Když jsem pekla kuře vcelku, tak jedna strana byla hezky s kůrčičkou, ale druhá i když byla opečená, ale stejně pak "vymáchaná" v tuku. Takto je to lepší.

    superkarma: 0 14.01.2013, 13:58:56
  15. avatar
    [16] *modrá [*]

    ani tak ani tak :-)

    kupuju už jen porcované

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 14.01.2013, 13:10:02
  16. avatar
    [15] elly [*]

    *modrá — #14 syrové nebo už upečené?

    superkarma: 0 14.01.2013, 13:09:10
  17. avatar
    [14] *modrá [*]

    no já zas třeba kuře neumím naporcovat :-)

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 14.01.2013, 12:05:21
  18. avatar
    [13] kapkamore [*]

    Ještě jsem ji nezkoušela, ale napravím to..

    superkarma: 0 14.01.2013, 11:28:14
  19. [12] kukátko [*]

    Největší problém asi bude sehnat kvalitní kuře.

    superkarma: 0 14.01.2013, 10:43:56
  20. [11] jithule [*]

    zajímavý recept a i komentáře, určitě zkusím.

    superkarma: 0 14.01.2013, 10:31:20
  21. avatar
    [10] elly [*]

    Kremzina — #6 v Makru mají tarhoňu taky, velké balení. Milujeme ji!

    superkarma: 0 14.01.2013, 09:43:58
  22. avatar
    [9] Pajinka [*]

    peču už jen ve fólii, pod něj dávám cibuli a mrkev - s vypečenou šťávičkou vynikající Sml59

    superkarma: 0 14.01.2013, 09:07:52
  23. avatar
    [8] Lubička [*]

    Kremzina — #6Já mám tarhoňu taky moc ráda, někdy si ji koupím v obchodě, ale vetšinou na netu.Sml16

    superkarma: 0 14.01.2013, 08:59:31
  24. avatar
    [7] Lubička [*]

    Dneska budu dělat. Dávám do něho flašku od piva, když se kuře peče tak se sklo rozpálí a peče to i zevnitř. Mám ho upečené o minimálně 20 minut dřív. Někdy dělám takzvanou kurokačicu, to dám dovnitř zelí a to hezky při pečení nasákne omastkem a ušetřím hrnec i čas.

    superkarma: 0 14.01.2013, 08:56:24
  25. avatar
    [6] Kremzina [*]

    Zkuste někdy pečené kuře s tarhoňou, už ji mají i v Lidlu, dříve jsem si ji nechala vozit ze Slovenska. To je skvělé. Nebo když pod kuře hodíte trochu mražených hub, tak ten sosík houbovo kuřecí na tarhoňu, mňam.

    1. na komentář reaguje Lubička — #8
    2. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 14.01.2013, 08:50:28
  26. [5] hanes24 [*]

    Kuře je největší lahůdka, kterou vařím a ještě raději ho mám když ho vaří druhý( zajímavé, od druhého chutná všechno lépe). Kuře na všechny způsoby a nejraději pečené s nádivkou i bez nádivky. Na netu jsem koupil koření  "Andělská křidélka" je bezvadné i na celé kuře. Je to prostě lahůdka. Dětství a pubertu jsem strávil na kuřatech a králících, protože byli doma. Svíčková jednou za měsíc a ptáčky taky. Ale chuť kuřete miluju!

    superkarma: 0 14.01.2013, 08:35:32
  27. [4] Gizel [*]

    Vody jen maličko. Kuře dost vody pustí. A kolem dokola dát na měsíčky nakrájená jablka. Nebo na měsíčky nakrájené brambory. Ze startu peču přikryté. Po otočení nepřikryté. Přesto zkusím péct dle návodu s velkým množstvím / podle mne / vody a nepřikryté. Sml22

    superkarma: 0 14.01.2013, 08:28:39
  28. avatar
    [3] elly [*]

    *modrá — #2 kuře se při pečení tolik nevysuší a navíc to lépe vypadá ;-)

    superkarma: 0 14.01.2013, 08:20:16
  29. avatar
    [2] *modrá [*]

    a proč se mu svazujou ty nohýýý ?

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 14.01.2013, 08:18:45
  30. [1] Ivushka12 [*]

    Mńam, kuřátku, to já můžu....Sml16

    superkarma: 0 14.01.2013, 07:56:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme