Bulvár

Pečená husička, mladé víno a svatomartinské rohlíky

Svatomartinské oslavy mají velmi dlouhou tradici. Byly obdobím, kdy končila práce na polích, lidé odcházeli za prací k jinému hospodáři a ochutnávalo se mladé víno. Tradice oslav sv. Martina se dochovala až do dnešní doby.

martinJedenáctý listopad byl v sedmém století vyhlášen svátkem svatého Martina, římského vojáka, později poustevníka a nakonec biskupa, který žil ve čtvrtém století.

Tou dobou začínal chladný zimní čas, pacholci a dívky ukončovali službu u hospodáře a šli pracovat jinam. Touto dobou se také začalo ochutnávat nové víno daného roku. Svátek svatého Martina byl jedním z nejoblíbenějších svátků roku.

Hospodyňky chystaly pečenou husu, typickým martinským pečivem bývaly rohlíky a buchty, kterými hospodyně obdarovávaly odcházející čeleď. Často byly proto nazývány jako vandrovnice.

Recept na svatomartinské rohlíčky

  • 300 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 1vejce
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 dcl mléka
  • nádivka (mák s rozinkami, popř. tvaroh, povidla, jablečná povidla...)

Vše umícháme v hustší těsto a necháme vykynout. Z těsta potom vyválíme placku a nakrájíme ji na trojúhelníky. Potřeme je rozpuštěným máslem a lžičkou dáme doprostřed nádivku. Trojúhelníčky svineme do tvaru rohlíčků (od delší strany ke špičce), dáme na vymaštěný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení, a necháme vykynout. Poté je potřeme vejcem a upečeme.

Svatomartinské víno

Tento příjemný zvyk martinských oslav přetrval až do dnešní doby. Především tradice ochutnávání svatomartinského nabyla v dnešní době na popularitě. Každý rok 11. 11. jsou na různých místech republiky otvírána a koštována první letošní mladá vína, podle kterých prý lze dohadnou, jak dobrá budou vína letošní úrody.

Josef II. neměl oslavy rád

martin

Samotné jméno svatomartinské víno je známo už z doby císaře Josefa II. Ten však nadšení z nejrůznějších oslav a posvícení s lidmi nesdílel a tvrdil, že je odhání od práce, a tak se rozhodl sjednotit všechny tyto svátky v jeden, který připadal na neděli po svatém Havlu. Slavit se mělo v místech, kde už byla všechna práce hotova. Výsledkem jeho snahy ale bylo jen to, že se k ostatním svátkům přidal ještě jeden, a lidé měli jen další příležitost k oslavám.

Ke svátku sv. Martina se váže mnoho pranostik...

Touto dobou Martin přijíždí na bílém koni, na svatého Martina, kouřívá se z komína...

Selská pranostika z roku 1710:

Na den sv. biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce, páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.

K tradicím oslav sv. Martina patří na mnoha místech i lampionový průvod, jehož původ je zřejmě v germánském pochodu s loučemi. Lidé si tak zpříjemňovali čas, kdy se brzy stmívá.

Tradiční recept na svatomartinskou husu najdete ZDE na stránkách receptyonkline.cz


Právě dnešní den je dnem oslav sv. Martina. Tématem budou tradiční oslavy, jak probíhají právě u vás?

  • Jak probíhají oslavy sv. Martina u vás?
  • Pečete husu nebo i jiné dobroty?
  • Máte rádi nějaké jiné tradiční oslavy?
  • Které z nich doma slavíte? Jak probíhají?
  • Účastníte se slavnostního ochutnávání vína?
  • Máte rádi mladá vína?
  • Jaký je váš vztah k domácím českým vínům?
  • Věříte v pranostiky?

Posílejte své příspěvky na redakce@zena-in.cz

předmět: Martin

Během dnešního dne budeme vaše příspěvky, které do redakce přijdou, zveřejňovat a autorka jednoho z nich bude odměněna. Bude se moci těšit na tělový krém s výtažky z vína a echinacei a tekuté oční stíny od Avonu.

Těším se na vaše příspěvky! Posílat můžete i fotografie jídel či recepty na tradiční svatomartinskou husu nebo jiné dobrůtky.

kréma stíny

 

   
11.11.2010 - Společnost - autor: Linda Wimmerová

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme