Vaření

Palačinkové tipy a triky

Zásady přípravy - Palačinky připravujeme vždy z hladké mouky. - Lijeme mléko do mouky, ne naopak – nepřidáváme do mléka mouku, nadělaly by se nám hrudky. - Těstu prospěje, když je necháme hodinu či dvě odležet v chladu, ale ne v chladničce. - Chuť zjemníme a zvýrazníme likérem, ale ne příliš sladkým (nejlépe třešňovice, rum, meruňkovice). - Správné palačinky musejí být zlatavé. Několik triků S palačinkami jsou většinou tři problémy – trhají se, připalují se a jsou moc silné. Od posledního pomůže správný odhad hustoty těsta a pak už jen praxe. Cílem je nalít co nejrychleji co nejmenší množství těsta na pánev a ihned jej na ní rovnoměrně rozprostřít. Palačinky musí být tenounké jako papír. Osvědčilo se připravit si těsto ve vysoké a baňaté keramické nebo porcelánové konvici, protože její hubičkou se těsto dobře nalévá. Druhou rukou při nalévání nahýbáme pánev a točíme s ní, až je těsto v tenké vrstvě dokonale rozprostřené. Po pár vteřinách už palačinku obracíme. Ještě studenou pánev můžeme vypláchnout slanou vodou, což by také mělo omezit připalování I když požíváme hotovou sypkou směs na palačinky, těsto bude chtít obyčejně ještě mírně přisolit, případně vsákne více vody, než udává návod. Palačinkové těsto nikdy nesladíme, jinak by se připalovalo. Náležitou sladkou chuť palačinkám dodají náplně. Do těsta můžeme přidat naopak trochu sodovky nebo i rum, chuť mu dodá i třešňovice. Ve všech případech budou palačinky i nadýchanější. S první hotovou palačinkou většinou moc parády nenaděláme, protože se pravděpodobně potrhá. S tím počítáme už předem ohledně počtu kusů. První palačinku ale používáme jako zkoušku – než začneme péct další, ochutnáme ji a zjistíme, jestli je těsto dostatečně slané, zda nemá bezvýraznou a planou chuť. V tom případě je opatrně přisolíme. Mezitím dobře promastíme pánev a důkladně ji zahřejeme. S další várkou těsta oheň ihned stáhneme a udržujeme jej dále na slabé úrovni. Další palačinky už budou přímo výstavní – nebudou se pálit ani trhat. A další palačinkové recepty: Sto let staré palačinky Zapečené palačinky s masem Chutné palačinky s lososem Palačinky s paprikami Palačinky s provensálským ragú Palačinky s tvarohovomakovou náplní Palačinky se špenátem a sýrem Palačinky se žampionovou náplní Palačinky se zeleninou Plněné palačinky s višňovým krémem
   
16.04.2003 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [22] jithule [*]

    jdou mi už dobře

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:23:11
  2. avatar
    [21] ivory [*]

    dobré triky...já mám vždy palačinky tlusté a třepí se Sml30

    superkarma: 0 14.11.2012, 11:23:19
  3. avatar
    [20] hubajda [*]

    daska59 — #19 ja take nemam problem

    superkarma: 0 07.11.2012, 22:06:49
  4. avatar
    [19] daska59 [*]

    Už to mám vychytaný Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #20
    superkarma: 0 30.09.2012, 18:43:29
  5. [18] holčice [*]

    dobrý tipySml30

    superkarma: 0 12.07.2012, 22:06:04
  6. avatar
    [13] Ťapina [*]

    Taky jsem zkusila palačinky bez mléka a fakt to není poznat, jenom to těsto klesá ke dnu, tak se to musí víc promíchávat.

    superkarma: 0 18.04.2003, 19:05:05
  7. avatar
    [11] Exupery [*]

    Zapomněla jsem, že místo mlíka vodu, ne jenom mouku s vejcema

    superkarma: 0 16.04.2003, 15:23:32
  8. avatar
    [10] Exupery [*]

    Když jsem při škole pracovala v hospodě, tak mi tamní kuchař poradil ten nejlepší trik. Vůbec tam nedávat mlíko. Pak se nepřilepí ani první palačinka a jezdí mi po pánvi jako kdyby byla teflonova (ta pánev) a to ona není. Na chuti to nepoznáte vůbec Později jsem zjistila, že kamarádka mojí babičky to taky tak odjakživa dělá.

    superkarma: 0 16.04.2003, 14:45:09
  9. avatar
    [8] Olka [*]

    Já taky zásadně z polohrubé. Dám do šlehače mlíko, pak vajíčka, osolím, zamíchám a pak do toho zašlehám mouku, hrudky nemám. A pánev jsem si opatřila speciální nepřipalovací s úžasně rovným dnem (záruka 10 let), od té doby nemám z palačinek strach. Jediný problém je rostoucí apetit strávníků, už musím dělat z třičtvrtě litru mlíka, aby na mě zbylo, a to jsou děti ještě malé.

    superkarma: 0 16.04.2003, 12:26:25
  10. avatar
    [7] Motty [*]

    Bezva tipy a triky, dík za ně, úplně se mi rozkručelo v břiše. O víkendu budou palačinky, asi zalitý tím pudinkem, na to se mi fakt sbíhají sliny.

    superkarma: 0 16.04.2003, 12:21:28
  11. avatar
    [6] medved [*]

    je, ja to taky porusuju, protoze sypu mouku do mlika...v jedne ruce rucni slehac, ve druhe lzice a sypu do toho mouku, dokud se mi to nezda dost dobre
    jinak problem s pripalenymi a potrhanymi palacinkami u me vyresila az panev na palacinky, stala asi 150 Kc, je takova melka, mensi nez moje oooobr panev a hlavne je plocha...tzn. nema v prostredku kopec, ze ktereho testo steka
    da se to na ni delat s minimem tuku a jakoze driv byly palacinky moje nocni mura, tak ted je delam s praxi rutinera
    ale ten napad s konvi se mi libi...skoda, ze zadnou vhodnou doma nemam ...ledaze bych pouzila varnou

    superkarma: 0 16.04.2003, 12:04:31
  12. avatar
    [3] Ťapina [*]

    Taky dělám palačinky z polohrubé a sypu mouku do mléka - ale hrudky nemívám

    superkarma: 0 16.04.2003, 10:57:14
  13. avatar
    [2] skolacka [*]

    jééé tak mi děláme palačinkový těsto zásadně sladký

    superkarma: 0 16.04.2003, 10:42:40
  14. avatar
    [1] Jeremi [*]

    Jů, tak koukám, že porušuju hned první zásadu, neb palačinky připravuju zásadně z polohrubé mouky (jako ostatně všechno, protože jinou nekupuju). Rodinná receptura praví, že nejlepší palačinky jsou z mléka již mírně nakyslého, které na pití už není dobré. Odležení těstu rozhodně prospěje - jinak mouka v mléce "bobtná" až v průběhu přípravy, těsto je palačinku od palačinky hustší a je třeba průběžně ředit.

    superkarma: 0 16.04.2003, 09:21:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme