Rodina

Pajda: Návštěvy k nám jezdí na halušky

Vařím ráda, ale snažím se vařit rychle... takže nejoblíbenější je asi krůta s medem:
krůtí prsa nakrájíme na menší kostičky a osmažíme v tuku - dávám trošičku sádla, pro ty, které se ošklíbají, konstatuji, že sádlo má nižší energetickou hodnotu než oleje a vyšší bod přepálení. Stačí ho kávová lžička...Přidávám na proužky nakrájenou papriku, cibuli, znovu osmahnu a pak přidám trošku sojové omáčky, lžíci octa a dvě lžíce medu. Důkladně promíchám, spojím, pokud vařím "pro chlapy" přidám trošičku Tabasca nebo chilli. Podávám s rýží z papinova hrnce - na 1 díl rýže dávám 1,5 dílu vody, po zvednutí tlaku vařím cca 2 minuty a pak jen nechám dojít. Rýži k téhle krůtě nesolím ani nepřichucuji. Přidám hlávkový salát a hotovo...

Návštěvy k nám jezdí vesměs na halušky. Ty jsou taky rychle, přesněji - ze sáčku trvají pár minut. Nejvíc záleží na tom, jaký sáček se koupí - bryndzové od Maggi jsou vynikající. Podle návodu zamíchám těsto, nechám odležet, pak protlačím do vařící vody a nejvýš po minutě scedím do hrnce s rozškvařenou anglickou slaninou a dobře opeču. Na šest porcí stačí 5 dkg slaniny a trošku másla, slanina pak líp voní. Hotové halušky podávám se zakysanou smetanou, pro větší porcí návštěv i s kližkovým gulášem - opět z papiňáku. Přidávám salát z kysaného zelí s cibulí nebo tzv. vegetariánské zelí - do klasicky dušeného zelí se dá polovina kysaného nevařeného, nakrájeného úplně nadrobno. Kdysi jsem to dotáhla tak daleko, že mi návštěva vyjedla halušky a guláš zbyl...

A aby bylo vidět, že občas vařím i zdravě, přidám recept na kuřecí rolky se sýrem. Kuřecí řízky rozkrojím tak, aby šly zabalit, posolím, posypu grilovacím kořením - velmi mírně. Dám nádivku: kuřecí uzenou šunku, spařené špenátové listy vcelku a malý kousíček sýra - pokud doma je, beru tvrdý holandský sýr, který se krájí speciálním nožem. Kolem dokola sýra se odkrajují malé hoblinky - jedno otočení nože stačí na tři řízky bohatě, do každého přijde opravdu jen kousíček. Jinak vezmu jakýkoliv hodně tvrdý výrazný sýr, ale šetřím. Rolky zabalím, opět osolím, okořením a jdou na pánev - bez tuku, pokud mám pocit, že by se připálily, můžu dát lžíci minerálky. Opeču nasucho, podleju - ideálně slepičím vývarem - a v zakryté pánvi dusím cca 20 minut. Pak rolky vyjmu, přidám pro zahuštění půl lžíce Solamylu a vyrobím hustou omáčku. Podávám se zeleninou - čím víc a čerstvější, tím líp.

Pajda

pozn. red.: text nebyl redakčně upraven

Tak halušky! Já věděla, že se někdo trefí do mého slabého místa. Ty bych mohla na sto způsobů.


Dnešním tématem jsou

VAŠE OBLÍBENÁ JÍDLA, KTERÁ DOMA PŘIPRAVUJETE!

Pište, posílejte recepty, diskutujte, perte se za vaši nejlepší svíčkovou!

Které je u vás to nejoblíbenější jídlo? Co milujete vy, přítel, manžel, děti, tchyně, soused? Jak probíhá příprava, jste pečlivka, nebo máte za půl hodiny navařeno? Dneska se pořádně nadlábnem! Tak pište, jaký je koloběh jídel právě u vás! Inspirujte ostatní...

Pište mi na redakce@zena-in.cz

předmět JÍIDLO

Nejlepší příspěvek odměním hezkou sadou bambusového prostírání na stůl. Těšte se!

prostirani

   
22.06.2010 - Rodina - autor: Linda Wimmerová

Komentáře:

  1. avatar
    [14] haluška [*]

    Ja1na — #13 Sml32

    superkarma: 0 22.06.2010, 15:26:30
  2. avatar
    [13] Ja1na [*]

    haluška — #11 a že už jsi mi je udělala Sml30

    1. na komentář reaguje haluška — #14
    superkarma: 0 22.06.2010, 15:15:24
  3. avatar
    [12] Sonne [*]

    haluška — #11 No, máš recht!! Sml24

    superkarma: 0 22.06.2010, 14:55:11
  4. avatar
    [11] haluška [*]

    Tss, zo sáčku, hej, to nie sú halušky. Pošli svoje návštevy na halušky ku mne...Sml52

    1. na komentář reaguje Sonne — #12
    2. na komentář reaguje Ja1na — #13
    superkarma: 0 22.06.2010, 14:32:11
  5. avatar
    [10] Milala [*]

    Taky miluju halušky,stačí mi pouze vyškvařená slanina a posypané sýrem.Právě dnes jsem si koupila hotové,jsou taky jedlé.

    superkarma: 0 22.06.2010, 13:39:14
  6. [9] jastura [*]

    Dělám halušky taky z pytlíku, máme to jako rychlou večeři se zelím, uzeným a tvrdým sýrem. Bych si hned dala

    superkarma: 0 22.06.2010, 12:12:58
  7. avatar
    [8] átéčko [*]

    Já dělám haluška jen z brambor. Mám je moc ráda!Sml67

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:56:09
  8. avatar
    [7] Sonne [*]

    sanvean — #5 Sml2 Cože? To se pos*ali v kině, ne? Sml57

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:47:52
  9. avatar
    [6] Sonne [*]

    Tip na halušky ze Slovenska (naučila mě je kamarádka Slovenska, ale ta dělá samozřejmě i nefalšované bramborové těsto z brambor):

    Do koupeného těsta strouhnu 2 větší syrové brambory, chuť halušek se o 100% zlepší Sml67

    Brynzu rozpustím na másle se smetanou a hotové halušky tou omáčkou přeliju.

    A špek je to nejdůležitější - na kostičky vyškvařená klasická slanina a polít i tím sádýlkem (aspoň trochu).

    Makrobiotická strava to rozhodně není, ale prostě když jednou za čas halušky, tak jedině takhle, nebo radši vůbec!! Sml30 Jo a se zelím je můžu taky...

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:47:10
  10. avatar
    [5] sanvean [*]

    Nejvíc jsem se smála, když jsem viděla halušky v centru Blavy za 600 korun. To na ně asi krouhali lanýže, či co.

    1. na komentář reaguje Sonne — #7
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:21:15
  11. avatar
    [4] Odemětobě [*]

    já jsem dělala halušky od Vitany, zkusím tedy konkurenci. U nás nejvíc "jedou" s hodně oškvařenou anglickou a brynzou.

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:14:46
  12. avatar
    [3] pajda [*]

    lalica — #2 ono pro 10 lidí se z brambor dělají dlouho a míň porcí u nás nemá smysl...v podstatě ze tří pytlíků je počítám pro 5 lidí a i tak občas zmiznou zbytečně brzySml32

    superkarma: 0 22.06.2010, 10:54:20
  13. avatar
    [2] lalica [*]

    Sml16 I já halušky miluji, ale dělám je přímo z brambor. V restauracích je hodně šidí a na Slovensku nám místo brynzy dali na halušky nějaký" maglajs", ani smetana to nebyla. Dobrá brynza by měla být drobivá a v ní takové drouboučké kousíčky.

    Zítra řadím na jídelníček halušky s brynzou !

    1. na komentář reaguje pajda — #3
    superkarma: 0 22.06.2010, 10:51:36
  14. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml67 halušky miluju Sml67

    superkarma: 0 22.06.2010, 10:47:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme