Reklama

pečené brambory s olivami

Dnešní recept bude taková ta bezpracná rychlovka, kterou máme všichni rádi. Pár surovin ze spíže, brambory jako základní surovina a velice variabilní recept. Kromě oliv a sušených rajčat si do brambor můžete přidat třeba kus anglické slaniny nebo oblíbenou zeleninu. Napadá vás, čím byste recept ještě doplnili?

Už dlouho jsem měla chuť na dobré zapečené brambory. Ne ty klasické, známé u nás jako „francouzské“. Ale nějaké lehce pikantní. V lednici jsem našla otevřené černé olivy a sušené rajčata ve slunečnicovém oleji. Nápad byl na světě a už se vařilo.

Brambory byly nakrájené hned díky pomocníkovi Eta Maxipasta, u kterého mám i nástavec na plátkování. Jeden plátek jako druhý, takže se krásně a rovnoměrně propečou. Kdo robota nemá, tak to jistí ostrý nůž a chvilka práce navíc.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 1 plechovka černých nebo zelených oliv
  • 1 sklenice sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pikantní koření
  • 150 g parmezánu
  • sůl a pepř

Postup

Brambory omyjte a neoloupané nakrájejte na stejnoměrné plátky. Hlubokou zapékací nádobu lehce vymažte olejem od sušených rajčat. Vsypejte do ní plátky brambor.

brambory s olivami

Přidejte olivy, rajčata, bylinky, pikantní koření - na co máte chuť. Nezapomeňte osolit a opepřit. Můžete zalít trochou smetany.

brambory s olivami

Na fotografii vidíte i pár kousků másla. Byl to pokus a je to zbytečné. Nedávat :-)

Obsah zapékací mísy promíchejte. Přidejte nastrouhaný parmezán a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C.

Pečte do změknutí brambor. Bude to trvat asi 45 minut. Záleží hodně na tom, jak silné plátky brambor jste krájeli.

Podávejte ihned po upečení.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další bramborové pochoutky

francouzské brambory

gratinované brambory

pečené brambory s dýní