Domácnost

Pár rad na vánoční pečení

Vločky místo mandlí
Na trošce másla orestované ovesné vločky snadno nahradí mandličky. Umeleme je a přidáme do těsta nebo jimi můžeme zdobit cukrářské výrobky, zkrátka je použijeme všude tam, kam bychom jinak dali nesrovnatelně dražší mandle.

Domácí perníkové koření
Chcete-li letos vylepšit perníčky, nekupujte si směs koření v obchodě, ale vyrobte si vlastní. Na 1 kg těsta čerstvě utlučete: 5 g skořice, 5 g hřebíčku, 5 g nového koření, 10 g anýzu, 10 g badyánu a kousek vanilky. Koření tlučeme jemně v hmoždíři.

Plech na perníčky
Při pečení perníčku plech nejen vymažte, ale i vysypejte moukou. Perníčky se vám neroztečou. Proto je také lepší na perníčky nepoužívat pečicí papír.

Když se cukroví přilepí na plech
Pokud zapomenete na plech dát pečicí papír a ani jej nevymažete, můžete si být jistí, že se cukroví přilepí. Pokud jej nelze odloupnout opatrně nožem, položíme rozpálený plech na mokrou utěrku.

Formičky a plechy nemyjeme
Formičky a plechy, na kterých pečeme, zásadně nemyjeme vodou a už vůbec ne saponátem. Jenom je lehce přetřeme utěrkou a vymažeme máslem. Ani po skončení pečení nepoužíváme saponát, ale vystačíme si s hadrem a horkou vodou.

Snadnější louskání vlašských ořech
Pokud ořechy na několik minut před louskáním ponoříme do chladné oslazené vody, povolí nám skořápka snáze, a dokonce bez problémů vyjmeme celá jádra.

Nechce se vám vál sypat moukou?
Místo mouky vyválejte těsto mezi dvěma pláty potravinářské fólie.

Voňavé kakao
Kakaový prášek získá lepší vůni, když k němu přidáme některé koření, jako je například badyán, skořice nebo hřebíček, několik kávových zrnek, kousek vanilkového lusku nebo usušenou pomerančovou kůru.  

Příjemné vánoční pečení přeje

 

       
   
04.12.2003 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [89] Andula [*]

    Dagmarkak: díky za tip s jablkem, právě tady dumám, jak dosáhnout dobrého cukroví, protože ve starém bytě příjemně vlhlo smao, ale tady je sušší vzduch a loni proto tak dobré nebylo

    superkarma: 0 07.12.2003, 16:58:45
  2. [86] alenased [*]

    superkarma: 0 07.12.2003, 16:25:49
  3. avatar
    [85] Pegas1632 [*]

    Andula: jj, papír je super

    superkarma: 0 06.12.2003, 20:27:23

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [84] Andula [*]

    Bobina: počkej, čerstvé jsou hořké, ne? :o)))

    superkarma: 0 05.12.2003, 20:43:11
  2. avatar
    [83] Andula [*]

    Myšička: alobal? Mně ten papír přijde bez chyby.

    superkarma: 0 05.12.2003, 20:42:27
  3. avatar
    [82] Bobina [*]

    Vlašské ořechy jako čerstvé:
    Pokud chcete mít vlašáky jako když jste je právě sesbíraly pod stromem,tak je rada snadná - namočte vlašáky do misky s hodně osolenou vodou asi tak na cca.4-5 dnů a budou jako čerstvé a mají tu výhodu,že se od nich neumažete (to je mňamka)

    superkarma: 0 05.12.2003, 17:38:13
  4. avatar
    [79] Andula [*]

    Ťapina: já už taky, od piškotka :-)

    superkarma: 0 05.12.2003, 00:01:44
  5. avatar
    [78] Ťapina [*]

    Mně se perníčky nikdy neroztekly - mám na ně speciální recept

    superkarma: 0 04.12.2003, 23:46:05
  6. avatar
    [77] Jarunka [*]

    Simba: stejne je to dobry pomocnik

    superkarma: 0 04.12.2003, 22:46:31
  7. avatar
    [76] Simba [*]

    Jarunka: Mohla, já taky - do letošního roku.

    superkarma: 0 04.12.2003, 22:44:53
  8. avatar
    [75] Andula [*]

    Jupíí: a taky se vzteka, kdyz se to pali?

    superkarma: 0 04.12.2003, 22:13:10
  9. avatar
    [74] Jarunka [*]

    Papir na peceni pouzivam uz leta. Bez neho ani ranu. Jak jsem mohla pect bez nej?

    superkarma: 0 04.12.2003, 21:46:21
  10. avatar
    [73] Jupíí [*]

    Andula: moje taky ne , pořád vymašťuje plechy.

    superkarma: 0 04.12.2003, 21:42:12
  11. avatar
    [72] Andula [*]

    Simba: nech si poradit od zkušenějších :-)
    Já už ani nevím, jak jsem ho začala používat, moje máma ho nepoužívá dodneška.

    superkarma: 0 04.12.2003, 21:06:37
  12. avatar
    [71] Kopicka [*]

    Týýýjóóó, dobrý nápady.... Vyzkouším

    superkarma: 0 04.12.2003, 20:56:56
  13. avatar
    [70] Simba [*]

    Andula: No to já už vím taky, jak šikovný je pečící papír. Ale spoustu let mi jeho smysl unikal.

    superkarma: 0 04.12.2003, 19:50:50
  14. avatar
    [69] Andula [*]

    Simba: to je uplne bezva, protoze to na tom vychladne a krasne se to pak sunda.

    superkarma: 0 04.12.2003, 19:46:18
  15. avatar
    [68] Petra K [*]

    Ořechy musím ještě naloupat, tak je hned šoupnu do slazené vody a jsem teda zvědavá, jak to pak půjde

    superkarma: 0 04.12.2003, 19:40:00
  16. avatar
    [67] Simba [*]

    Jupíí: Já jsem začala pečící papír používat až letos - to bude asi tím, že jsem začala i péct tak nějak víc až letos. Takže na to vánoční cukroví ho poprvé prubnu.

    superkarma: 0 04.12.2003, 19:36:47
  17. avatar
    [66] Andula [*]

    Jupíí: u papírů souhalsím, bez něj ani ránu.
    Zviklaly jste mě, dneska snad zadělám na linecké.

    superkarma: 0 04.12.2003, 18:30:29
  18. avatar
    [65] Jupíí [*]

    Je fakt, že cukroví válím přes mikrotenový sáček už několik let, navíc ještě peču na pečícím papíru. Tam se navyplatí kupovat ty nejlevnější, lepší je vybrat si dražší.

    superkarma: 0 04.12.2003, 18:05:29
  19. avatar
    [64] Andula [*]

    Lubar: mně to navíc s těmi foliemi přijde složitější než bez nich, takže to u nás taky nehrozí.

    superkarma: 0 04.12.2003, 16:43:52
  20. avatar
    [63] Lubar [*]

    Jo a zapomněla jsem dodat - některý rady znám a používám (třeba "nemýt" nádobí se mi móc líbí ), některý neznám a budu si pamatovat, a některý znám a nepoužívám, i když jsem to zkusila - třeba válení mezi foliemi mi fakt nešlo, asi jsem nešika

    superkarma: 0 04.12.2003, 16:41:24
  21. avatar
    [62] Lubar [*]

    S tou náhradou mandlí vločkami je to asi podle chuti. Brácha má lehkou! alergii na ořechy, mandle, oříšky, takže jsem to kvůli němu a speciálně pro něj u několika cukroví jeden rok zkusila. A nám to nechutnalo, takže bratr se krmil vším ostatním, jen ne tím, co bylo spešl pro něj

    superkarma: 0 04.12.2003, 16:39:28
  22. avatar
    [61] Andula [*]

    Vivian: já kupuju hotovou od Kotányi a je dobrá.

    superkarma: 0 04.12.2003, 15:45:34
  23. avatar
    [60] Vivian [*]

    já sice nepeču, ale myslím, že hotová směs koření na perníčky vyjde mnohem levněji, než kdybyste měli kupovat zvlášť 5 g skořice, 5 g hřebíčku, 5 g nového koření, 10 g anýzu, 10 g badyánu a kousek vanilky a vyrábět vlastní směs. Chuťově bude nejspíš stejná, ale bue vás to stát mnohem víc času a peněz...

    superkarma: 0 04.12.2003, 15:42:55
  24. avatar
    [59] Andula [*]

    Drahuška: já byla hlavně hrozně unavená

    superkarma: 0 04.12.2003, 15:15:22
  25. [58] Iris [*]

    My pečeme jen linecke cukroví,na ostatní se těšíme k babičce,těsto vyválíme mezi dvěma mikrotenovými sáčky,dáme na chvíli na mražák,těsto jde pak krásně odlepit.

    superkarma: 0 04.12.2003, 15:12:08
  26. avatar
    [55] Drahuška [*]

    Andula: tak to u mě bylo všechno vzhůru nohama.

    superkarma: 0 04.12.2003, 14:19:26
  27. avatar
    [54] Andula [*]

    Anai: no jo, ale v pernickach neni ani snih, ani tuk...

    superkarma: 0 04.12.2003, 14:18:38
  28. avatar
    [53] Andula [*]

    Drahuška: ˇu mě se tedy těhotenství projevovalo všelijak, ale nevysvětlitelnou nechutí ne.
    MOžná tak nechutenstváím...

    superkarma: 0 04.12.2003, 14:14:54
  29. [52] Anai [*]

    "Rozjíždí" se cukroví, které obsahuje hodně tuku (třeba vytlačované linecké), nebo sněhové. Perníčky ne - ovšem zase - když mají v sobě málo tuku - tvrdnou.

    superkarma: 0 04.12.2003, 14:08:32
  30. avatar
    [51] Drahuška [*]

    Andula: a co ta nevysvětlitelná nechuť?

    superkarma: 0 04.12.2003, 14:05:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme