Vaření

Pečená dýně

dýně

Na pečené dýni není nic složitého ani nic zdlouhavého na přípravu. Prostě jen koupíte, nebo donesete ze zahrady dýni, očistíte, nakrájíte a pečete. Před pečením nezapomeňte z dýně odstranit měkký střed se semínky.

Dýni před pečením můžeme, ale také nemusíme loupat. To záleží na nás. Výborná je pouze potřená olivovým olejem, posypaná hrubou solí a pečená v troubě. K takovéto dýni je výborné podávat vychlazený smetanový bílý jogurt.

Česneková dýně

Trošku pikantní příchuti docílíte, když nakrájenou dýni pořádně promícháte se skvělou marinádou. Tu připravíte z několika rozmačkaných stroužků česneku, hrubé soli, olivového oleje, trošky třtinového cukru a špetky skořice. Tato směs dokonale obalí kousky dýně, a tu potom opět pečeme v troubě.

Dýně pečená na sladko

Opět obalíme kousky dýně v připravené marinádě. Tentokrát nám na ni stačí trocha olivového oleje nebo rozpuštěného másla. Do toho přimícháme třtinový cukr a špetku skořice. Můžeme přidat i pár lístků máty.

pečená dýně

Jak na dýňové pyré?

Dýňové pyré využijete do mnoha receptů, do koláčů i jiných moučníků. Jeho příprava je jednoduchá. Dýni si rozkrojíme na měsíčky (podle velikosti na 4 a více kusů). Vybereme semínka a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35 až 40 minut.
Poté necháme vychladnout a dužinu vyškrábneme do misky. Rozmixujeme dohladka.
Dále používáme podle konkrétního receptu.

Při pečení dýně máme troubu zapnutou na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Hotová dýně by měla být změklá, ale ne se úplně rozpadat.

   
21.10.2011 - Sezona - autor: elly

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme