Bulvár

Pajda: „Pomáhám si, jak můžu“ :-)

Sama vařím ráda, ale kdyby někdo vařil za mě, byla bych ještě raději:-)))

Nijak nepohrdám používáním instatních směsí a různých "vylepšení". Nejlépe to bylo poznat, když k nám kdysi jezdil manželův obchodní partner na "pravou mramorovanou bábovku". Asi po dvou letech velmi stydlivě požádal o recept - dostal do ruky pytlík s práškem a k tomu poučení že "musí to být ta od Vitany, ta druhá je cítit":-D

Jinak si pomáhám, jak můžu - domácí nudle dělám, jistě...nesypu ingedience do pekárny, pak vytáhnu hotové těsto a proženu jej strojkem. A hned, jak seženu i strojek na krájení, budeme je mít i krásně pravidelně nakrájené.
Nakládané okurky jsem také dovedla téměř k dokonalosti: okurky proložím feferonkami, cibulí, listím a zaleju je Dekem bez konzervace. Velký kameninový hrnec umístím na verandu, za pár týdnů jsou lehounce nakvašené a jak se na podzim ochladí, tak se kvas přetrhne a okurky vydrží celou zimu. Stejně tak řeším i zeleninu.

Polévky dělám z pytlíku dost často - vezmou trošku domácí zeleniny, osamžím na másle, přidám vodu, pytlík (tedy obsah) a podávám. Přídavek zeleniny tam udělá divy. A stejně tak z pytlíku řeším i knedle nebo - mnohem častěji - halušky. Ty mají jedinou výjimku: nepřiznávám se k tomu. Přidávám slaninu, perkelt (ten dělám svůj, instatní bohužel není), zelí - taky svoje. I rodilí Slováci se olizují...

Na druhou stranu ale řadu věcí děláme sami: víno, pivo, chleba...chovám slepice, husy a kačeny, pěstuji zeleninu a žampiony...ale výdobytkům moderního průmyslu se nebráním. Jediné, co mě mrzí, že jsem ještě nepotkala instaního vepře. Koupit velkou tašku a mít v ní sáčky s nápisy "Koleno", "Ovar", "Tlačenka" a k vaření potřebovat jen kohoutek s vodou a velký hrnec (jeden) je můj sen.
Pajda

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.


To s těmi okurkami mě moc zaujalo. To zkusím. :-)M

   
12.02.2010 - Blog redakce - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. avatar
    [10] OlgaMarie [*]

    Sml52 Snad bys netoužila po amarounech z Návštěvníků?

    superkarma: 0 14.02.2010, 18:54:05
  2. avatar
    [9] Linde [*]

    DanaD — #1 můžu poprosit o receptík?Sml58 nejlépe do vzkazu, děkuji mocSml79

    superkarma: 0 13.02.2010, 21:13:49
  3. [8] mindulinka [*]

    Čas od času taky pytlíkačku udělám, ale co mi vadí, že jsou strašně slané, a když dám víc vody tak to nemá chuť. A stejně do toho přidávám zeleninu - to už se mi vyplatí udělat si jí sama.

    superkarma: 0 12.02.2010, 18:10:13
  4. avatar
    [7] Dante Alighieri [*]

    Já mám polívky z pytlíku moc ráda, zrovna se jednou láduju.

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:25:56
  5. [6] dadma [*]

    Okurky nakládáme také domácí s manželem už jsme sehraní on myje rovná do sklenic, já udělám nálev a zaliji ,on zavíčkuje, já zavařím.Feferonky také přidáváme, okurky nejsou moc pálivé, ale nám s feferonkami více chutnají.

    superkarma: 0 12.02.2010, 14:11:30
  6. avatar
    [5] barkl2 [*]

    Pytlíkový polívky - fuj! Ale vařit se mě ty normální taky nechce, tak prostě polévky nedělámSml52Sml52Sml52.

    superkarma: 0 12.02.2010, 14:11:19
  7. avatar
    [4] enka1 [*]

    Konec superSml67

    A už nám chybí jen instantní voda v sáčku. Samozřejmě ředitelná vodouSml30.

    superkarma: 0 12.02.2010, 14:01:01
  8. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    DanaD — #1 Sml67 taky je tak zavařuju Sml67Sml22, má ještě z předloňska a jak jsou dobrý a křupavý Sml67

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:45:26
  9. avatar
    [2] Milala [*]

    Pajdo,okurky jsou perfektní,taky jsem je začala tak dělat.Nevěřila jsem tomu,až když jsem je jedla už asi 10sátou zimu u známých,nechala jsem se k tomu přemluvit.Jinak využívám různých pytlíku apod. tak napůl. A z buchet dělám už jenom štrúdl, a to z koupeného lístkového těsta.Oni mi stejně totiž nic jiného celý plech nesnědíSml30 

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:33:56
  10. avatar
    [1] DanaD [*]

    hele ja okurky taky jen zaleju horkym nalevem, zavickuju a obratim dnem vzhuru a necham vychladnout. Jsou krupave a nikdy se nic nezkazilo.  stejne delam i utopence, houby a pod..

    a nalev mam  takovy, co chutna jako  znojemske okurky

    [size= 12pt; mso-bidi-font-size: 10.0pt][/size]

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #3
    2. na komentář reaguje linde — #9
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:32:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme