Vaření

Pečená krůtí prsa

krůtí prsa

Krůtí prsa, která upečete vcelku, jsou naprosto perfektní základní surovina pro mnoho dalších chutných jídel. Můžete je jíst teplé, ale i studené. Jak máte chuť a jak momentálně potřebujete.

Já ráda upeču krůtí prsa pokaždé trochu jinak dochucená. Oblíbila jsem si třeba koření „thajský gril“, které obsahuje sůl, proto už maso nesolím. Chuť a vůni masu dodá kurkuma, fenykl, hřebíček a sušená zelenina. Krůtí prsa většinou peču vcelku na nižší teplotu. Maso tak zůstane pěkně šťavnaté.

Nejlepší na této úpravě krůtích prsou, je jejich široké využití. Ještě zatepla je většinou podávám k nějaké omáčce. V těchto dnech samozřejmě k omáčce houbové :-) Výborná jsou ale i s křenovou omáčkou, smetanovou podobnou omáčce svíčkové nebo třeba s dušenou mrkví.

Plátky šťavnatých krůtích prsou chutnají skvěle také s opečeným bramborem a salátem nebo jen jako doplněk listového salátu, když do něj potřebujete kus masa.

Co mám na této úpravě masa nejraději, je následné studené využití. Maso nakrájím na velice tenké plátky, které pak dávám celé rodině na svačinu. Připravím sendviče, kam přidám zeleninu, sýr, trochu nějaké omáčky nebo jen pomazánkové máslo. Takovým sendvičům se skoro nic nevyrovná!

Suroviny

  • 1 kg krůtích prsou vcelku
  • sůl a čerstvě umletý černý pepř
  • oblíbená kořenící směs (já jsem použila thajský gril)
  • slunečnicový olej
  • 4 lžíce kari hořčice
  • 4 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku

Postup

Ze všech surovin si umíchejte marinádu, do které naložíte krůtí prsa přes noc (v lednici).

Na druhý den troubu předehřejte na 130 °C. Krůtí prsa dejte do pekáčku s víkem a pečte pomalu, asi 2,5 až 3 hodiny.

Při pečení je můj geniální pomocník sonda do masa, kterou mám ve výbavě své trouby Electrolux. Před pečením ji napíchnete do středu masa, navolíte požadovanou teplotu (což je v našem případě 82 °C) a dáte péct. O nic víc se nestaráte. Trouba se ozve zvukovým signálem až je maso hotové, případně se sama vypne.

Maso není potřeba podlévat, pustí dost šťávy.

Po upečení a vyndání z trouby nechejte maso asi deset minut odpočinout a až potom krájejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte rádi krůtí maso? Inspirujte se recepty na našem magazínu.

krůtí stehna

domácí paštika

krůtí hamburger s mátouZdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
16.08.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] babos [*]

    Sml67Sml16Sml67mňamSml67Sml16Sml67

    superkarma: 0 16.08.2016, 19:39:11
  2. avatar
    [5] amphora [*]

    Sml16 krůtí maso miluji, snad ve všech podobách a na všechny způsoby....Sml59Sml59

    superkarma: 0 16.08.2016, 10:50:40
  3. [4] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.08.2016, 10:15:25
  4. [3] prababka [*]

    Goldenhair — #1Když už jsme tak přísní , mělo by být

    ...ale že i vy , Elly ? V případě zdůraznění , vytknutí nebo oslovení také píšeme čárku .

    superkarma: 2 16.08.2016, 09:37:53
  5. [2] bobani [*]

    dobrůtky

    superkarma: 0 16.08.2016, 08:31:15
  6. [1] Goldenhair [*]

    ...jsou hodně naprosto perfektní..." ????

    ...v těchto dnes... ????

    a další chybičky v čárkách a skloňování...kdyby to napsal někdo jiný, tak se nedivím, ale že i vy Elly? Sml80

    1. na komentář reaguje prababka — #3
    superkarma: 1 16.08.2016, 08:01:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme