Vaření

Pečeme cupcaky s Elly: také pečete tyto kouzelné minidortíčky?

Také jste propadly kouzlu roztomilých a výborných dortíků s názvem cupcaky? Protože se staly hitem, povídali jsme si o nich s naší redaktorkou rubriky Vaření a známou foodblogerkou www.bohynekuchyne.cz , která je peče velmi často a patří mezi její oblíbené.

Pečeš ráda cupaky? Proč?
Cupcaky peču ráda, protože mě baví, jak si s nimi můžu vyhrát. Přemýšlím už nad tím, do jakého papírového košíčku dám který druh, tak aby barva a styl ladily s druhem těsta a krémem, případně dalšími ozdobami. Líbí se mi, že cupcaky jsou takové jednohubky, maličké roztomilé dortíky.

Elly

Vnímáš kolem sebe a ve světě receptů a food blogů, že cupcaky jsou oblíbenou novinkou moderní kuchyně?Cupcaky musí každý milovat. Jsou ozdobou každé slavností tabule a čím dál více lidí si k nim nachází cestu. Ještě nedávno téměř nikdo nevěděl, co cupcake vlastně je. Dnes jsou oblíbené na dětských oslavách, nesmí chybět ve sladkých barech a na svatbách se často ladí ke svatebnímu dortu.

Roztomilé dortíky - cupcaky

Cupcaky nesou svůj název podle malých pohárků zhruba o velikosti čajového hrnečku, ve kterých jsou jednotlivé dortíčky pečeny. Každá dortová „jednohubka“ se skládá ze dvou částí. Tou první je korpus, který je upečen ze základních surovin ve formě na muffiny. Druhou částí je krém či případně jiná ozdoba. Tyto roztomilé dortíky tak okouzlí nejen svou chutí, ale také vzhledem. Obě dvě části mohou mít různé příchutě, vůně i barvy. Čokoláda a vanilka jsou nejoblíbenějšími klasikami. Fantazii se však meze nekladou, můžete si upéct takový cupcake, na jaký máte zrovna chuť. Vyzkoušet můžete i méně netradiční příchutě, inspiraci hledejte na  www.pecenijeradost.cz.

Jaké zajímavé cupcaky jsi vyzkoušela?
Peču ráda nejen sladké, ale i slané cupcaky, které občas někoho překvapí. Takový mini cupcake s anglickou slaninou, z bramborového těsta, s krémem z nivy - ten byl opravdu zábavný. Každý totiž čeká, že ten roztomilý dortík musí být sladký. Jenže to není vždycky pravda.

Staly se součástí menu nějakých významných událostí?
Líbí se mi obliba sladkých barů, kdy jsou všechny sladkosti na stole laděné do stejného stylu, barevného tónu. Sladké bary jsou oblíbené při různých oslavách a často bývají součástí svatební hostiny. S hlavním a největším svatebním dortem potom ladí nejen cupcaky - mini dortíky, ale také oblíbené cake pops - dortová lízátka, nejrůznější dezerty v miskách, makronky, koláčky, řezy...

Co děti? Vím, že ti v kuchyni pomáhají, jsou cupcaky jejich oblíbené minidortíky?
Obě naše děti jsou v kuchyni jako doma a Pepíno ve svých dvanácti letech dokáže bez pomoci připravit svůj oblíbený recept. Základem je těsto s jogurtem a ovocem a krém z vyšlehaného tvarohu s medem. Devítiletá Tonička je spíš pomocník a ráda třeba míchá těsto. Nejraději však vybírá košíčky, ve kterých se budou cupcaky péct. Preferuje cupcaky, ve kterých není čokoláda. Ty jediné jí moc nejedou.

Co bys poradila čtenářkám, které je ještě neznají?
Ze začátku by měly vyzkoušet jako základ nějaké jednoduché těsto na muffiny, které mají vyzkoušené. Později zkoušet složitější recepty. Důležité je také to, že se opravdu musí dodržet postup v receptu. Sypké suroviny se musí promíchat všechny společně a zvlášť se promíchávají ty tekuté. Až potom se tekutá a sypká část smíchají dohromady. Těsto se nešlehá, opravdu pouze míchá. Jinak platí klasické pečicí zásady. Všechny suroviny na těsto by měly mít pokojovou teplotu.

Jaké jsou důvody, proč je vyzkoušet?
Řekla bych, že především jejich hravost. Jsou krásné na pohled, barevné i bez potravinářského barviva (díky papírovým košíčkům), dají se nekonečně zdobit. Já je mám třeba ráda také jako dárky. Můžete si koupit hezkou papírovou krabičku, kde jsou vyřezány díry, ve kterých cupcaky pěkně drží. Krabičku ozdobíte, popíšete, svážete stuhou a můžete jít blahopřát babičce nebo kamarádce k narozeninám.

Jaké jsou tvé vlastní, oblíbené? Jaké ráda pečeš?
Mám ráda „red velvet“ cupcaky, z červeného těsta s krémem z mascarpone. Oblíbené jsou u nás také cupcaky z vanilkového těsta, do kterých se po upečení a vychladnutí udělá díra, která se naplní citronovým krémem. Vrchol celého cupcaku je potom čepička z  bílkového sněhu, která se lehce zapeče pod grilem. Tyhle jsou fakt výborné, svěží.

Promítá se do receptů i sezona různých ingrediencí? Jakých například?
V létě se určitě více pečou cupcaky plné ovoce, s lehkými ovocnými krémy. Těším se každý rok na podzimní dýňovou sezonu, protože dýně je výborná do těsta i do krému. Navíc výsledný cupcake krásně obarví. Stejné je to s červenou řepou, kterou používá do red velvet cupcaků, místo potravinářského barviva. Na jaře jsou nejlepší mrkvové cupcaky z mladé mrkve, s krémem z tvarohu a medu. A když se vrátíme ke slaným cupcakům, tak medvědí česnek je skvělou surovinou opět do těsta i krému. V zimě peču ráda čokoládové varianty, protože čokoláda je dobrá na nervy a dodává dobrou náladu místo sluníčka.

Jaké máte oblíbené cupcaky vy? Napište nám pod tento rozhovor.

Na stránkách www.pecenijeradost.cz najdete řadu zajímavých receptů nejen na sladké, ale také na slané cupcaky. Jestli jste propadli jejich kouzlu, rozhodně se inspirujte. 

   
30.09.2015 - Mlsání - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [98] Mam [*]

    Cupcaky milujeme Sml16

    superkarma: 0 01.10.2015, 18:41:37
  2. [97] Jasmína [*]

    gerda — #95když se dá udělat 100x jinak, tak proč ne. Ta diskuse je z části o tom, jak je to blbej dort a proč je píct, když máme přece tak skvělý koláče a bábovky. Ne, že jich je tady moc. Haní se něco, co někdo třeba ani nezkusil, ani to neměl v ruce.

    superkarma: 1 01.10.2015, 17:05:16
  3. avatar
    [96] gerda [*]

    Kadla — #92ano ano, a o to právě jde.Sml22

    superkarma: 0 01.10.2015, 13:12:48
  4. avatar
    [95] gerda [*]

    Jasmína — #91ale ne, jen toho bylo moc. Cupcak stokrát jinakSml30

    1. na komentář reaguje Jasmína — #97
    superkarma: 0 01.10.2015, 13:10:34
  5. avatar
    [94] gerda [*]

    gerda — #93nesmíš VYPRACOVAT, blbnu z rychlosti.

    superkarma: 0 01.10.2015, 13:04:58
  6. avatar
    [93] gerda [*]

    cilani — #89na tom nemáš co zkazit. Když nepečeš na celou svatbu z metráku dvojnulkySml30, stačí půl pytlíku hladké mouky a to zvládneš i kdybys neměla sílu. Důležité je "neutopit mlynářa" - tj. nehrknout tam naráz moc mléka, to je dost průšvih, protože přidáním velkého množství mouky na zahuštění pak dost měníš poměr surovin - a na straně druhé nesmíš nevypracovat tuhý monolit, který další tekutinu nepřijme. V míse to vybalancováváš, přidáváš mouku, tekutinu podle potřeby....to není přesné těsto, na deku nesejde. Jak píše paníliška, opravdu se těsto nejlépe a nejsnáze vypracuje rukou, navíc v ní máš cit a poznáš, jestli je těsto správně vláčné a požadované hustoty. Začneš vařečkou, doděláš ručně, však se pak umyješ Sml16.

    1. na komentář reaguje gerda — #94
    superkarma: 0 01.10.2015, 13:04:13
  7. avatar
    [92] Kadla [*]

    Jasmína — #91Proč proti novotám? Prostě nás jen štve, že je tu během dvou týdnů 4x článek o cupcacích... Prostě přecupcakováno..

    1. na komentář reaguje gerda — #96
    superkarma: 0 01.10.2015, 11:52:57
  8. [91] Jasmína [*]

    Suzanne — #86to je boj proti novotám Sml30

    1. na komentář reaguje Kadla — #92
    2. na komentář reaguje gerda — #95
    superkarma: 2 01.10.2015, 09:26:53

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [90] Jasmína [*]

    No já je teda peču! A ráda! A je mi fuk zda je pečou ženský z Ameriky nebo někdo jiný. Elly, moc ti to na fotce sluší... ten košíček má taky puntíky Sml67 tak to prostě je, že tady budou psát ty, co ani neví jak to chutná, že je to blaf. Vždyť je to ale jedno ne? Někdo peče koláče a bábovky a někdo, kdo jde s dobou chce zkusit cupcaky.Sml20 Sml20

    superkarma: 2 01.10.2015, 09:25:54
  2. [89] cilani [*]

    gerda — #75 Díky, je pravda, že asi dávám moc mouky, neb je to tuhá hučka..

    1. na komentář reaguje gerda — #93
    superkarma: 0 01.10.2015, 07:50:01
  3. avatar
    [88] ohnivazenaMagdalena [*]

    paníliška — #78Máš pravdu....nejlepší vychytávka je ruka.Sml58 Po vyhnětení poplácám a domluvím aby pěkně kynulo....Sml22Sml30

    superkarma: 0 30.09.2015, 21:10:32
  4. [87] slávenka [*]

    Přiznám se bez mučení, že jsem tyto dortíky ještě nikdy nepekla, ba ani neochutnala. Ale značím si webové stránky www.pecenijeradost.cz, je tam spousta i jiných a zajímavých receptů.Sml22

    superkarma: 0 30.09.2015, 19:35:28
  5. avatar
    [86] Suzanne [*]

    Bože, tolik vášní kvůli "nesprávnému" jídlu Sml30

    Vanilkové s citronovým krémem musejí být úžasné! Mám tyhle zákusky ráda, protože kdykoli jsem je ochutnala, byly skvostné. Jednou v domácí cukrárně, jednou na návštěvě. Zkusím to s dětmi.

    1. na komentář reaguje Jasmína — #91
    superkarma: 2 30.09.2015, 19:02:12
  6. avatar
    [85] Eva_CZ [*]

    Klára Křížová — #58moderni kuchyne je uzasne prostorna, nesmi chybet ostruvek, vsechno v nerezu, sporak se sesti plotnama, zabudovany grily a alespon 2 trouby a NETKNUTA! Jsem se od jedne US kravy dovedela, ze moderni je nevarit. Sml24

    V provozu je mozna tak jeste MW, to je vse. Na sporaku maji ,,ozdoby " - keramiku, vazicky s kytkama apod. Neznam jedinou Americanku, ktera by kdy upekla cupcake. Sml23Sml24

    Aleno, nevidim !, ze je to preklep. Sml24Sml52

    superkarma: 1 30.09.2015, 18:48:35
  7. avatar
    [84] medulka [*]

    U nás doma hodně frčí muffinky, děláme různé - kokosové, kakaové, citronové, borůvkové, skořicové... stejné těsto, jen obměňuji příchutě, vždycky se po nich jen zapráší. Cupcakes jsem nezkoušela, ale určitě se nechám inspirovat a muffinky doladím i nějakým tím krémem Sml20

    superkarma: 1 30.09.2015, 18:41:28
  8. avatar
    [83] paníliška [*]

    gerda — #82 Ok, tak fotit budu já. Sml52

    superkarma: 0 30.09.2015, 17:57:14
  9. avatar
    [82] gerda [*]

    paníliška — #80no jo, ale s obrázkama je to vždycky lepší.Sml16 Já nefotím, nemám čím - možná pak o to líp vysvětlujuSml52

    1. na komentář reaguje paníliška — #83
    superkarma: 0 30.09.2015, 17:48:16
  10. avatar
    [81] denkas [*]

    cilani — #38 dnes tu sou hned dvakrátSml80

    superkarma: 0 30.09.2015, 17:29:13
  11. avatar
    [80] paníliška [*]

    gerda — #79 jo, s babičkou musím souhlasit :)

    No, ale Ty máš různé vychytávky a Tvoje popisy musí pochopit i blbý. :)

    1. na komentář reaguje gerda — #82
    superkarma: 2 30.09.2015, 17:28:11
  12. avatar
    [79] gerda [*]

    paníliška — #78jo, ruku propagovala babička taky, že není lepší nástroj. Musím souhlasit. Elly je určitě výborná kuchařka, jenom možná nemá až tak volnou ruku, které recepty má zveřejnitSml80 Jsme na reklamním magazínu, to se nedá nic dělat.Sml15

    1. na komentář reaguje paníliška — #80
    superkarma: 1 30.09.2015, 17:23:23
  13. avatar
    [78] paníliška [*]

    gerda — #75 Nechcš tu rubriku vaření vést Ty? To by se pak vařilo jedna radost. Sml16

    Na kynuté těsto mám vlastní vychytávku - ruku. Zpracovává se mi s ní líp než vařečkou. Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #79
    2. na komentář reaguje ohnivazenaMagdalena — #88
    superkarma: 2 30.09.2015, 17:01:27
  14. avatar
    [77] vladka321 [*]

    maaj — #47To zní velice lákavě, neposkytla byste receptík?

    superkarma: 0 30.09.2015, 16:10:36
  15. avatar
    [76] gerda [*]

    gerda — #75do kynutého těsta jen žloutky, bílky tam být nemusí, schovej si je v hrnku v ledničce třebas na obalování řízků.

    superkarma: 0 30.09.2015, 16:08:55
  16. avatar
    [75] gerda [*]

    cilani — #74asi děláš moc tuhé, těsto musí být měkké, čím měkčí, tím je pak výtvor nadýchanější. Mouka jen hladká. Já začínám tím, že si v míse umíchám žloutky s tukem (ten nahřát a rozetřít nebo nastrouhat, když je tvrdý z lednice) a cukrem. Cukrem šetřit, není ho třeba moc. Udělám základ, do něj nasypu odměřené množství mouky (od oka), přidám sůl, udělám důlek, do něj naleju teplé mléko a nadrobím kvasnice. Nejlepší jsou Vivo á 5.00,- z Kaufu anebo vážené, na půl kila mouky 50 g kvasnic, trvanlivé kostky až za druhé. Sušené nemám ráda vůbec.Sml30 Až kvasnice vzejdou, tj. rozpustí se a vyjedou nahoru v tom mléčném jezírku, všecko vařečkou vymíchám. Těsto ani neteče (to by se pak hodilo leda na litou buchtu = řezy), ani není jako šutr, musí do něj jít zlehka vařečka a tou se pěkně propracovává v míse proti její stěně tak dlouho, až je lesklé a háže bubliny. Mísu držíš nejlépe ve dřezu zešikma, abys tolik nenamáhala ruku, kterou pracuješ. Je to ve výhodnějším úhlu, než vypracovávat pod bradou. Pak se popráší moukou, zakryje utěrkou a nechá hodinku odpočívat. Ještě lepší je, když ho vykynuté ještě jednou přepracuješ, přidáš 4 lžíce oleje, znovu propracuješ a opakuješ kynutí. No, a pak....děláš z toho co chceš.Sml16 Opravdu je to jednoduché.

    1. na komentář reaguje gerda — #76
    2. na komentář reaguje paníliška — #78
    3. na komentář reaguje cilani — #89
    superkarma: 2 30.09.2015, 16:07:42
  17. [74] cilani [*]

    elly — #73No, asi je rozdíl, když kynuté těsto míchá robot a já, páč já ho mám takové nějaké udusané, jednu hučku.. někde je chyba a tu neumím nalézt.. Sml80 Ale jsem amatér a pokoušela jsem se o kynuté těsto tak 5x..

    1. na komentář reaguje gerda — #75
    superkarma: 0 30.09.2015, 15:22:05
  18. avatar
    [73] elly [*]

    cilani — #71všechny recepty, ve kterých se používá robot, fungují i bez něj Sml58 Ten je tady jen od toho, aby ulehčil práci...není nutné si ho pořizovat...

    1. na komentář reaguje cilani — #74
    superkarma: 1 30.09.2015, 14:46:14
  19. [72] manislava [*]

    nemám komu péct Sml15a jen pro mě to není ono

    superkarma: 0 30.09.2015, 13:36:53
  20. [71] cilani [*]

    elly — #57tak recepty s robotem jsou jen pro ty, co nějakého mají.. Pořizovat si ho nehodlám, nemám nafukovací kuchyň.

    1. na komentář reaguje elly — #73
    superkarma: 0 30.09.2015, 13:19:39
  21. avatar
    [70] gerda [*]

    elly — #56šmarjá, tak to je teda....já si říkala, že ty chyby, co bývají i v titulcích, zas tolik čtenářů nevidí, a zatím jsou jich stovkySml2. Opravdu jsem netušila, že má žena in tak rozsáhlou čtenářskou obec. No, tím spíš by se teda měla redakce vynasnažit o korektora/rku, ne?Sml58 Ve vašich příspěvcích jsem žádné do očí bijící hrubky nezaznamenala, ale v jinýchSml3.....nemyslím to ve zlém, ale když už na to přišla řeč, uvědomila jsem si to.

    superkarma: 2 30.09.2015, 13:18:11
  22. [69] Klára Křížová [*]

    Eliana — #68 Sml67

    superkarma: 1 30.09.2015, 12:52:55
  23. avatar
    [68] Eliana [*]

    Klára Křížová — #67ještě se dá přidat vaření pro ty, co mají potravinovou intoleralci a alergii, ale my se těšíme i z běžných receptů - nevadí mi uvařit cokoliv pro kohokoliv, zatím se to vždycky snědloSml54

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #69
    superkarma: 1 30.09.2015, 12:46:05
  24. [67] Klára Křížová [*]

    Kadla — #61Milá Kadlo, to je zrovna téma, kterým se zabývám dnes a denně a mám na to tři druhy statistik včetně placeného soc demo průzkumu každý měsíc. Sml16

    A protože skladba našich čtenářek je spíše mladší, píšeme zrovna na téma cupcaky. Zařazujeme ale i bábovky a povidla a další věci, chceme mít vydání pestré pro každého. Rádi bychom měli i témata vegetariántví, veganství a raw stravy s recepty, klasické zapadlé recepty našich babiček, to do této rubriky patří. Pracujeme na tom.

    Nemůžete si udělat relevatní obrázek o návštěvnicích z diskusí pod článkem, navíc, které jsou negativní a zobecnit ho na všechny, kdo to čte. Chápu, že to k tomu svádí, ale není to tak.

    1. na komentář reaguje Eliana — #68
    superkarma: 3 30.09.2015, 12:42:47
  25. avatar
    [66] Kadla [*]

    maja2010 — #64 Já jsem našla Vaše komentáře pod hodně články s vařením, ale pod těmi s cupcaky zrovna ne... Škoda, že jste nepřidala pozitivní názor mezi ten dav negativních. A pokud jde o moji nechuť ke cupcakes, tak já jsem je ochutnala a fakt mi nejedou, prostě mi tento dezert nesedí. Stejně tak jako nemám ráda muffiny. Navíc mě odpuzuje ten přezdobený a často příliš barevný vzhled cupcaků. To, odkud to přišlo, je mi celkem fuk, ostatně já doma vařím třeba hodně maďarských jídel...

    superkarma: 2 30.09.2015, 12:18:09
  26. [65] xPablos [*]

    Kadla — #60 Ja mam cupcaky taky rad Sml67

    superkarma: 2 30.09.2015, 12:08:28
  27. [64] maja2010 [*]

    Kadla — #61 Kadlo tak třeba já jsem zrovna ten čtenář, který je tady prakticky denně, přečtu si vaření a cestování, tyto rubriky mě baví, a jdu pryč. Nenajdete můj komentář prakticky pod žádným článkem, nemám tu potřebu reagovat (a taky je vždycky problém si vzpomenout na přihlašovací údaje...)Sml30 Potřebu reagovat mám vždy pouze v případech, kdy se tady strhne diskuze do takového pranýřování a plivání na redakci, jak je vlastně vše špatné... To pak cítím potřebu se vyjádřit.

    Moc nechápu, co vám na cupcakes vadí? Vždyť je to hezký dezert, který cukráři nabízí spoustu možností, jak popustit uzdu své fantazii. A takové argumenty, že je to něco, co se nám nutí z Ameriky nebo odkud, co jsem někde ve starších příspěvcích četl, mi pipadají směšné - když Vám vadí tohle, jaktože tady tolerujete "spagetti" a nechcete raději nude? Nebo pizzu a nechcete raději slaný koláč, pěkně hezky česky... Sml16 Nbo boršč vám taky vadí - jídlo co se nám sem nacpalo kdesi z Ruska nebo odkud..???

    Připadá mi, že odpor k cupcakes je tu od mnohých jen taková póza, aby šli s davem a vlastně ani úplně nevědí o čem ty cupcakes vlastně jsou Sml24

    Za mě v poho a jsem CUPCAKES fanoušek Sml67

    1. na komentář reaguje Kadla — #66
    superkarma: 7 30.09.2015, 12:06:08
  28. avatar
    [63] Kadla [*]

    Taky bych radši normální ruční dělání nudlí. Robota nikdy pořizovat nebudu, mám těch technických krámů doma už tak dost a postupně je spíše omezuju...

    superkarma: 1 30.09.2015, 12:02:30
  29. avatar
    [62] gerda [*]

    elly — #57Jéžiš néé, žádný robotSml15 Pro mě jsou užitečné recepty, které můžu využít v každém prostředí. Třeba na chatě...když je chuť na vlastní vlasové nudle do polívky. Dvoje ruce, mouka, vajíčko, flaška od piva, ostrý nůžSml30 - takhle je to pro mě ideální, recepty, ke kterým není skoro potřeba mít v kuchyni techniku.

    superkarma: 1 30.09.2015, 11:59:06
  30. avatar
    [61] Kadla [*]

    Klára Křížová — #58JNo, jedna věc je, co je oblíbené a vyhledávané na internetu, druhá věc je cílový segment vašeho magazínu. Myslím, že Vám v redakci pořád ještě nedošlo, kdo Váš magazín především čte (když si odmyslíme ty tisíce nebo desetitisíce klikaček, které sem chodí kvůli soutěžím, odklikají a mají hotovo). Ale to je těžké... Sml15

    1. na komentář reaguje maja2010 — #64
    2. na komentář reaguje Klára Křížová — #67
    superkarma: 2 30.09.2015, 11:48:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme