Vaření

Pálivé Mexiko

Kamarádka Jana se před časem vrátila z měsíčního putování po Mexiku. Samozřejmě si přivezla spoustu zážitků, nejen cestovatelských, ale také gurmánských. A ty mě zajímaly především.

mexiko

Mexická kuchyně je vlastně směsicí španělské kuchyně a kuchyní starobylých civilizací, jako byli třeba Aztékové či Mayové. Již z dávné doby pochází rozsáhlé pěstování kukuřice, ze které se vyráběly tortilly, tenké placky, které se používaly místo chleba. Do těchto placek se plnila směs zeleniny, masa a oblíbených fazolí. Toto tradiční jídlo je v Mexiku oblíbené dodnes.

Dnešní mexická kuchyně je velice pestrá, barevná, plná zeleniny a nejrůznějšího koření. A také hodně ostrá. Hlavními surovinami jsou stále fazole, kukuřice, rajčata a papriky. Určitě vás potěší, že mexická kuchyně je díky převaze rostlinných surovin jedna z nejdietnějších na celém světě.
„Překvapilo mě, když jsem od paní, u které jsme část pobytu bydleli, zjistila, že v Mexiku se pěstuje přes 50 druhů fazolí a více než 100 různých druhů chilli papriček,“ řekla mi kamarádka Jana.

Z masa je nejoblíbenější a nejpoužívanější hovězí, ale také kuřecí či vepřové maso. Důležitou součástí jídelníčku jsou také ryby a mořské plody.
„Hovězí maso upravované po česku moc nemusím, spíše se mu vyhýbám. Ale hovězí maso se spoustou zeleniny v tortille chutná naprosto dokonale. Jediné, co je nezvyklé, je silná pálivost každého jídla. Na to nikdo z nás není zvyklý.“

Guacamole

Typicky mexický pokrm, který se vyrábí z avokáda, rajčat a soli, pochází už od starých Aztéků. Recepty na tuto zelenou omáčku se liší, můžete vyzkoušet jeden z nich, který si Jana přivezla z cesty po Mexiku. Přesto říká: „Guacamole mi k srdci nepřirostlo. Tato omáčka má velice nezvyklou chuť, kterou není lehké si zamilovat.“

Suroviny

2 zralá avokáda
1 červenou chilli papričku
2 rajčata
1 menší cibulka
sůl a čerstvý pepř
šťáva z 1 limety

Postup

Avokáda rozpůlíme, odstraníme pecku a vydlabeme dužinu. Tu musíme rozmačkat na kaši, proto je důležité, aby byla avokáda zralá. Chilli papričky, cibuli a rajčata nakrájíme velice najemno a přidáme k avokádu. Všechno rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou pastu.

Tortilla

Kukuřičné placky dostanete k Mexiku téměř ke každému jídlu. Velice tenké placky mají průměr okolo 15 cm a pečou se nasucho nebo smaží v oleji. Jsou základem mnoha dalších pokrmů s exotickými názvy - tacos, burritos, nachos...

Tacos

Tortilly, které nejsou měkké a poddajné, ale přehnuté do tvaru mušle a upečené (usušené), takže jsou tvrdé a křupavé. Plní se směsí zeleniny a masa.

Burritos

Do měkkých, ohřátých tortill se zabalí směs masa a zeleniny, takže vypadají jako „plněný rohlík“.

Nachos

Tortilly nakrájené na trojúhelníčky, upečené či opět spíše vysušené, křupavé. Podávají se s nějrůznějším masem, ale také s omáčkami, třeba právě s guacamole, či ostrými rajčatovými, paprikovými, chilli pastami.

Enchiladas

Do měkkých tortil zabalíme masovo-zeleninovou směs, vyskládáme do pekáče, zasypeme sýrem a zapékáme.

Quesadillas

Směs masa a zeleniny mezi dvěma plackami tortilly. Krájí se jako koláč, na výseče.

„Někdo tvrdí, že mexická kuchyně je pořád dokola maso, zelenina a tortilly, a to všechno pálivé tak, že necítíte pravou chuť. My jsme při našich cestách asi měli štěstí na samé kvalitní kuchaře :-), a proto si na mexickou kuchyni odvážíme jen ty nejlepší vzpomínky.“

   
05.01.2011 - Diety - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] LudPa [*]

    Sml23

    superkarma: 0 14.03.2013, 18:10:20
  2. avatar
    [15] hubajda [*]

    palive mam rada

    superkarma: 0 16.11.2012, 21:19:12
  3. avatar
    [14] tajnostii [*]

    Pálivé nemohuSml23

    superkarma: 0 08.07.2012, 21:37:09
  4. avatar
    [13] arminka [*]

    škoda,pálivé není nic pro mne,takže jedině bez chilli a fazolek,které také nemusím Sml80Sml16

    superkarma: 0 11.03.2012, 12:12:46
  5. [12] denisa23 [*]

    Pálivá jídla nemůžu,zle se mi po ních dýchá.

    superkarma: 0 18.02.2012, 14:01:11
  6. avatar
    [11] daska59 [*]

    Já bych si v mexiku jejich kuchyň užívala, ale manžela s jeho tlakem by to asi porazilo Sml30

    superkarma: 0 06.02.2012, 16:45:10
  7. [10] sedalu [*]

    Sml54 mnam

    superkarma: 0 29.11.2011, 19:40:23
  8. avatar
    [9] daddyska [*]

    mám ráda hodně ostrá jídla, ale mexická kuchyně mě přesto nijak zvlášť neoslovila Sml80

    superkarma: 0 05.02.2011, 20:22:14
  9. [8] Nikitka1910 [*]

    To musím vyzkoušet Sml22

    superkarma: 0 22.01.2011, 22:27:29
  10. avatar
    [7] mio [*]

    ToraToraTora — #5 tak radši nějaký vynechejSml57

    superkarma: 0 06.01.2011, 16:19:16
  11. avatar
    [6] Myškomedvídek [*]

    pálivé mám moc rádaSml59

    superkarma: 0 06.01.2011, 15:17:32
  12. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    mio — #3 Když tady je tolik báječných mňaminek a úžasňoučkých receptíků, by se jeden....uvařil k smrti Sml54

    1. na komentář reaguje mio — #7
    superkarma: 0 05.01.2011, 13:44:52
  13. avatar
    [4] MEK [*]

    pálivé to já můžu

    superkarma: 0 05.01.2011, 12:59:47
  14. avatar
    [3] mio [*]

    ToraToraTora — #2 ty v tomto roce nebudeš dělat nic jinýho, než jen vařit, co?Sml57

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #5
    superkarma: 0 05.01.2011, 12:48:08
  15. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    Zajímavý a poučný recept, určitě vyzkouším. MňaminkySml57

    1. na komentář reaguje mio — #3
    superkarma: 0 05.01.2011, 10:52:23
  16. avatar
    [1] femme [*]

    guacamole miluju, ale rajské do něj krájím na malé kostičky, tak mě to naučil kamarád z Mexika Sml24

    superkarma: 0 05.01.2011, 07:56:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme