Novinky

Pečená mrkev s rozmarýnem nemá chybu

Čtenářka Helena se statečně přiznává, že nerada vaří. Na bylinky ale nedá dopustit a přidala i svůj oblíbený recept na pečenou mrkev. Díky Heleno.


Je to asi blbý napsat takhle veřejně , ale já vaření nemusím. Když už se k tomu dostanu tak to většinou chutná dobře , ale mezi mé koníčky bych to rozhodně nezařadila.

Téma bylinek je ovšem moje , miluju bylinky , ať už na pohled když kvetou, nebo na chut- když si utrhnu lístky dobromyslu a jen tak je  bez ničeho  pozřu , to je nádhera.

A nebo pro jejich úžasnou vůni, moje favoritka je mateřídouška rozmačkaná v prstech , to je tak krásná vůně, že se jí nevyrovná  snad ani Dior .

Máme pár oblíbených kořenících směsek ,mezi kterými hraje prim asi Gyros ale pokud už něco do toho hrnce s vodu hodím přidávám ráda to co utrhnu na svojí zahradě. Něco pěstuju plánovaně, něco roste protože samo chce .

Mám za kopcem kamarádku, která se zabývá permakulturou , naší  společnou biblí  je Zahrada jako mikrokosmos - vřele doporučuji !!!  Ta vaří úžasně , projde zahradu sem tam něco uškubne , vrazí do hrnce , přidá zeleninu , jídlo vypadá sice jako pro králíky ale chutná nevídaně.

Naposledy , když jsem u ní byla  jsme měli  karbanátky z vařeného celeru s ovesnýma vločkama , všelijakým listím a kořením. Koukala jsem se na to značně nedůvěřivě , ještě k tomu ten vařený  celer,  fuj, povídal můj mozek, pak ale nastalo slavnostní dohubyvzetí - nesdělitelný zážitek :-) .

Já sama dělám nejčastěji  vařenou zeleninu , těstoviny s nějakou příchutí , nebo i pečenou  zeleninu - to je takový  dort pejska a kočičky .

Do pekáčku dáte brambory, cibuli, celý česnek , mrkev, petžel - osolíte , proložíte rozmarýnem nebo tymiánem , je dobrý přidat pár plátků slaniny  a pečete  a pečete  .

Nic proti flákotě ,ale taková pečená mrkev s rozmarýnem s příchutí slaniny, to nemá chybu

Helena
Text nebyl redakčně upraven


  • Bylinky a zeleninu si kupujete, nebo pěstujete?
  • Z jaké zeleniny nejraději vaříte?
  • Máte nějaký zajímavý recept?
  • Jak se z vás stala zahrádkářka?
  • Nebo proč se z vás nikdy nestane?
  • Máte ráda zeleninu a bylinky? Které? Proč?
  • Pochlubte se  svými výpěstky a svými zahrádkami s poživatelnými rostlinami…

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás dnes v 16 hodin odměním knihami: Biokuchařka Hanky Zemanové a Kuchařka pro dceru od Jany Florentýny Zatloukalové

   
10.05.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [20] hubajda [*]

    take si pecu mrkev je to dobrota

    superkarma: 0 12.05.2012, 16:00:34
  2. [19] Reni [*]

    Dobrý nápad. Zeleninu a bylinky si pěstuji.

    superkarma: 0 10.05.2012, 21:25:21
  3. avatar
    [18] tajnostii [*]

    to bude dobréSml22

    superkarma: 0 10.05.2012, 20:17:54
  4. avatar
    [17] ekleinovka [*]

    Zeleninu mám rada,tepelně upravenou,ale s bylinkami jen poskrovnu,ona uz i samotná zelenina je aromaticka

    superkarma: 0 10.05.2012, 13:12:24
  5. [16] Jala [*]

    Musí to vonět jak zelenina pod svíčkovou! Dobrý nápad! Jak dlouho se to peče?

    Až je to měkké, žeSml16?

    superkarma: 0 10.05.2012, 13:04:01
  6. [15] babočka12 [*]

    tymián a rozmarýn ráda používám,pak ještě bazalku,majoránkuSml16

    superkarma: 0 10.05.2012, 12:56:23
  7. [14] magic11 [*]

    tymián i rozmarýn  mi v jídle vadí, nám to s tím neleze, i když volně mi rozmarýn voní, takže já tam vrhám bylinky jiné, ale ta zelenina je i tak výborná Sml67

    superkarma: 0 10.05.2012, 12:53:23
  8. [13] dadma [*]

    Je pravda, že jsme zaběhnuté ,tak jak to známe od našich babiček a maminek,ale i já dnes dělám hodně zeleniny a ani maso moc nepotřebuji.Zrovna jsem v sobotu chtěla udělat vepřové s mrkví, ale vyzkouším tvůj recept.

    superkarma: 0 10.05.2012, 12:50:22
  9. avatar
    [12] Alena 12 [*]

    Dala bych si to ,ale pro sebe to dělatSml15 to se mi nechce a doma by mě asi nikdo za mrkev nepochválilSml80

    superkarma: 0 10.05.2012, 11:13:01
  10. avatar
    [11] Hanyna [*]

    Rozmarýnku pěstuji za oknem, ale nikdy jsem jí ještě nepoužila do vaření, pečení, smažení... Bojím se, že to bude aromatické až moc, ale asi budu muset vyzkoušetSml58

    superkarma: 0 10.05.2012, 10:41:02
  11. avatar
    [10] Věrulinka [*]

    Bylinky dávám všude, div ne do bábovky Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 10:36:52
  12. avatar
    [9] delfi.na [*]

    jak to tak čtu, budu si ho muset pořídit. Zatím jsem nevyzkoušela, připadal mi až moc aromatický. Ale všude ho vidávám, takže asi přiberu do své mini-bylinkové-zahrádky na balkoně Sml16

    superkarma: 0 10.05.2012, 10:02:07
  13. avatar
    [8] ladouch [*]

    Rozmarýn je skvělá bylinka, přidávám když peču brambory v troubě a je to skvělý.Sml22Sml22

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:36:57
  14. avatar
    [7] gaba23 [*]

    gaba23 — #4 Sml28 rozmarýn Sml57, píšu jak magor Sml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:28:08
  15. [6] Saritka [*]

    Rozmarýn mámSml30

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:17:20
  16. avatar
    [5] Hanula [*]

    Sml16to také vyzkouším... hned si to tisknu

    superkarma: 0 10.05.2012, 09:08:09
  17. avatar
    [4] gaba23 [*]

    rozmarín mám ráda, hodně ho používám na ryby. Sml22

    1. na komentář reaguje gaba23 — #7
    superkarma: 0 10.05.2012, 09:07:50
  18. avatar
    [3] Kytinkak [*]

    určitě vyzkouším, mrkev totiž milujiSml22

    superkarma: 0 10.05.2012, 08:57:52
  19. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Paráda,tak to vyzkouším,rozmarýn roste v květináčiSml22Sml22.Jednoduchý,ale určitě dobrý pokrm.Sml22

    superkarma: 0 10.05.2012, 08:55:13
  20. [1] Roland [*]

    Jídlo bez masa je občas také moc dobré. Ale když u nás doma všichni preferují právě maso !!!

    superkarma: 0 10.05.2012, 08:54:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme