Ovesné vločky patří mezi nejhodnotnější cereálie. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníků. Jsou lehce stravitelné a obsahují v ideálním poměru rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Dále obsahují vlákninu betaglukan, která prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Palačinky z ovesných vloček

  • 150 g jemných ovesných vloček Emco
  • 2 vejce (mohou být jen bílky)
  • 200 ml mléka
  • cukr
  • špetka soli

palačinka

Ovesné vločky rozmixujeme společně s mlékem, vejci, cukrem a solí. Hladkou hmotu necháme chvíli odpočívat a pak dle potřeby přidáme mléko nebo vločky tak, aby vznikla mírně hustá hmota.
Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Pokud použijeme teflonovou pánev, můžeme smažit bez použití tuku.
Palačinky můžeme servírovat s čerstvým ovocem, oříšky, našlehaným tvarohem případně marmeládou či čokoládovou polevou.

 

Reklama