Vaření

Pálivá polévka, po které se vám zastaví dech

Tenhle článek píšu na počest pálivému jídlu, které je typické pro asijskou kuchyni. Nedávno jsem se vrátila z cesty po Thajsku, které je zemí jídla. Na každém rohu něco voní, zručné Thajky u skromných stánků vaří své tradiční pokrmy, každý jí na ulici.

Vidíte ostatní Thajce, jak si v plastových igeliťákách jen tak v ruce nesou domů polévku nebo nějakou omáčku, popřípadě zeleninu a nudle. Thajská kuchyně se vyznačuje svou pikantností, horami všemožné zeleniny a dvěma přílohami, což jsou nudle nebo rýže.

Vždy si musím na tuto kuchyni zvyknout a jde to rychle, protože ji mám ráda. Naštěstí u řady pokrmů je vyznačeno, jak moc je pálivé, i když někdy skutečnost předčí očekávání. Jak jsou Thajci zvyklí na Evropany či Američany, hlásí dopředu, když si něco objednáváte, jak moc pálivé to asi bude.

polévka

Nevím, jak vy, ale já má ráda tak středně pálivá jídla, spíš jídla, která jsou štiplavá než pálivá. To, co je moc pálivé, často rovnou odmítnu, nebo když seberu odvahu, sním jen trochu a s upoceným čelem se tvářím, že už mám dost a hledám v kabelce kapesník na rýmu, která se mi kvůli pálivým složkám spustila.

Jenže některá jídla svou pálivost maskují. To se mi stalo s obyčejnou kuřecí polévkou. Měla jsem na ni chuť, byl to obyčejný kuřecí vývar s nudlemi a spoustou zeleniny. V klidu jsem si vychutnávala chutnou polévku, když v tom se to stalo. Spletla jsem si zelenou podlouhlou fazoli se zelenou pálivou čili papričkou. Ty zelené jsou ještě pekelnější než ty červené – jenže, ty si aspoň člověk nesplete, že?

Nejlepší kuchyní v Thajsku je ulice:

/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3486.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3483.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3488.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3487.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3479.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3406.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3475.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3481.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3477.JPG
/users/1/galerie/files/img/PR/Thajsko/polevka/middle_IMG_3335.JPG
 

Tu papričku jsem ještě ke všemu rozkousala a v tu chvíli se mi málem zastavil dech, rozkašlala jsem se, nemohla jsem mluvit, lidé kolem mě se otáčeli, jestli nemám nějaký záchvat. Jako na potvoru nebylo čím pekelné sousto zajíst a napít se vody byl holý nesmysl. Musela jsem tedy tento stav vydýchat, což mi dělalo z počátku silné potíže. Přiznám se, že půl dne jsem měla z té papričky zastřený hlas a divný kašel...

Stalo se vám někdy něco podobného? Pro mě je to historka z dovolené, kterou mí blízcí rádi komentují, protože to bylo opravdu strašné, a od té doby se dokážu nimrat i v polévce.

Recept na rychlou zeleninovou polévku, dost podobnou těm asijským, od redaktorky rubriky Vaření, Elly, najdete v tomto článku: Domácí „instantní“ polévka.

   
22.01.2015 - Gastronomie - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. avatar
    [11] lalica [*]

    Super silně pálivou polévku jsem okusila v Thajské restauraci v Praze na Vyšehradě. V podstatě jsem jen olízla lžíci a pokoušel se o mně infarkt. Nikdo z naší skupiny nesnědl více než 1 lžíci tohoto pokrmu. Mám ráda pálivé, ale tohle bylo příliš. Prý tu polévku někteří jedinci celou snědli.....

    superkarma: 0 28.01.2015, 07:32:56
  2. avatar
    [10] gerda [*]

    Rikina — #9no, a vůbec to vaření tady jaksi spěje někam...bývalo tu víc receptů a denně se obměňovaly, co se pamatuju. Instatní zeleninovou polévku bych teda radši nepřipomínala.Sml30

    superkarma: 0 22.01.2015, 14:32:40
  3. [9] Rikina [*]

    gerda — #2 No, taky bych čekala recept. A ono nic. Vlastně celý ten článek by se dal shrnout do věty, že v Thajsku se vaří jiná jídla než v Česku. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 22.01.2015, 12:27:10
  4. avatar
    [8] řeřicha [*]

    Lehce pálivá jídla mám ráda...ale nesmí se to přehánět, jídlo si musím i vychutnat.

    superkarma: 0 22.01.2015, 11:58:38
  5. avatar
    [7] šupina73 [*]

    to není nic pro mě....přesně tak,jídlo si chci vychutnat a né dvakrát trpětSml54

    superkarma: 0 22.01.2015, 11:30:06
  6. [6] Lebur [*]

    A proč pálivou polévku?

    Na jídle si chci pochutnat a vnímat chutě.

    superkarma: 0 22.01.2015, 09:50:03
  7. [5] janavys [*]

    Všeho moc, škodí Sml16

    superkarma: 0 22.01.2015, 08:31:49
  8. [4] Bucík [*]

    Příliš pálivé nemusím, ztratí to potom všechnu chuť.

    superkarma: 0 22.01.2015, 08:15:35
  9. [3] Rikina [*]

    Jídlo, které je jenom strašlivě pálivé, není k ničemu. Přetluče to všechny ostatní dojmy z pokrmu a kdyby člověk jedl pálivé piliny, vyšlo by to nastejno. Pikantní jídlo ano, ale tak, aby si člověk pochutnal, ne že to do sebe natlačí násilím, aby si mohl honit triko, jak moc pálivý pokrm zvládne pozřít. Sml80 To je podobné, jako ty rekordy například se švestkovými knedlíky. Ať mi nikdo nevypráví, že rekordman z toho má nějaký požitek, že sežere 60 knedlíků za dvě minuty. Sml15 Je to jen frajeřina a nic z toho.

    superkarma: 4 22.01.2015, 07:58:19
  10. avatar
    [2] gerda [*]

    a já se těšila na pořádný pálivý recept.Sml15 Instantní polévka, co je v odkazu, mě - pravda - moc nenadchla.Sml80

    1. na komentář reaguje Rikina — #9
    superkarma: 0 22.01.2015, 06:58:58
  11. avatar
    [1] margot [*]

    miluju thajskou. hlavně naše pálivé je jinak pálivé než jejich... kus od vás je Lemon Leaf, tam vaří ňamy, i když při prvním tréninku jsem si tam nadávala, že to jím vařící, až mám spálenou pusu - no houby vařící, jen moc pálivé a malý trénink. připadala jsem si jak porotce Frank při ochutnávce mexického chilliSml30. jinak doporučuju thajskou Yam Yam na Vyšehradě - tam když tu nejpálivější polívku dokážete sníst, tak ji máte zadarmoSml57 dodneška to dokázalo tuším jen cca 150lidí

    superkarma: 0 22.01.2015, 00:15:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme