pečená zelenina

Pečená zelenina je úžasné jídlo plné barev a chutí. Výhodou je, že si ji namixujete přesně podle svého vkusu. Použít se dá snad každá zelenina, na kterou pomyslíte. A když zrovna není žádná čerstvá, můžete vyndat zásoby z mrazničky.

Maso k takové pochoutce vlastně ani není nutné. Když se bez něj však neobejdete, můžete použít třeba skvělý steak nebo pečené kuřecí kousky. V tom druhém případě doporučuji prolít zeleninu při pečení ještě výpekem z kuřete. Je to fakt dobrota!

Suroviny

  • 1 romanesco
  • 2 papriky (různé barvy)
  • rajčata (velká nebo cherry)
  • 1 cibule
  • 4 vejce natvrdo
  • salsiccia (klobáska, kterou nemusíte použít, když bude dávat k zelenině maso)
  • sůl
  • černý pepř
  • koření podle chuti
  • čerstvé bylinky
  • trocha olivového oleje

Postup

Ve velké pánvi si rozehřejte oleje. Na oleji osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli.

Přidejte do pánve nejpevnější kusy zeleniny, podle toho, jakou se rozhodnete použít. Květák, brokolici, romanesco, mrkev... Tato zelenina potřebuje nejvíce času, aby změkla. Nenechejte ji však změknout úplně. Měla by být pořád křupavá. V této fázi můžete přidat i klobásku, chcete-li ji použít.

Až se vám zdá zelenina tak akorát měkká, přidejte rajčata, papriky, případně cuketu, lilek. Vše promíchejte a dochuťte solí, pepřem, bylinkami.

Úplně nakonec přidejte nakrájená vajíčka, která jen lehce prohřejete. Dochutit můžete i šťávou z pečeného masa, když budete pečenou zeleninu podávat k masu.

Ihned podávejte.

Náš tip: Můžete ještě lehce posypat nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Bez masa to jde taky! A dost dobře...

žampiony zapečené

salát z pohanky a krup

zelenina

Zdroj fotografií: Archiv redakce, Alena Kolaříková

Uložit

Reklama