Reklama

stomach

Pálením žáhy trpí 10 % dospělých a skoro polovina těhotných žen. Jestliže je intenzivní a dlouhodobé, může způsobit velice těžká onemocnění. Je to v podstatě to samé, jako byste polykali kyselinu.

Mechanismus pálení žáhy není složitý. Vzniká špatnou funkcí žaludeční záklopky, která propouští obsah žaludku smíchaný s trávícími šťávami a kyselinou chlorovodíkovou zpět do jícnu. Agresivní šťávy způsobují ono známé pálení a bolest za hrudní kostí.

Pálení žáhy, odborně reflexní choroba jícnu, se projevuje i dušností, kašlem, zvracením a potížemi s polykáním. Obecně tyto obtíže vyvolávají tučná nebo pikantní jídla, cibule, česnek, čokoláda, káva a další kofeinové a šumivé nápoje, máta peprná a alkohol, ale také kouření, stres, těsné oblečení a nadváha! 

„Občasné pálení žáhy nic neznamená a není se třeba znepokojovat. Problém nastává, pálí-li vás žáha více než jednou za týden. V tom případě hrozí nebezpečí naleptání jícnu, jeho krvácení, zjizvení, vznik vředů a v některých případech dokonce rakoviny,“ říká pražský internista Jan Martínek.

Jak se pálení žáhy zbavit?

Možností je mnoho, od těch nejjednodušších až po operativní zákrok. U běžných případů pomůže úprava životosprávy.

1. Dvě hodiny po jídle si nelehejte. Je-li to nutné, přípustný je jen levý bok. V této poloze je žaludek níž než jícen a obsah do kopce teče špatně.

2. Nejméně 1 hodinu po jídle necvičte.

3. Omezte kouření, pití kávy a alkoholu, zvláště před jídlem.

4. Zvedněte si lůžko u hlavy o 10 až 15

5. Pijte alespoň dva litry vody denně, abyste odplavili žaludeční kyselinu zpět do žaludku.

6. Hýbejte se. Pohyb udržuje žaludek i střeva v normálním stavu. Nedoporučuje se jen ohýbání a předklony.

7. Jezte denně 4 až 5 malých porcí místo 3 velkých.

8. Pokud to není nutné, neužívejte Acylpyrinu, Aspirinu, Ibuprofenu a další nesteroidní protizánětlivé léky.

9. Nejezte před spaním

10. Omezte jídlo obsahující tuky a oleje.

Lidové léčitelství

  • Rychlou úlevu přinese zázvorový čaj nebo přímo zázvorový kořen.
  • Pomáhá i fenykl, řebříček nebo dřišťál
  • Zkusit můžete i šťávu ze zelí, zmírňuje pocit pálení.
  • Žvýkejte. Žvýkání podporuje tvorbu slin, a ty pak pomáhají spláchnout žaludeční kyselinu jícnem dolů. Nemáte-li žvýkačku, zkuste rohlík.

Léky

Existuje několik skupin léků. Jedny snižují kyselost žaludečního obsahu a jmenují se antacidy. Nejznámější je Anacid. Pomůže i lžička jedlé sody.

Další skupiny potlačují tvorbu žaludeční kyseliny. Jsou to blokátory. Nejvíce se osvědčil Helicid.

Další významnou skupinou jsou prokinetika. Ty podporují trávící pohyby ve správném směru. Například Prepulsid.

Operace

Pokud nic nezabírá, ještě je tu operace. Jejím principem je vytvoření manžety, která zabraňuje pronikání šťáv ze žaludku do jícnu. Operace se provádí laparoskopicky.