Bulvár

Pajda – zaručená rada, nerada.

Čtenářka Pajda  poslala veselou historku se známým učitelem přírodopisu a přidala i druhou s bodrými vesničany co dávají dobré rady.

Posílám zaručenou radu, jak si pochutnat na praženici:
Necháte se od staršího, zkušeného příbuzného (učitele přírodopisu) přesvědčit, že vás naučí poznávat nové druhy hub. Zajdete s ním do lesa ve vesnici, ve které se narodil a sbírával houby v době, kdy vy jste ještě tahali kačera.
Necháte si velmi podrobně ukázat rozdíl mezi ryzcem pravým a ryzcem kravským, abyste si byli na 100% jistí, že sbíráte jedlé houby. Ověříte si pečlivě, že příbuzný má v košíku tytéž houby, co vy. Pro jistotu seberete bokem pár hříbků a lišek, ale ty jsou jen tak, aby nebyl na pánvi jen jeden druh hub a praženice byla lepší.
Za půl hodiny máte dva plné koše ryzců a hrdě jdete domů.
Za další půl hodiny zjistíte, že váš příbuzný umí nové a neotřelé druhy kleteb a začínáte vážně pochybovat i o tom, že je křesťan. Kleje totiž jako pohan a to všechno proto, že si při čištění hub olízl ruku a zajistil, že všechny ryzce pálí jako ďas.
Vyhodíte košík nepoživatelných ryzců, očistíte pár pokoutně sebraných hříbků a lišek a doplníte směs žampiony, které zbyly z včerejšího grilování.
Uděláte praženici a sníte ji.
Příbuzného na ni určitě nezvěte, pokud chcete, aby s vámi ještě někdy mluvil.

A ještě přidám jeden zážitek, který nám vynesl spoustu hřibů, ale taky pověst podivínů. Několik let po sobě jezdíme na houby kus od nás, asi tak 100 kilometrů. Je pravda, že nejezdíme jen na houby, ale hned u lesa má dům náš bývalý kolega, se kterým se tak máme důvod aspoň jednou za rok vidět a popovídat si. A navíc u nich v lese vždycky něco roste. Suchohřiby, praváci, bedly, křemenáče i kozáky většinou vozíme domů docela ve velkém. Bohužel pro nás tam ale před třemi lety zapracoval kapitalismus a místní zemědělec oplotil pastvinu pro krávy tak těsně u lesa, že zničil prakticky všechna místa, kde něco rostlo. Zůstal jen vnitřek lesa a ten zpravidla vysbírají místní, kteří znají mnohem víc hub než my. Předloni nás zaujalo, že v lese je spousta hřibů, které jsou žluté a rostou zcela nerušeně v takovém množství, že se dají sbírat kosou.  „To nesbírejte, ty nejsou vůbec dobré, ty tady nechávali růst už mí rodiče“ pravil kolega, ale my, duše zvědavé a hamižné, jsme neposlechli a dovezli domů asi tak dvacet kousků. Nebyla to ani setina toho, co v lese rostlo. Po důkladném zkoumání a poradě s kamarádkou mykoložkou jsme zjistili, že jde o hřib máslový, jeden z těch lepších, co se chutí týče, ale dost vzácný druh. A vloni jsme jich už vezli půl auta. To víte, co se místních týče, tak už jejich rodiče věděli, že ty žluté hřiby nejsou dobré...

Jinak když najdu nějakou houbičku, která zaujme, tak ji pro kamarádku vyfotím. A ona se pak nádherně pohádá v mykologickém kroužku, cože to vlastně je za houbu. Jednu z těch  fotek přikládám.

Pajda


Pajda
Text nebyl redakčně upraven


Děkuji Ti Pajdo za historky. Při čtení té první jsem se tady rozesmál. Mužská ješitnost je plná. Dobře si udělala…

Dnes máme téma dne houbaření a vše co se toho týká.

Těším se na vaše příběhy, fotky, recepty.

A zvlášť se těším na někoho, kdo mi napíše, že nemá rád houby a proč :)

Vše posílejte na

redakce@zena-in.cz

Nejzajímavější příspěvek odměním knihou. Unikátní knihou, kterou nekoupíte v žádném knihkupectví.

Velký fotoatlas hub z Jižních Čech, který se nedá koupit v běžné distribuci. Více ZDE : http://www.velkyatlashub.cz/koupit.html

A ještě se můžete těšit na dvoudenní soutěž. Její pravidla zveřejním v 10 hodin!

   
08.08.2011 - Příběhy - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    Ryzce nesbírám, protože mi připadají stejné jako asi dvacetdalších prašivek, ale táta je zná od mala a ještě se nepřehmátl

    superkarma: 0 08.08.2011, 12:54:14
  2. avatar
    [6] pajda [*]

    enka1 — #2 ono u nás v lese těch ryzců roste na celkem malém prostoru snad patnáct druhů a jedlé jsou jen některé. Pokud je nesbíráš dlouho, tak je prostě nesebereš, protože se těžko odlišují.

    superkarma: 0 08.08.2011, 12:02:47
  3. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml67 másláky miluju, tady rostou, ale strašně málo Sml15, letos ještě ani jednoho jsme nenašli.

    superkarma: 0 08.08.2011, 11:57:07
  4. avatar
    [4] malvina [*]

    Introvertka — #1 ve Švédsku ,Norsku, a v Anglii se pokud já vím houby vůbec nesbírají..... odůvodnují to  tím, že houby jsou znečištené  životním prostředím, přirozenou radioaktivitou a trusem lesních zvířat.Tolik odborný výklad.....

    superkarma: 0 08.08.2011, 11:50:47
  5. avatar
    [3] malvina [*]

    enka1 — #2 ryzec pravý je snad nejchutnější houba.Neroste jich moc, ale kdo hledá a ví kde je  najít...... tak ten je vždy najde...

    superkarma: 0 08.08.2011, 11:46:51
  6. avatar
    [2] enka1 [*]

    Sml16

    Pravý ryzec(i syrovinka) je nezaměnitelný a to nejsem žádný mykolog

    Hřib máslový by  mohl být u nás nazývaný "husí pupek", moc dobrá houbaSml22

    1. na komentář reaguje malvina — #3
    2. na komentář reaguje pajda — #6
    superkarma: 0 08.08.2011, 11:21:17
  7. avatar
    [1] Introvertka [*]

    Fakt je zajímavé, že ještě nikdo nenapsal, že houby nemá rád. V mém okolí houby nejí většina.

    1. na komentář reaguje malvina — #4
    superkarma: 0 08.08.2011, 11:15:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme