Vařím ráda, ale snažím se vařit rychle... takže nejoblíbenější je asi krůta s medem:
krůtí prsa nakrájíme na menší kostičky a osmažíme v tuku - dávám trošičku sádla, pro ty, které se ošklíbají, konstatuji, že sádlo má nižší energetickou hodnotu než oleje a vyšší bod přepálení. Stačí ho kávová lžička...Přidávám na proužky nakrájenou papriku, cibuli, znovu osmahnu a pak přidám trošku sojové omáčky, lžíci octa a dvě lžíce medu. Důkladně promíchám, spojím, pokud vařím "pro chlapy" přidám trošičku Tabasca nebo chilli. Podávám s rýží z papinova hrnce - na 1 díl rýže dávám 1,5 dílu vody, po zvednutí tlaku vařím cca 2 minuty a pak jen nechám dojít. Rýži k téhle krůtě nesolím ani nepřichucuji. Přidám hlávkový salát a hotovo...

Návštěvy k nám jezdí vesměs na halušky. Ty jsou taky rychle, přesněji - ze sáčku trvají pár minut. Nejvíc záleží na tom, jaký sáček se koupí - bryndzové od Maggi jsou vynikající. Podle návodu zamíchám těsto, nechám odležet, pak protlačím do vařící vody a nejvýš po minutě scedím do hrnce s rozškvařenou anglickou slaninou a dobře opeču. Na šest porcí stačí 5 dkg slaniny a trošku másla, slanina pak líp voní. Hotové halušky podávám se zakysanou smetanou, pro větší porcí návštěv i s kližkovým gulášem - opět z papiňáku. Přidávám salát z kysaného zelí s cibulí nebo tzv. vegetariánské zelí - do klasicky dušeného zelí se dá polovina kysaného nevařeného, nakrájeného úplně nadrobno. Kdysi jsem to dotáhla tak daleko, že mi návštěva vyjedla halušky a guláš zbyl...

A aby bylo vidět, že občas vařím i zdravě, přidám recept na kuřecí rolky se sýrem. Kuřecí řízky rozkrojím tak, aby šly zabalit, posolím, posypu grilovacím kořením - velmi mírně. Dám nádivku: kuřecí uzenou šunku, spařené špenátové listy vcelku a malý kousíček sýra - pokud doma je, beru tvrdý holandský sýr, který se krájí speciálním nožem. Kolem dokola sýra se odkrajují malé hoblinky - jedno otočení nože stačí na tři řízky bohatě, do každého přijde opravdu jen kousíček. Jinak vezmu jakýkoliv hodně tvrdý výrazný sýr, ale šetřím. Rolky zabalím, opět osolím, okořením a jdou na pánev - bez tuku, pokud mám pocit, že by se připálily, můžu dát lžíci minerálky. Opeču nasucho, podleju - ideálně slepičím vývarem - a v zakryté pánvi dusím cca 20 minut. Pak rolky vyjmu, přidám pro zahuštění půl lžíce Solamylu a vyrobím hustou omáčku. Podávám se zeleninou - čím víc a čerstvější, tím líp.

Pajda

pozn. red.: text nebyl redakčně upraven

Tak halušky! Já věděla, že se někdo trefí do mého slabého místa. Ty bych mohla na sto způsobů.


Dnešním tématem jsou

VAŠE OBLÍBENÁ JÍDLA, KTERÁ DOMA PŘIPRAVUJETE!

Pište, posílejte recepty, diskutujte, perte se za vaši nejlepší svíčkovou!

Které je u vás to nejoblíbenější jídlo? Co milujete vy, přítel, manžel, děti, tchyně, soused? Jak probíhá příprava, jste pečlivka, nebo máte za půl hodiny navařeno? Dneska se pořádně nadlábnem! Tak pište, jaký je koloběh jídel právě u vás! Inspirujte ostatní...

Pište mi na redakce@zena-in.cz

předmět JÍIDLO

Nejlepší příspěvek odměním hezkou sadou bambusového prostírání na stůl. Těšte se!

prostirani

Reklama