DSC_0017.jpg (99 KB)

Výhodou pečené zeleniny je pestrost výběru. Můžete si nakombinovat přesně takový pekáček, jaký chcete. Přidáte zeleninu, kterou jste zrovna přinesli ze zahrádky nebo trhu, ochutíte bylinkami nebo kořením. A hlavně, můžete obsah pekáče přizpůsobit ročnímu období. Něco jiného pečte na jaře, něco jiného v zimě. Výběr je velký.

V každém zeleninovém pekáčku udělá velkou parádu česnek. Stačí jeden dva stroužky nebo naopak třeba celá česneková palice, kterou upečte včetně slupky. Podobně je na tom cibule, ta by také neměla chybět. Pečená je opravdu výborná. Je jedno, jestli sáhnete po bílé, červené nebo klidně po šalotce. Nakrájejte ji na kolečka, měsíčky nebo ji jen rozpulte.

Bylinky, které se k pečené zelenině hodí nejvíce

  • rozmarýn
  • tymián
  • saturejka
  • šalvěj
  • zelená petržel

pecenazelenina.jpg (107 KB)

Výborně pečenou zeleninu dochutíte chilli papričkami. Ale s těmi pozor! Jen když máte rádi pikantní chutě. Moc dobře chutná, když k zelenině přidáte na kousky nakrájená, v oleji naložená sušená rajčata, i s olejem ze skleničky. 

Co péct na podzim?

  • růžičkovou kapustu
  • dýně všech možných velikostí, tvarů i chutí
  • česnek
  • cibuli
  • papriky
  • mrkev
  • celer 
  • petržel
  • řepu
  • brambory
  • fenykl
  • pórek
  • zelí

pecenadyne.jpg (122 KB)

Jak zeleninu upéct? 

Je to snadné. Zeleninu, kterou jste si vybrali, dejte do pekáčku s víkem. Přidejte olej, druh necháme na vašich preferencích. Skvěle chutná olivový, ale i slunečnicový. Perfektní chuť zelenině dodá kousek másla. Přidejte sůl, koření, bylinky. A všechno pořádně promíchejte. Každý kousek zeleniny by měl být pokrytý olejem.

Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, přiklopené víkem. Pečte zhruba půl hodiny.

Inspirace jakou zeleninu zapékat na našem magazínu

dyne3.jpg (73 KB)

Pečená zelenina s kuřecími stehny

Pečené kuře s barevnou zeleninou

kurezelenina.jpg (88 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama