Bulvár

Párky ze zkažených prasečích hlav

Otřesný případ, který se točí kolem výroby uzenin ze shnilého masa se opět odehrál v Německu. V poslední době jde již o několikátou kauzu tohoto druhu, kterou naši sousedé řeší. Masokombinát ve městě Lohne v Dolním Sasku vyráběl párky ze zkažených vepřových hlav. Zboží bylo určeno pro německý, ruský a rumunský trh. Detaily jsou nechutné. Svědkové uvádějí, že vepřové hlavy určené ke zpracování byly v pokročilém stádiu rozkladu a velmi zapáchaly. Od loňského března prý putovaly do výroby asi čtyři tuny smrdutého masa, které se míchaly s čerstvým.

 

Místní státní zastupitelstvo vede vyšetřování vůči třem odpovědným zaměstnancům masokombinátu. Vyšetřovatelé se opírají o tvrzení pěti rumunských dělníků. Tvrdí, že do závodu každý víkend přivážejí velké množství zkažených prasečích hlav. Pracovníci z nich oddělovali maso, které šlo na další zpracování. Při první inspekci v závodu však hnijící potraviny nebyly nalezeny. Nyní probíhá expertíza vzorků z mrazících boxů.

 

V posledních letech se v Německu tento problém vyskytl opakovaně a v jednom z případů byla cílovou zemí dovozu i Česká republika. Spolková vláda schválila zvýšení pokut za obchodování se zkaženým masem z dvaceti tisíc na padesát tisíc eur, což je více než 1,3 milionu korun.

 

 

 

 

 

 Kupujete pravidelně uzeniny? Myslíte, že je něco podobného možné i u nás? Co si dát dnes k večeři párky?

   
25.01.2008 - Společnost - autor: Michal Chalupa

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [62] Nikča [*]

    superkarma: 0 28.01.2008, 08:25:32
  2. avatar
    [61] Zázvorka [*]

    Jo, radši si takové to "informace" moc nebrat k srdci. Chvála mým žaludečním šťávám a bakteriím (či co to vlastně vše rozkládá a zpracovává), že to vše zatím spolehlivě zvládly a nepustily "do mě" nějakou salmonelu či jinou lahůdku.
    Člověk by pak opravdu nemohl jíst vůbec nic a nic dýchat!
    Víte kolikrát je třeba stříkanej banán, než doputuje k nám do obchodu? 60x !! A pak jezte zdravě:-)

    superkarma: 0 28.01.2008, 08:18:48
  3. avatar
    [60] Luciš [*]

    V Globusu mají většinou bezlepkové uzeniny, ale i tak kupuju ty dražší, kde to maso vidím Mleté maso bych nekoupila nikde

    superkarma: 0 28.01.2008, 08:05:52
  4. [59] Hanule [*]

    Globus je OK. Ale přesto si dávejte pozor. Já jsem tam minulý týden v rychlosti popadla tácek se zabaleným mletým hovězím a večer doma jsem to rozbalila a byl to váleček- uprostřed maso šedivé (i když nesmrdělo) a bylo vlastně obalené masem růžovým. Slupla to kočka, ale já už balené nekoupím, radši vystojím frontu u pultu.

    superkarma: 0 28.01.2008, 07:57:13
  5. [58] dadma [*]

    Pro Ťapina a Saša(pracujete v Globusu?) já jsem nepsla o mase z Globusu,tam jsem špatné maso ještě neviděla a ani proti globusáckým párkům nic nemám.Já jsem psala o jiných výrobcích,kde je běžně uvedeno,že je to vyrobeno pro nějaký supermarket,ale nedočtete se kdo to vyrobil a kde?Ať jsou to džusy,vody,mléčné výrobky,kečupy,konzervy,a další...Pro AKTIJ kdyby jste uměl-a číst,tak píšu,že zrovna tohle levné zboží(vy to nazýváte jinak) NEKUPUJI.Kupuji takové kde je napsán výrobce a země původu a pokud možno nejraději české výrobky.

    superkarma: 0 27.01.2008, 22:44:54
  6. avatar
    [57] Ťapina [*]

    Domácí, jo, ještě jsem nenašla takovou domácí nebo malovýrobnovou uzeninu, která by se dala jíst. On nějaký zákon zakazuje drobným uzenářům používat mlýnky? Nesnáším, když jsou v tom cucky jednotlivých složek.

    superkarma: 0 27.01.2008, 20:03:50
  7. [56] A.linka [*]

    jen domácí,ze spolehlivých zdrojů

    superkarma: 0 27.01.2008, 19:59:23
  8. avatar
    [55] zeva [*]

    Sasa: Souhlas se Sasou, na uzeniny a maso z Globusu také nedám dopustit, to se ale nedá říct o Bille, kam jsem mazala smradlavé maso vrátit a druhou špatnou zkušenost mám s Tescem.

    superkarma: 0 27.01.2008, 16:47:04
  9. avatar
    [53] Piskotek007 [*]

    Beruška1: Co uvidím v té výrobně ?Například??To by mě zajímalo popiš

    superkarma: 0 27.01.2008, 16:28:42
  10. avatar
    [52] Beruška1 [*]

    J9m všechno a jenom pro odpůrce uzenin a masa, víte, co všechno je v sýrech a mléčných výrobcích? ne? Tak si udělejte exkurzi do výrobny a upozorňuji vás, že si ještě rády dáte párek. A co takhle pekárny, opravdu si myslíme, že mouku, která je prolezlá vším možným vyhodí?

    superkarma: 0 27.01.2008, 16:01:08
  11. [51] snehul [*]

    naštěstí jsem vegetarián

    superkarma: 0 27.01.2008, 14:51:48
  12. avatar
    [50] Aktij [*]

    lékárna: tak nemáš kupovat levné dovozové sračky...u domácích výrobců kontrola funguje...

    superkarma: 0 27.01.2008, 14:41:49
  13. [48] Marie Hýblová [*]

    ještě že nejím párky,ale kdovíco ještě vypluje na povrch je to humus

    superkarma: 0 27.01.2008, 13:32:30
  14. [47] Sasa [*]

    lékárna: tak to prrr, Globus si maso bourá sám, některé uzeniny dělá taky a pokud kupuji jejich věci, ještě se mi nestalo, že by to byllo špatné

    superkarma: 0 27.01.2008, 11:56:15
  15. avatar
    [46] Ťapina [*]

    lékárna: Já teda nevím, ale v Globusu, kam chodím nakupovat, je napsané i číslo jednotlivého kusu dobytka, ze kterého to je Předpisy na složení taky jsou, stačí je znát a nekupovat "šunkový výrobek"

    superkarma: 0 27.01.2008, 11:40:11
  16. [45] dadma [*]

    Myslím,že je to možné i u nás.V dnešní době neprobíhá na nic žádná kontrola a do republiky si každý může dovézt co chce a prodávat taky.V televizi varování na různé závadné zboží vidíme skoro denně.A to se odhalí náhodou.Vždyť když dnes jdete nakoupit do některého ze supermarketů ,tak se většinou vůbec nedozvíte z prodávaných potravin kdo to vyrobil a v které zemi.Většinou je tam napsáno vyrobeno pro....Kaufland,Plus,Globus atd. Takové zboží vůbec nekupuji.Dříve byla norma,že muselo být v uzeninách minimálně 45% masa(samozřejmně čerstvého) v dnešních předpisech EU je ,že to nesmí být zdraví škodlivé,takže když do salámu nacpou cokoli třeba soju,tak je to v pořádku.Ale zpracovávat hnijící maso je fakt síla i když na iluze jsem moc stará.Uzeniny kupuji co nejméně.Chtěla jsem osmažit salám do leča,ale vyteklo mi jenom plno vody a salám se vařil místo smažil.I když dnes si nejste jisti ani u zeleniny čím je hnojená a nebo upravovaná a to samé jsou mléčné výrobky.Třeba jsem se dočetla,že v levných tvrdých sýrech není vůbec mléko, ale olej.

    superkarma: 0 27.01.2008, 11:33:54
  17. avatar
    [44] *modrá [*]

    Párky nekupuju, a ostatní uzeninu taky minimálně, tohle je ale síla co si ty maso závody dovolí ble...

    superkarma: 0 27.01.2008, 00:49:06
  18. avatar
    [42] Linde [*]

    Nyotaimori: tak to jsi ochuzená o zážitky. I samotná výroba bývá adrenalin

    superkarma: 0 26.01.2008, 17:46:36
  19. avatar
    [40] Linde [*]

    Nyotaimori: to tvrdí autor toho článku, ne ty!
    Sorry za špatné podání protiargumentů

    superkarma: 0 26.01.2008, 17:19:24
  20. avatar
    [38] Linde [*]

    Ťapina: rumcajs.tm: jasně, už jsem si zvykla na řeznickou hantýrku .
    Správně má prase paspárky , mám za sebou myslivecký kurs ale holt se tomu tak tady říká, no...

    superkarma: 0 26.01.2008, 17:06:14
  21. avatar
    [37] ladyhawke [*]

    ještě že uzeninu nekonzunuju a vepřový jen vyjímečně a zásadně domácí to si dám radši něco hořkosladkýho

    superkarma: 0 26.01.2008, 16:50:46
  22. avatar
    [36] Ťapina [*]

    rumcajs.tm: Prase má špárky, spárky má srna

    superkarma: 0 26.01.2008, 16:47:25
  23. avatar
    [35] Radka27 [*]

    Z uzenin maximálně libovou šunku. Asi 2x za rok si dáme klobásku nebo párek, ale je nám z toho vždycky 2 dny zle, odříhávání a podobně - asi nezvyk a tudíž pro nás nestravitelné. A rozhodně kupuji jen české a čerstvé výrobky na pultech značkového řeznictví.

    superkarma: 0 26.01.2008, 16:37:48
  24. avatar
    [34] rumcajs.tm [*]

    linde: No, Já s tebu souhlasím,ale prosím!!prase nemá kopyta,ale spárky, nebo nožky. Nebudeš věřit, ale prase je sudokopytník.Mělo by se spíš říkat spárkaté zvířata, dle myslivosti.

    superkarma: 0 26.01.2008, 16:37:08

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [33] Linde [*]

    ........tím jsem chtěla říct, že článek o jelitě neví, o čem píše, není v obraze, že toto má tak vypadat, ať se to autorovi líbí, nebo ne.

    superkarma: 0 26.01.2008, 16:09:43
  2. avatar
    [32] Linde [*]

    Nyotaimori: tak to prrr, takhle vypadá normální prejt a složení je taky OK. Nejsem žrout masa, natož vepřových šperků , ale babička často dělá domácí zabijačku a prejt i jitrnice se podomácku fakt dělají doma. Krom kopyt a kostí se prase sežere do šperků fakt celý, včetně veškeré kůže a vešketých šlach a blan a chrupavek. A půl dědiny stojí frontu, aby si to mohli koupit.
    Jelito vypadá po ohřátí naprosto stejně, co by taky z krve, kůže, sádla, krup a vnitřností mohlo vylézt.. Je to normální složení, generace to tak jedí a úžasně si pošmáknou...Jo a kupovaný jitrničky průmyslový, kdy všechny kroupy mají rozestupy stejně daleko od sebe a jednolitě barevné, to je jen mouka, sádlo, kůže z čehokoliv jakkoliv stará a kýble barviva a zbytků.
    Takže si nevybereš...
    Zlatý chléb s máslem a marmeládou

    superkarma: 0 26.01.2008, 16:05:34
  3. avatar
    [31] kareta [*]

    mindulinka: ale larvy byly čerstvé

    superkarma: 0 26.01.2008, 15:27:10
  4. [30] mindulinka [*]

    Lilinka: já se od tý doby vyhýbám Delvitě obloukem. Ale je fakt, že co se týká potravin podléhajících rychle zkáze - tak na akce a slevy neslyším - nestojí to za to. Než 2 kg masa v akci, tak raději 20 dkg masa od řezníka.

    superkarma: 0 26.01.2008, 13:45:23
  5. avatar
    [29] Láska [*]

    Párky kupuju málo

    superkarma: 0 26.01.2008, 11:46:03
  6. avatar
    [28] sunshine [*]

    Nad tím nepřemýšlím to bych nemohla jíst skoro nic. Před asi 20 lety se prodávala husí krev v konzervě, už jsem to potom nikde neviděla. Prodává se to ještě vůbec?

    superkarma: 0 26.01.2008, 11:35:26
  7. avatar
    [27] Julča [*]

    Já jsem koupila párky v Tescu,Vídeňské. Spotřeba má být do 2.2.,ale ten smrad z nich je příšerný

    superkarma: 0 26.01.2008, 10:43:53
  8. avatar
    [26] Lilinka [*]

    mindulinka: Mělas jim to jít vrátit a požadovat zpět peníze.

    superkarma: 0 26.01.2008, 10:30:26
  9. [25] mindulinka [*]

    Oprava: ten den mělo být baleno

    superkarma: 0 26.01.2008, 10:19:47
  10. [24] mindulinka [*]

    Párky koupím tak jednou do měsíce, když už uzeninu tak šunku nebo uherák. Ale já jsem spíš na sýry - tvrdé. Konzervy nekupuju vůbec a mletý si dělám sama a maso kupuju u řezníka. Jednou jsem na rychlovku koupila 0,5 kg mletého v DELVITĚ - ten ten mělo být baleno - krásně růžové - po otevření mě uděřil zápach a po vyklopení z tácku - larvičky - letělo to do popelnice, ani psovi bych to nedala.

    superkarma: 0 26.01.2008, 10:19:12
  11. [23] FAXÍK [*]

    občas koupím párky

    superkarma: 0 26.01.2008, 09:51:59
  12. avatar
    [22] tmkova [*]

    superkarma: 0 25.01.2008, 23:43:38
  13. avatar
    [21] tyrkys [*]

    Nyotaimori: ale autor dobře fotí

    superkarma: 0 25.01.2008, 23:22:47
  14. avatar
    [19] danca79 [*]

    proto je mi po parkach vetsinou zle!

    superkarma: 0 25.01.2008, 21:47:52
  15. avatar
    [17] Eva Randová [*]

    My máme soukromého řezníka v Seči.Je sice dražší než markety,ale ta chuť uzeniny nemá chybu.V Litomyšli si ji v jeho obchodech o prázdninách musíme zamlouvat,aby se na nás dostalo.

    superkarma: 0 25.01.2008, 21:03:13
  16. avatar
    [16] Irad [*]

    Co já na to vůbec klikám ze svým žaludkem?!

    superkarma: 0 25.01.2008, 20:43:54
  17. avatar
    [15] Aja [*]

    Včera v tom pořadu byla i řeč o jogurtu, který má značku Klasa

    superkarma: 0 25.01.2008, 19:52:02
  18. avatar
    [14] Linde [*]

    to se děje ve všech odvětvích, bohužel, ať mlékárny, pivovary, drůbežárny .
    A co si z toho člověk bere za ponaučení?
    Objeví se v letáku akce na "super libový šunkový salám" za 80 Kč/kg a fronty čouhají až na parkoviště supermarketů. A vtom okamžiku nikdo nepídí, co za krysí pištění tomu předcházelo..

    superkarma: 0 25.01.2008, 19:47:54
  19. [13] terenniberuska [*]

    dnes to určitě nebudou párky po shlédnutí a přečtení článku.Já osobně párky tak jednou za čas,nemusím je mít,tak jednou snad za tři týdny,pro změnu.To je přímo hrozné co se to děje,to snad už není ani možné.U nás bych se taky vůbec až tak nedivila,že by se to vyskytlo ,něco podobného.

    superkarma: 0 25.01.2008, 19:18:47
  20. [12] mamča123 [*]

    superkarma: 0 25.01.2008, 18:34:42
  21. [11] VendaZ [*]

    Fakt nechutný. Uzeninám nevěřím už delší dobu. Viděla jsem v TV i novinách testy, které dopadly strašně.

    superkarma: 0 25.01.2008, 18:21:19
  22. avatar
    [10] Jorga [*]

    Vendy23: No dyť, já zase vím jak to vypadá v pekárně .

    superkarma: 0 25.01.2008, 17:55:50
  23. avatar
    [9] Vendy23 [*]

    Všude je něco, ale nechci vám kazit chuť. Kamarádka pracovala v jednom velkém řetězci a po tom, co viděla, už nejí saláty.Raději nad tím vůbec nepřemýšlejte, protože to bysme pak všichni vymřeli hladem.

    superkarma: 0 25.01.2008, 17:47:54
  24. avatar
    [8] Jorga [*]

    Začínám chápat vegany .

    superkarma: 0 25.01.2008, 17:28:22
  25. avatar
    [7] _zelvicka_ [*]

    Aja: jo včera mi to stačilo, tohle je přímo nechutné

    superkarma: 0 25.01.2008, 17:19:26
  26. avatar
    [6] EdithP [*]

    Párky nejím,salámy také ne,tak jsem v klidu ale věřím,že se to klidně stát může....

    superkarma: 0 25.01.2008, 16:48:17
  27. [5] ajme [*]

    párky dnes k večeři? Už nikdy po tom obrázku zelených hlav.Díky za upozornění,ale kdo mi poradí v čem není žádnej humus? Kdo dělal v mlékárně,ví taky svý.Takže ani sýry nejsou z prvotřídních produktů.Tak nevím,ale asi dnes bude večer půst.

    superkarma: 0 25.01.2008, 16:46:16
  28. avatar
    [4] Aja [*]

    To se děje i tady. Včerejší Máte slovo...Chalupa viděl?

    superkarma: 0 25.01.2008, 16:40:35
  29. avatar
    [2] svetluszka [*]

    Newton: to ani nepoznáš..

    ne, vážně...je to humus

    superkarma: 0 25.01.2008, 16:02:16
  30. [1] Newton [*]

    tak to je nechutnéd!!kupujeme české výrobky, tak doufám, že ty jsou ok.

    superkarma: 0 25.01.2008, 16:00:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme