pažitka

Jsme rádi, že nám naše čtenářky pravidelně posílají hezké a zajímavé recepty a nápady do kuchyně. Přemýšleli jste někdy jak uchovat na zimu pažitku, kromě toho, že ji můžete pěstovat v kuchyni v květináči? Naše čtenářka libuno má super recept.

Co nám ke svému nápadu napsala? „Dobrý den, dovolte mi, abych přispěla svou „trochou do mlýna“. Denně nás na Ženě-in zahrnujete skvělými jídly. Já nabízím svou osvědčenou pažitku v olivovém oleji. Posílám recept, včetně fotografií. Na fotografii je vychytávka, jak dostat pažitku do sklenice, aby byla spíše ve skleničce než na stole“

pažitka

My libuno děkujeme a těšíme se na další recepty od vás, našich čtenářů.

Suroviny

  • čerstvá pažitka
  • olivový olej

Postup

Pažitku (nesmí být mokrá) nakrájíme nadrobno (tak jako do polévky), nasypeme a stlačíme co nejvíce do skleničky. Poté zalijeme olivovým olejem až je pažitka zcela „utopena“ v oleji, uzavřeme víčkem. Označíme štítkem s datem (já ji takto vyrábím během prázdnin několikrát). Pak beru tu nejstarší. Vydrží v takovémto stavu – zelená a krásně vonící v lednici (já ji dávám do dveří) až do jara.

pažitka v oleji

Výborná na chléb a hlavně do polévky. V zimě připomene léto. Tento recept mám již odzkoušený od loňska. Kdysi jsem pažitku uchovávala v mrazáku, ale patálie se sáčkem a bez vůně. Takže dnes již volím tuto variantu.

Dobrou chuť přeje libuno.

Do jakých jídel se bude hodit pažitka?

mořský vlk

cuketová polévka

losos

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, libuno

Reklama