Bulvár

Pavlova není jen zákusek

Rádi mlsáte? Tak to určitě znáte ten křehký přesladký bělostný dort s prapodivným názvem Pavlova. Tato laskomina je pojmenována po éterické ruské primabaleríně Anně Pavlovové, během jejíhož turné po Novém Zélandě údajně vznikla. Její cesta za slávou nebyla úplně jednoduchá…

Když se v lednu 1881 na předměstí Petrohradu dva měsíce před plánovaným porodem narodila droboulinká holčička, dlouho balancovala mezi životem a smrtí. Matce s babičkou se ji ale nakonec podařilo vypiplat. Annina matka byla chudá pradlena, kdo byl její biologický otec, je předmětem spekulací. Většinou se uvádí bohatý židovský bankéř Lazar Polyakov. Jméno Pavlova (Pavlovová) pak dostává Anna po svém adoptivním otci, za nějž se maminka provdala, když jí byly tři roky.

Na své osmé narozeniny dostává holčička neobvyklý dárek – půjde s maminkou do Mariinského divadla v Petrohradě na baletní představení Spící krasavice. Anna je fascinována. Od toho momentu věděla, že chce být baletkou. Hned maminku přemluvila, aby ji přihlásila do konkursu do renomované carské baletní školy v Petrohradě. Odmítli ji. Nejen pro nízký věk, ale i pro její nízkou váhu. Začala se tedy připravovat soukromě a v deseti letech to zkusila znovu. Tentokrát byla mezi jedenácti šťastnými, které vybrali z šedesáti adeptek.

Anna PavlovaVyhráno ale neměla. Pro balet totiž neměla ty správné předpoklady. Její slabé tělo nebylo zrovna připraveno k fyzicky náročným, mnohdy přímo akrobatickým výkonům. Na svých hubených nohách nedokázala to, co se dařilo ostatním. Nedostatečně vytáčela nohy, za což jí údajně hrozilo vyloučení ze školy. Navíc se spolužáci vysmívali její rachitické postavě a dali jí přezdívku „koště“. Těžce to nesla.

Učitelé si však brzy všimli, že má nejen talent, ale hlavně železnou vůli a velkou píli. Dřela a zlepšovala se. Jeden z učitelů jí poradil, aby ze svých nedostatků udělala přednosti. Aby místo fyzicky náročných figur vsadila více na svůj projev, ladnost a křehkost pohybu. To byly její devízy.

Poslechla. Zrodila se éterická, romantická Anna Pavlova a úspěchy se začaly dostavovat. Když v roce 1899 ukončila baletní školu, získala angažmá v Mariinském divadle v Petrohradě, tedy tam, kde kouzlu baletu jako děvčátko beznadějně propadla. Nečekaly tam na ni hned hlavní role, ale netrvalo dlouho a prosadila se i tu jako sólistka. Brzy se stala idolem a jako první balerína měla v divadle svůj fanklub.

Nejznámější Anninou rolí, díky níž získala nesmrtelnost, byla Umírající labuť.

Geniální choreografii pro ni vytvořil její spolužák ze studií Michael Fokin na skladbu Camille Saint-Säensa. Autor hudby údajně neskromně prohlásil: „Madam, díky vám jsem si uvědomil, jak skvělou hudbu jsem složil!“ Umírající labuť je stále na repertoáru i současných slavných tanečnic.  

Anna PavlovaSlávu baletu začala šířit i za hranicemi Ruska. Jako vůbec první se Anna vypravila na baletní turné kolem světa, nejdříve se souborem choreografa Michaela Fokina, později si založila svou vlastní skupinu. Jednu dobu také tančila v Ďagilevovu Ruském baletu v Paříži. To jí však příliš nevyhovovalo, nebyla kolektivní typ, nerada se dělila o slávu s ostatními, nerada se podřizovala příkazům druhých.

Vystupovala nejen na mnoha věhlasných evropských scénách či dokonce v Metropolitní opeře v New Yorku, ale navštívila i země, kde balet do té doby neviděli. Velký úspěch zažila v Japonsku, Indii i v Mexiku. Stala se vlastně první propagátorkou baletu a ve své době nejslavnější a nejbohatší baletkou.

 Od roku 1912 žila v Londýně v krásném domě, u něj si nechala vytvořit umělé jezírko, v němž plavaly její milované labutě. Byla vůbec velkou milovnicí zvířat, siamských koček, psů i exotických ptáků, často se s nimi nechávala fotografovat.

Své soukromí si chránila - žila se svým manažerem Victorem Dandré, za nějž se tajně v Paříži provdala. Ač tento syn francouzského přistěhovalce původně patřil ke zlaté petrohradské mládeži, ukázal se být ideálním partnerem pro vytíženou tanečnici. Jeho zásluhou se Anna mohla věnovat jen svému povolání. On převzal veškeré úkoly týkající se její kariéry, stejně jako jejich společné domácnosti a umožnil jí bezstarostný osobní život.

Roky neustálého cestování a vystupování v nevytopených sálech se podepsaly na jejím zdraví. Nedokázala a hlavně ani nechtěla odpočívat. Když na začátku roku 1931 onemocněla zánětem pohrudnice, lékaři jí doporučili operaci, po níž by už ale nesměla tančit. Odmítla. Život bez tance pro ni zcela ztrácel smysl. I přes velkou snahu lékařů umírá 23. ledna 1931 v Haagu pár dnů před svými padesátými narozeninami.

Pavlova-dortík

Skončeme stejně sladce, jak jsme začali. Dort Pavlova je národním zákuskem nejen na Novém Zélandě, ale také v Austrálii. Obě země, které Anna Pavlova navštívila v letech 1926 a 1929, se přou o původ této dobroty a dělají si nároky na prvenství. Křehký dort z bezé (nebo praktičtější minizákusek - variací je nepřeberné množství) bývá zdoben nejrůznějším čerstvým ovocem, nejčastěji malinami či jahodami, ale také kousky kiwi či omáčkou z kiwi. Odpůrci poukazují na to, že je příliš sladký, tedy nezdravý. Ano! Ale je tááák dobrý! A copak ho musíte “manžárovat“ každý den?

 

Na našem webu jste si mohli také přečíst:

   
25.02.2016 - Historie - autor: Jana Ládyová

Komentáře:

  1. [29] slávenka [*]

    Dort Pavlova znám a teď už vím, proč se mu tak říká. Děkuji za zajímavý článek.Sml16

    superkarma: 0 25.02.2016, 17:22:02
  2. avatar
    [28] Jindriska8 [*]

    Skvělý článek,ale dort jsem nikdy nezkoušelaSml67

    superkarma: 0 25.02.2016, 16:18:40
  3. avatar
    [27] SNÍŽEK [*]

    dortík bych si dala Sml66

    superkarma: 0 25.02.2016, 15:57:02
  4. avatar
    [26] Lídy [*]

    Dort jsem nikdy neochutnala (i když podle názvu znám) a tenhle příběh samozřejmě taky neznala. Nedávno jsem viděla recept na minidortíčky Pavlova a vypadaly úžasně. Asi bych je měla konečně zkusit!

    superkarma: 0 25.02.2016, 14:23:21
  5. [25] Jana Ládyová [*]

    risina — #24Ve většině materiálů bylo Spící krasavice, viděla jsem ale i Šípkovou Růženku. Ano - myslím, že obojí je správně.

    Dokonce jsem četla jméno toho Annina manžela v trojí verzi: Dandré, Dandree a dnes jsem narazila ještě v pro mě úplně novém textu d'Andre. Otec byl Francouz, tak možná ta třetí verze je nejpravděpodobnější, ale v ruštině a azbuce z toho vyšlo úplně něco jiného.

    superkarma: 3 25.02.2016, 14:11:48
  6. avatar
    [24] risina [*]

    Opět krásný článek Sml22. Jen jazykový dotaz - nemělo by jméno toho prvního baletu, který Pavlova viděla, být česky Šípková Růženka?

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #25
    superkarma: 0 25.02.2016, 13:55:50
  7. avatar
    [23] peetrax [*]

    Vždycky jsem si říkala, proč se ten dort jmenuje tak, jak se jmenuje. Sml16 Moc hezky pojatý příběh a podívám se i na recept...

    superkarma: 0 25.02.2016, 12:03:36
  8. avatar
    [22] enka1 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.02.2016, 11:39:28
  9. avatar
    [21] Kristina Vodičková [*]

    Pavlovu jsem si zamilovala, když jsem byla v Austrálii a tak jsem ráda, že konečně znám i příběh baletky o kterém mi aussies říkali Sml16

    superkarma: 0 25.02.2016, 10:58:07
  10. avatar
    [20] Motty [*]

    Kadla — #14 Když se to povede správně upéct (a to se nepovede vždycky), tak se dá dort krásně ukrojit do dílů, ale jasně, že se kolem toho taky nadrobí. Řez ale vypadá krásně a když se dá nahoru neslazená (nebo jen trochu slazená) šlehačka, je to fakt výborný.

    Jana Ládyová — #16 Ty minidortíčky příště taky vyzkouším, možná i jen z poloviční dávky, protože na to jsme jenom dva, jinak klasický dort z celé dávky dělám, když čekám nějakou návštěvu. Je to fakt dobrota a tečou mi sliny, jen když o tom píšu Sml30

    superkarma: 0 25.02.2016, 10:50:16
  11. avatar
    [19] Jandywoman [*]

    Moc hezký článek, zajímavý osud... Dort Pavlova, zdobený čerstvými jahodami, jsme kdysi dostali od neteře, moc šikovné cukrářky. Byl fantastický. V porovnání s klasickými krémovými dorty něco úplně jiného. Jedli jsme ho lžící přímo z tácu, a vůbec nikomu z nás to nevadilo, protože myšlenky na bonton vás při ochutnání prvního sousta prostě opustí.Sml16 Měla bych ho někdy zkusit upéct, právě se mi vybavuje ta úžasná, nezapomenutelná chuť. Možná by nám s tím tady pomohla Elly Sml16

    superkarma: 0 25.02.2016, 10:43:33
  12. avatar
    [18] Kadla [*]

    Jana Ládyová — #17Díky moc za info, asi to vyzkouším.... ale taky spíš tu miniaturní variantu...

    superkarma: 0 25.02.2016, 10:27:11
  13. [17] Jana Ládyová [*]

    Kadla — #14 Ano - láme se to. Viděla jsem i hodně obrázků, kde to bylo popraskané. Všude píší, jak to není na škodu. No ale mně by to vadilo. Proto jsem z toho důvodu udělala minipavlovy - prostě pro každého přímo jedna porce zákusku. Uprostřed se udělá dolíček, vlastně taková miska, okraje jsou vyšší, aby se tam bezproblému dala šlehačka, tu už nesladím, bezé je sladké dost.

    Receptů je na netu hodně, některé dokonce i s videem.

    Tady je jeden z receptů na minipavlovu:

    http://www.laskominyodmaryny.cz/2012/07/mini-pavlova.html

    1. na komentář reaguje Kadla — #18
    superkarma: 0 25.02.2016, 10:14:36
  14. [16] Jana Ládyová [*]

    Motty — #11Děkuji! Já jsem se naučila péct bezé (tehdy jsem o nějaké Pavlově neměla ánung) díky své kouzelné bytné, u níž jsem bydlela, když jsem v 1. ročníku VŠ nedostala koleje. Byla to vdova po vysokém prvorepublikovém úředníkovi a celému okolí pekla rakvičky a sněhové bezé ve tvaru trojúhelníku, na nějž se dával kopec šlehačky a ovoce. Naučila to i mě.

    Když mi letos zbyly po pečení cukroví bílky, rozhodla jsem se, že k Novému roku udělám Pavlovu. Ale ne klasický dort, ale minipavlovy, které jsem na netu taky viděla. Povedlo se to skvěle, sníh do špiček, jak má být, ale neměla jsem čerstvé jahody, ani maliny, tak jsem použila kiwi a mandarinku.

    A reakce rodiny? Pochválili, ale - pro všechny moc sladké... Takže z osmi minizákusků (trochu většího formátu), které jsem udělala, jsem nakonec "musela" sníst sama zbývající tři. Takže příště bude raději ořechovo - bílková roláda se šlehačkou.

    1. na komentář reaguje Motty — #20
    superkarma: 0 25.02.2016, 10:04:26
  15. [15] iřka [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.02.2016, 09:36:54
  16. avatar
    [14] Kadla [*]

    Mě by teda zajímalo, jak se ten dort krájí a jí... Je to v podstatě jedna obrovská sněhová pusinka.. Vždyť se to musí při rozkrojení rozdrobit nebo rozpadnout. Jedli jste to někdo?

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #17
    2. na komentář reaguje Motty — #20
    superkarma: 0 25.02.2016, 09:33:09
  17. avatar
    [13] Kadla [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.02.2016, 09:30:02
  18. [12] Bucík [*]

    Dcera žije v Anglii a dort Pavlova nám připravuje. Je to báseň. Z bílků ušlehaný sníh, z něho udělané jakoby špičky, po upečení ozdobeno jahodami a šlehačkou. Už se těšín ažhi zase udělá.

    superkarma: 0 25.02.2016, 09:10:36
  19. avatar
    [11] Motty [*]

    Děkuju za objasnění historie dortu, článek je opravdu moc hezký, jako ostatně všechny Vaše články. Dort Pavlova dělám, naučil mě ho můj tchán, který byl v tomhle mistr. A musím říct, že už se mi při jeho přípravě povedlo vychytat skoro všechny mouchy a dort se blíží k té tchánově dokonalosti Sml16 Je strašně dobrý hlavně s letníma jahodama Sml67

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #16
    superkarma: 0 25.02.2016, 09:07:20
  20. [10] bobani [*]

    výborný článek ! o zákusku slyším prvně

    superkarma: 0 25.02.2016, 08:59:31
  21. avatar
    [9] Suzanne [*]

    Nádherný článek! A nad umírající labutí se mi slza v oku zaleskla Sml22

    A ten dortík bych určitě měla ochutnat Sml16

    superkarma: 0 25.02.2016, 08:38:39
  22. [8] ZdenaZ [*]

    pěkný článek Sml67

    superkarma: 0 25.02.2016, 07:35:36
  23. avatar
    [7] vmarta [*]

    Moc hezký článek...pavlov dort dělám, máme ji rádiSml59

    superkarma: 0 25.02.2016, 07:25:31
  24. avatar
    [6] misa.35 [*]

    Opět skvělý článek Sml59

    superkarma: 0 25.02.2016, 07:17:41
  25. [5] Boros [*]

    Ten zákusek vůbec neznám, o baletce jsem slyšela

    superkarma: 0 25.02.2016, 07:03:28
  26. avatar
    [4] Eliana [*]

    Sml59Sml59Sml67přečetla jsem jedním dechem na stojákaSml30

    superkarma: 0 25.02.2016, 06:51:14
  27. avatar
    [3] gerda [*]

    A já myslila, že jde jen o receptSml16 Křehká postava...kdyby jenom baletní mistři tušili, kolik budou dnešní krasavice ideálně vážit a měřit, to by si možná začala připadat "tlustá"Sml30. Ruský balet je pojem, na klasický se vždycky ráda podívám.

    superkarma: 0 25.02.2016, 06:39:28
  28. [2] manislava [*]

    Pěkný počtení

    superkarma: 0 25.02.2016, 03:26:50
  29. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Krásné čtení Sml67

    superkarma: 0 25.02.2016, 00:15:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme