Vaření

Pečené brambory s mletým masem

brambory s masem

Dvě základní suroviny - mleté maso a brambory. Přidejte k nim cibuli a máte výborný oběd nebo večeři. Snadný, ne příliš drahý a chutný. Toto jídlo je skvělé se zeleninovým salátem nebo jen hromadou nakrájené zeleniny.

Dnes se nebudeme tvářit, že jde o nějaký kulinářský zázrak a umělecký kuchařský výtvor. Jednoduché jídlo plné dobré chuti, kterým nakrmíte celou rodinu. A to je přece fajn.

Pro tohle jídlo mě inspirovaly recepty, které najdete na internetu pod anglickým názvem „casserole“. Jde o směs masa a zeleniny, doplněné o přílohové jídlo jako je rýže, těstoviny nebo brambory. Všechno se společně peče nebo vaří v jedné nádobě a poté takhle společně i servíruje. Kombinací je nekonečně mnoho, často se jídlo zasypává sýrem.

Výhoda? Málo ušpiněného nádobí, rychlá příprava a výborná chuť.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 1 kg směsi hovězího a vepřového masa, umletého
  • 2 cibule
  • sůl a pepř
  • 150 g goudy

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky. Maso umelte na masovém mlýnku. Cibuli nakrájejte nadrobno.

Všechny suroviny promíchejte, ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Míchat můžete rovnou v pekáčku, ve kterém budete zapékat. Můžete přidat čerstvé bylinky, oblíbenou kořenící směs.

Pekáč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte, než změknou brambory. Bude to trvat různě dlouho, podle velikosti kostiček, na které jste nakrájeli brambory. Nám to trvalo asi 45 minut.

Až jsou brambory měkké, zasypejte obsah pekáčku nastrouhaným sýrem. Zapékejte tak dlouho, než se sýr rozpustí.

Výborné je tohle jídlo s křupavými sladkokyselými okurkami.

Dobrou chuť přeje Elly.

ETA Gratus Maxipasta

Kuchyňský robot ETA Gratus Maxipasta je svým příslušenstvím přizpůsoben speciálně pro milovníky domácích těstovin. Celokovový robot o výkonu 1200 W za vás vyválí těsto, nakrájí nudle nebo vytvaruje penne. Současně je vybaven také mlýnkem na maso, lisem na bobuloviny, ovoce i zeleninu, nástavcem na strouhání a 4 metlami a háky na přípravu těsta i skleněným mixérem. Další příslušenství je možno dokoupit. Ve velké nerezové míse připravíte až 2,5 kg těsta. Robot Gratus jev České republice nejprodávanějším robotem posledních tří let. Více se dozvíte na stránkách eta.cz.

Další zapečené pochoutky na našem magazínu

slané palačinky

šunkofleky

   
07.03.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [22] elly [*]

    Maria28 — #5My jsme chtěli jídlo šťavnaté, ne křupavé. A nejsou to francouzské brambory, vajíčko do tohoto receptu nepatří. Pekáč nevyhodím a to ani náhodou. Je po babičce a mám jich několik, používám je nejraději. Spolu se starou formou na bábovku a nejrůznějšími hrnci :-)

    Aspiková — #13 Aspiková — #20 Ano, je to pekáč, který mám po babičce Sml67

    superkarma: 0 14.03.2016, 08:07:02
  2. avatar
    [21] gerda [*]

    Aspiková — #20Jasně, to chápu. Ale servírovat v tom oběd, to asi ne...Sml30

    superkarma: 0 08.03.2016, 19:13:30
  3. avatar
    [20] Aspiková [*]

    gerda — #15 Je to funkční kousek s historií. Já mít něco takovýho třeba po babičce, tak si to hýčkám.

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    2. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 0 08.03.2016, 12:18:42
  4. avatar
    [19] AmeA [*]

    Samé staré dobré osvědčené dobroty Sml59

    superkarma: 0 07.03.2016, 19:10:04
  5. avatar
    [18] gerda [*]

    [17 A nebyla to nějaká musaka? To jsou zapečené brambory.

    superkarma: 0 07.03.2016, 18:29:07
  6. [17] free [*]

    Ve staré verzi těchto stránek Žena-in byl vynikající recept na zapečené brambory po iránsku ( přibližný název). Děti to jídlo zbožňovaly a já ho teď nemůžu najít, neopsala sem.

    superkarma: 0 07.03.2016, 17:29:40
  7. [16] slávenka [*]

    Dobrý nápad, zkusím, možná ještě přidám nějakou zeleninu.Sml16

    superkarma: 0 07.03.2016, 17:15:53
  8. avatar
    [15] gerda [*]

    Aspiková — #13a co bys s ním dělala?Sml2

    1. na komentář reaguje Aspiková — #20
    superkarma: 1 07.03.2016, 12:50:01
  9. avatar
    [14] kobližka [*]

    gerda — #6 Neobjevuje se tady poprvé Sml58

    Aspiková — #13 Na ozdobu možná,ale na pečení??? Sml6

    superkarma: 1 07.03.2016, 11:51:24
  10. avatar
    [13] Aspiková [*]

    Maria28 — #5 A zrovna ten pekáč je pecka. Brala bych ho hned.

    1. na komentář reaguje kobližka — #14
    2. na komentář reaguje gerda — #15
    3. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 1 07.03.2016, 11:42:47
  11. [12] bouzina [*]

    Palacinky delam dle dcery je to lepsi jak klasicky spenat

    superkarma: 0 07.03.2016, 11:16:33
  12. avatar
    [11] peetrax [*]

    Všechny fotky kromě první jsou hezké. Ale na té první to vypadá, že už to někdo předtím trávil a navíc ten plech. Sml15

    superkarma: 1 07.03.2016, 10:37:59
  13. [10] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.03.2016, 09:05:08
  14. avatar
    [9] metro84 [*]

    Rikina — #7 Sml30 no, jen jestli to rovnou nesbírají na těch smetištích, čímž by na tom opravdu dobře vydělávali... a na různých blešácích... možná i s blechama Sml30

    superkarma: 1 07.03.2016, 09:01:27
  15. avatar
    [8] metro84 [*]

    v tom prvním pekáčku to vypadá, že to našli tak po 15 letech někde zapomenuté v troubě... Sml43

    superkarma: 1 07.03.2016, 09:00:10
  16. [7] Rikina [*]

    gerda — #6 Prosím tě - to je přece ten vintage styl! Sml57 Víš, jak drahej musel být takový pekáč? Co to dá práce, aby věci vypadaly jak sebrané na smeťáku, a pak s nima stylově zařídit domácnost? Sml58 Tím se dneska živí plno firem, že vyrobí nový nábytek a bytové doplňky, a pak to za pomoci všelijakých rafimovaných technik zoškliví, aby to vypadalo jako staré a oprýskané, načež se to velice draho prodá a leckdy je to i umění a design, toto. Sml24

    1. na komentář reaguje metro84 — #9
    superkarma: 2 07.03.2016, 08:24:29
  17. avatar
    [6] gerda [*]

    Šmarjá, co je to za nádobí??Sml15 Na chalupu jako dekorace, to teď - podle cen na Aukru - frčí. Ale oprýskaný smalt zevnitř nádoby, ve které se vaří peče smaží, je docela nebezpečný. Recept bude celkem dobrý, ale já bych přidala víc koření.

    1. na komentář reaguje Rikina — #7
    2. na komentář reaguje kobližka — #14
    superkarma: 3 07.03.2016, 07:52:37
  18. [5] Maria28 [*]

    Tak Eli ještě jednou a pořádně : přdevším vyhoď ten starý zapečený pekáč - vypadá jak sebraný někde na smeťáku. Suroviny nasyp na nějaký široký plech, aby byla nízká vrstva a pokrm byl co nejvíce křupavý. Dno bych raději vyložila pečícím papírem. Já pokud toto jídlo dělám (v podstatě to jsou francouzské brambory), tak ho ke konci zaleju rozšlehaným vajíčkem s mlékem, kde je přidaný roztřený česnek, nakrájené bylinky a kvůli barvě i zelený hrášek. Sýr nedávám, ale nápad to špatný není.

    1. na komentář reaguje Aspiková — #13
    2. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 3 07.03.2016, 07:41:16
  19. [4] Rikina [*]

    Proč sýrem? To je teď nějaká divná móda, všechno sypat sýrem. Sml80 Koukala bych, aby se to vypeklo pěkně do křupava, s kůrčičkou, a dala k tomu kyselé zelí. A pivo. Bez sýra. Sml24

    superkarma: 2 07.03.2016, 07:18:45
  20. [3] Boros [*]

    To stejné jsem teď dělala v sobotu, ale přidala jsme brokolici

    superkarma: 0 07.03.2016, 06:54:03
  21. [2] manislava [*]

    Sml59Dobrý

    superkarma: 0 07.03.2016, 04:54:28
  22. [1] Pavlína Süserová [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.03.2016, 02:30:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme