Vaření

Pažitka - nabitá zdravím a chutí

O pažitce (pažitka pravá nebo také pobřežní) by se dalo říct, že je téměř univerzální kuchyňské koření. Její obrovskou výhodou je celoroční dostupnost, protože v zimě ji můžete bez problémů pěstovat v kuchyni na okně, a tak ji máte vždycky po ruce.

Je to vytrvalá cibulnatá rostlina z čeledi liliovitých. V Číně ji používali už před 5000 lety, v Evropě se ji však naučili používat v kuchyni až o hodně později, někdy v 16. století.

Chuť
Chutí pažitka připomíná trochu cibuli či česnek, ale je jemnější.

Pěstování
Pokud chcete pažitku pěstovat na záhonu, měli byste vědět, že jí prospívá středně těžká, dostatečně vlhká půda s dostatkem živin a vápna. Pažitka raší brzy na jaře, ale pokud ji na podzim (říjen) vytáhnete ze záhonku a přesadíte do květináče, roste vám opravdu po celý rok. Rostlinky vytažené ze záhonku dáme do menších květináčků, které umístíme například ve studeném sklepě. Odtud je potom postupně vytahujeme a pažitku sklízíme. Po zimě ji opět můžete vrátit na záhonek.
Nové rostlinky vyséváme ze semínek, ale můžeme je získat také rozdělením starších trsů. Toto provádíme na jaře nebo během srpna až září.
Na jednom místě můžeme pažitku ponechat maximálně pět let.

Použití
Pažitku konzumujeme vždycky čerstvou, nikdy ji nevaříme. Varem ztrácí svou vůni.
Můžeme ji přidat do vaječných pokrmů, nejrůznějších pomazánek, salátů, polévek, přimíchát do obyčejného měkkého sýru (žervé, tvaroh, tavený sýr).
Využít můžeme i fialové, bílé či růžové květy. Ty nám slouží ke zdobení. Mají ostřejší chuť.

Účinky
Cenné je velké množství vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenu. Obsahuje vápník, draslík, fosfor, železo a síru, éterické oleje, protein a také cukry. Podporuje trávení i chuť k jídlu, ovlivňuje snižování krevního tlaku, snižuje obsah cholesterolu v krvi, uplatňuje se v prevenci rakoviny.  

Pažitková pomazánka
Suroviny: 3 žervé sýry (Lučina, Gervais...), 1 majolka (malá sklenička), 1 menší cibule, 6 lžic krájené pažitky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce drcených vlašských ořechů, 1/2 lžičky drceného zeleného pepře, sůl.

Postup: Sýr utřeme v misce s majolkou, cibulí nasekanou nadrobno, pažitkou, oříšky, drceným česnekem, zeleným pepřem a solí. Promícháme a mažeme na celozrnný chleba či rohlíky. Zdobíme kouskem ořechu. 

Pažitkové lívanečky
Suroviny: 500 g hladké mouky, 800 ml mléka, 2 kostky cukru, 40 g kvasnic, 2 vejce, lžička soli, 2 lžíce rozpuštěného másla, miska krájené pažitky, olej na smažení.

Postup: V hrnku přihřejeme mléko. Asi šálek oddělíme, přidáme cukr, rozdrobené droždí a trochu mouky. Necháme kynout. Pak dáme do větší nádoby, přilijeme tuk, vajíčka, promícháme a přidáváme mouku, sůl a mléko. Dobře prošleháme a necháme kynout. Až těsto dvakrát zvětší objem, nasypeme do něj hojně pažitky, promícháme a naběračkou lijeme hmotu do dobře vyhřátých, vymaštěných důlků lívanečníku. Pečeme po obou stranách.
Podáváme jako přílohu k omáčkám.
TIP: Místo lívanců můžeme usmažit velké placky, které poté plníme nádivkou z vajec s pažitkou a sýrem nebo tvarohovým pikantním krémem (tvaroh, smetana, pálivá paprika, cibule, kmín, sůl).
(ZDROJ: Zelené koření I. - Dagmar Lánská)

Kuře s pažitkou
Suroviny: 1 celé kuře, máslo na pečení, camembert, pažitka, zelená petrželová nať, česnek.

Postup: Kuře prosolíme a vevnitř potřeme pastou připravenou z camembertu, nakrájené pažitky a petrželové natě a česneku. Pečeme na másle dozlatova.

Rokfórová omáčka na těstoviny
Suroviny: máslo, 3 lžíce hladké mouky, 200 g rokfóru (nivy), pažitka, pórek.

Postup: Pórek uvaříme doměkka v osolené vodě. Na rozpuštěném másle krátce opražíme mouku, přilijeme pórkový vývar a vymícháme do hladké řídké omáčky. Přidáme rozdrobený rokfór. Vaříme asi dvě minuty, za stálého míchání. Nakonec přidáme pažitku, ale už nevaříme.
Omáčku nalijeme na připravené těstoviny, obložíme pórkem a posypeme pažitkou.

   
16.06.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [11] jithule [*]

    ivory — #10 výborné

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:00:23
  2. avatar
    [10] ivory [*]

    míchaná vejce s pažitkou Sml22

    1. na komentář reaguje jithule — #11
    superkarma: 0 14.11.2012, 14:44:03
  3. avatar
    [9] hubajda [*]

    pazitku mam doma v kvetinaci ale kvet nejime

    superkarma: 0 09.11.2012, 00:00:37
  4. avatar
    [8] sunnynka [*]

    já zase nepozřu bez pažitky míchaná vajíčka

    superkarma: 0 16.06.2006, 13:42:57
  5. avatar
    [6] závislá na čokoládě [*]

    Není nic lepšího, něž chleba se sádlem a pažitka. To můžu vždycky a kdekoliv.

    superkarma: 0 16.06.2006, 10:59:14
  6. avatar
    [5] femme [*]

    miluju pažitku

    superkarma: 0 16.06.2006, 10:47:30
  7. [4] IKE [*]

    Jo, hezkej germanismus, spíše používaný generací našich babiček, šnytlík je "převzat" z německého Schnittlauch.

    superkarma: 0 16.06.2006, 10:14:14
  8. avatar
    [3] Dása [*]

    Anonym: My říkáme šnytlík

    superkarma: 0 16.06.2006, 10:07:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme