Vaření

Pasta, pizza a rajčata! Dovolená snů

Toskánsko

Tak jsem doma z krásné dovolené v Itálii. Stejně jako minulá expedice po francouzské Provence, tak i Toskánské výlety probíhaly nejen po památkách a krásné přírodě, ale také po kulinářských zážitcích. Nemohli jsme si nechat ujít ochutnávání zmrzliny, poznávání lehké italské pasty a testování „pravé“ italské pizzy.

Ubytování jsme našli v krásném kamenném domě blízko vesničky Bibonna. Do světa se nás vypravila skupinka osmi dospělých a šesti dětí. Plán zněl jasně. Užívat si plnými doušky italského života, zjistit, jestli je šikmá věž v Pise opravdu šikmá a projít se toskánskou krajinou. Všechno jsme splnili na jedničku.

bohyně jdou nakupovat snídani

Snídaně probíhaly každý den téměř stejně. Zajeli jsme s košíkem pro čerstvé pečivo do vesnice, koupili vynikající máslo, sýr, šunku a zeleninu. Toskánskou specialitou je nesolené pečivo. Tato tradice se zde drží již od středověku, kdy se drahocennou solí neplýtvalo. Lidé zde žijící byli toho mínění, že pečivo není nutné solit, protože stejně funguje jako příloha ke slaným pokrmům.

Ráno jsme proto posnídali voňavou kávu uvařenou v hliníkové konvičce na espresso. V Itálii nesmí chybět v žádné domácnosti a káva z ní je opravdu výborná. Je složená ze dvou na sebe našroubovaných nádobek, které jsou spojené filtrem. Na ten se nasype mletá káva. Spodní nádobka se naplní vodou a dá vařit na sporák. Vroucí voda se přes kávu ve filtru dostane do horní části konvičky a vznikne dokonalá káva.

toskánský chleba

Tento hliníkový kávovar se neumývá ani v myčce, ani vodou s čisticím prostředkem, pouze se opláchne čistou vodou.

K té pak stačil jen kousek pečiva namazaný máslem a lehce posolený, někdy doplněný kouskem sýra. Nebo naopak namazaný sladkou domácí marmeládou (kterou jsme si pochopitelně dovezli z vlastních zásob). Děti zarytě snídaly lupínky s mlékem. :-)

A když nám chleba od snídaně zbyl…. ale ne. To je až večerní pohádka…

Po snídani jsme pravidelně vyráželi na výlety po okolí nebo k moři. Dětem jsme proto sbalili sušenky a jiné drobnosti a oběd řešili po cestě, vždycky v jiné restauraci.

restaurace

První den jsme si všichni užívali pláže v letovisku Marina di Bibonna. Hlava na hlavě, drahé parkovné a nikdo neměl ani chuť se v tomto městečku rozhlížet po restauraci. Přesunuli jsme se proto k blízké Cecině. Děti řvaly hlad, a tak jsme se nezdržovali velkým hledáním a rozhodli se nakoupit v supermarketu Conad na kraji města nějaké dobroty na piknik.

s mořskými plody

Jenže změna! Vedle Conadu byla přilepená malá restaurace, rychlé občerstvení a něco mezi hernou a sázkovou kanceláří. Moc vábně to nevypadalo, ale jak se říká u nás doma, „hlad je sviňa“. Přesvědčil nás také milý číšník, později jsme zjistili, že i majitel, který nám hbitě v přilehlé zimní zahradě poskládal stoly tak, aby se celá naše skupinka pěkně vešla.

toskánské menu

Kuchyně byla jednoduchá, jako vlastně ve všech restauracích, které jsme navštívili i později. Děti si pochutnaly na těstovinách se smetanou a šunkou, já jsem si užila mořské plody, další kamarádi vyzkoušeli pesto, čerstvá rajčata, masové ragú nebo salát s bresaolou.

Bresaola je tmavě červené sušené hovězí maso. Nasolené maso se suší na vzduchu asi tři měsíce a až poté získá tu správnou barvu, chuť a vůni. Doplněné parmezánem a rajčaty je dokonalé!

Skvělé završení celého oběda bylo domácí limoncello, které vyráběla maminka majitele. A protože byl opravdu moc fajn, dovezli jsme si lahev také domů. :-) Tento likér z citronů je neskutečně lahodný. Chystám se ho vyzkoušet, podle receptu Emanuele Ridiho.

Domácí limoncello

500 g bio citronů
3 dl 80% alkoholu
400 g cukru
4 dl vody

Oloupeme kůru z citronů a odstraníme z ní hořkou bílou část. Zalijeme alkoholem, vodou a cukrem a necháme v chladnu a temnu odležet asi 14 dní. Občas promícháme. Poté přecedíme a necháme ještě týden odpočinout.

Pokračování příště...

   
07.08.2013 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [3] knihovna [*]

    Hezká reportáž i autorka. Sml79

    superkarma: 0 08.08.2013, 13:57:24
  2. avatar
    [2] marde [*]

    Recept vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 07.08.2013, 07:56:10
  3. avatar
    [1] fulfy [*]

    Tomu říkám dovolená,žádné lenošení,ale poznávání kraje se vším všudySml67

    superkarma: 0 07.08.2013, 07:39:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme