Vaření

Panna cotta - tradiční italský dezert

jahody

Jahody mají rády nejen děti, ale i dospělí. Po vzoru svých sousedů jsem rovnou zavrhla nápad pěstovat jahody na úhledných záhoncích, v řádcích, ale nasadila jsem je jen tak ledabyle do skalky. Jahody vypadají hezky a ještě je skalka užitečná. A z několika keříčků máme každý rok velkou úrodu.

Krom „obyčejného“ mléčného koktejlu s kapkou smetany a vanilkovou zmrzlinou, jsme si u nás oblíbili dezer, na který mám recept od kamarádky Lenky, kterou z našeho vaření dobře znáte.

Na tento lahodný dezert potřebujete pro čtyři osoby.

500 ml smetany
6 lžic cukru krupice
1 vanilkový lusk nebo na špičku nože mleté vanilky
6 plátků želatiny nebo odpovídající množství práškové

panna cotta

Smetanu nalijeme do kastrolku, část jí můžete nahradit mlékem - pokud z neznámých důvodů držíte dietu či tak něco..., ale už to nebude ono :)
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka a spolu s cukrem přidáme do smetany.
Želatinové plátky namočíme do studené vody a necháme nabobtnat.
Smetanu přivedeme k varu, vypneme sporák a přidáme želatinu. S ní už smetana NESMÍ vařit!
Nalijeme do připravených skleniček, nebo misek či různých formiček , které po ukradení dětem nejdříve  pečlivě omyjeme od písku ;)
Dáme do lednice chladit aspoň 4 hodiny nejlépe přes noc.

Poté vyklopíme, ozdobíme ovocem a užijeme si sametové pohlazení!

Dobrou chuť přeje Beaute.

   
08.06.2011 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [7] brnky [*]

    Panna cotta je výborná, doporučuji

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:42:06
  2. [6] jithule [*]

    cornysek — #5 používám práškovou ta je jednoduchá

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:55:07
  3. [5] cornysek [*]

    já se budu muset naučit prcovat s plátkovou želatinou ... přiznávám se, ale ve svém věku stále ještě neumím s touhle surovinou pracovat, bojím se toho, chjo a to je kámen úrazu ---- bože o koik dobrot já se šidím :-( Sml80

    1. na komentář reaguje jithule — #6
    superkarma: 0 09.06.2011, 11:57:45
  4. avatar
    [4] L_B [*]

    tyhle dezerty miluju - delame neco velmi podobneho, akorat do srnciho hrbetu - letos uz nekolikrat a sezona teprve zacina...Sml67

    superkarma: 0 08.06.2011, 23:12:45
  5. avatar
    [3] Suzanne [*]

    Musím koupit želatinu. Tohle miluju, ale ještě jsem to nedělala.

    superkarma: 0 08.06.2011, 09:47:58
  6. avatar
    [2] heligona [*]

    Díky za recept, udělám doma Itálii Sml54

    superkarma: 0 08.06.2011, 09:02:10
  7. avatar
    [1] Pajinka [*]

    dezert znám, postup mi připadá jednoduchý - snad ho zvládnu - želatinové osvěžující dobrotky máme rádi Sml59

    superkarma: 0 08.06.2011, 07:12:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme