pařížský dort

Tak jemný, tak čokoládový a tak neskutečně lákavý. To je skvělý pařížský dort, který si můžete upéct doma podle receptu naší čtenářky Markéty. Není to vůbec složité.

Tenhle klasický dort nevyžaduje žádné velké zdobení. Stačí na korpus nanést vrstvu lahodného krému a ozdobit dort pařížskou šlehačkou. Nebo klidně obyčejnou. Když ho však v létě ozdobíte malinami, určitě neuděláte chybu.

Suroviny

těsto

  • 3 žloutky
  • 140 g cukru krystal
  • 4 lžíce horké vody
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 30 g kakaa
  • 3 bílky

krém

  • 300 g kysané smetany
  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 200 g smetany ke šlehání

Postup

Žloutky dejte šlehat do robota s cukrem. Přidejte horkou vodu. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a vznikne jemná světlá pěna.

Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

Opatrně vmíchejte tuhý sníh.

Dejte péct do dortové formy vyložené pečícím papírem.

Pečte na 170 °C, asi 15 - 20 minut.

Korpus nechejte úplně vychladnout.

Poté si připravte krém. Dort nechejte v dortové formě s pečícím papírem.

Smetanu přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát a vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout a vmíchejte metličkou kysanou smetanu.

Čokoládový krém nalijte na dort a uhlaďte. Nechejte do druhého dne v lednici.

Ozdobte podle fantazie.

Dobrou chuť přeje Markéta.

Čokoláda vám zlepší náladu v každém počasí

cuketové brownies

čokoládový dort bez mouky

třešňová zmrzlina

Zdroj fotografií: Jana Nováková, Alena Kolaříková

Reklama