Zdraví

Pálí vás žáha? Příčinou je překyselení žaludku.

 

Pálení žáhy je nepříjemný, ale bohužel civilizační problém, který postihuje velkou část mužů i žen. Příčinou je překyselení žaludku, který většinou souvisí se špatnou životosprávou.

 

Když trápí žaludek…

K překyselení žaludku dochází, když žaludeční šťávy pronikají do jícnu. Zde vyvolávají klasické a známe pálení, které nazýváme pálení žáhy.

Příčinou tohoto stavu může být hojné pití, přejídání, nošení těsného šatstva nebo fyzická námaha příliš brzo po jídle. Na překyselení negativně působí psychické faktory, především stres, dále kouření, nadměrné užívání kofeinu a nedostatek spánku.

  

Pravidelně se opakující ataky spojené s pocitem pálení nebo stahování hrdla mohou být způsobeny ochablými svaly na konci jícnu, které dovolují kyselině unikat ze žaludku. Příznaky někdy upozorní na vážnější potíže, jako jsou žaludeční vředy nebo kýla.

 

Co s pálením žáhy...

Pálení žáhy se projevuje pálením, pícháním a pocitem leptání v oblasti rozestupu žeber.

 

Tento problém se operačně řeší jen velmi zřídka. Většina lidí užívá přípravky na pálení žáhy (antacida), které neutralizují pronikající žaludeční šťávy, ale neřeší samotnou příčinu problému!

 

Pokud se však chcete potíží zbavit nadobro, je důležité začít přirozeně a od sebe. V první řadě se pokuste změnit některé ze svých zvyků:

 

·         Vyvarujte se potravin, které pálení žáhy způsobují: silná káva, nebo některé "ostré" ovocné šťávy

·         Snižte konzumaci velmi tučných jídel, především mas

·         Když máte nadváhu, snižte tělesnou hmotnost

·         Rozložte si jídlo do více malých porcí

·         Pokuste se přestat kouřit! Kouření dráždí výstelku žaludku

·         Dbejte o to, abyste měla dostatek spánku

·         Neužívejte Acylpyrin ve velkém množství - může totiž způsobit krvácení v žaludečním traktu

·         Raději se oblékejte do pohodlného a volného oblečení

·         Najděte si čas na relaxaci. Pokud vám to čas a prostředí umožní, odpočívejte asi 20 minut před a po jídle. Žvýkejte dobře každé sousto a udělejte si z jídla příjemnou, nestresovou záležitost.

 

 

Určitě pálení žáhy neignorujte! Může totiž dojít k poleptání této oblasti a tím i k její možnému poškození.

 

Při větších obtížích je nutné konzultovat problém s lékařem, zejména pokud jde o trvalý problém, který si vyžaduje důkladné lékařské vyšetření. 

 

 

 

Zdroj: Mgr. Pavel Suchánek, pasu@medicon.cz, IKEM Praha

 

 

 

 

 

 

    

 

   
20.03.2006 - Zdraví - autor: Natálie Rolková

Komentáře:

  1. avatar
    [5] fructia [*]

    Já jsem měla věčně problémy s překyselením žaludku, tak mi do dnes nechybí mandarinky, pomeranče a nic přehnaně kyselého na vitamín C.

    superkarma: 0 21.03.2006, 14:45:25
  2. [3] bobik2 [*]

    a na žlučník nějak zapomněli...

    superkarma: 0 20.03.2006, 11:19:01
  3. avatar
    [2] arjev [*]

    Zaplať PánBůh,že tento problém neznám a doufám,že nepoznám.

    superkarma: 0 20.03.2006, 08:16:57
  4. avatar
    [1] Enya [*]

    Hm, odpočívat 20min před a po jídle, to by bylo skvělý....

    superkarma: 0 20.03.2006, 07:41:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme