Reklama

Tento knedlíkový titulek jsem vytáhla z příspěvku od čtenářky Pajdy schválně. Aspoň ve vás vyvolá zvědavost a přečtete si celý její názor na dnešní řemeslnické téma.

Za sebe bych asi řekla, že není pravda, že se mladí nechtějí vyučit. Prošla jsem jako učitelka několika integrovanými školami - tedy takovými, které nabízejí maturitní i nematuritní vzdělání v příbuzných oborech - a na každé škole slyším totéž. Dítě chce jít do práce, má kam, učební obor ho baví, ale rodiče si stojí na svém: „MUSÍ MÍT MATURITU!!!!“ Nikdy jsem se nesetkala s žádným rozumným důvodem, protože „Já musím celý život pracovat, tak ať se on má dobře!“ je pitomost do nebe volající. Ani s vysokou školou přece člověku nerostou peníze v kapse samy a nezaměstnaných vysokoškoláků pořád přibývá. O maturantech, které obor nebaví a nerozumějí mu, ani nemluvím.

Naopak z úřadů práce jsou naštvaní, že velká část uchazečů je „překvalifikovaná“ - má příliš vysoké vzdělání a tudíž je pro většinu nabídek nepoužitelná. Není pravda, že vysokoškolák může s klidem dělat práci vyučeného, protože s časem, který uplynul od absolvování výuky v oboru, se znalosti ze střední školy ztrácejí. Kdo tomu nevěří a je na vysoké škole nebo ji vystudoval, může si udělat jednoduchý test: vezměte si učebnici matematiky z 1. ročníku střední školy, otevřete ji zhruba uprostřed a zkuste vypočítat libovolnou úlohu. Z průzkumů je známo, že 90% vysokoškoláků ji nevypočítá, protože úlohy jsou založeny na jiném souboru znalostí, než je učivo vysoké školy.

Ovšem pokud jde o řemeslníky a jejich dovednosti, tam bych váhala...aspoň u našich učňů. Některé práce baví, ale když musíme v praxi používat výtvory našich instalatérů nebo koukat na zdi po malířích prvňácích, není to nic moc. Kdysi jsem dělala na škole, do které dodávalo obědy kuchařské učiliště - bohužel pro nás nějaký nižší ročník. Půl roku jsme měli obden variantu na téma „zdrcnuté knedle“ - asi největším výplodem bylo kombo přílohové a borůvkové knedlíky, dělané vedle sebe. Někteří z nás měli tím pádem borůvkové knedlíky bez náplně, což nebylo až tak zlé, ale já vyhrála bingo - křenovou omáčku s uzeným a k ní borůvkový knedlík. Dodnes mám ke knedlíkům odpor.

A pokud jde o skutečnou praxi, tak mě napadá jenom sice prastarý, ale krásný vtip:

Mistr:“Mladej, ty seš tady prvně?“
Pracovník:“No, jsem...“
Mistr:“Si vem koště a zameť dílnu.“
Pracovník:“Ale já jsem inženýr!“
Mistr:“No jo, tak já ti to ukážu, jak to máš dělat...“

Pajda

pozn.red.: text nebyl redakčně upraven

____________________

Milá Pajdo, děkuji za velmi přínosný příspěvek a zejména pak za ten závěrečný vtip.:)
A borůvkový knedlík s křenovou omáčkou? No, nemuselo to chutnat špatně: ))
Pěkný den
Saša

Tématem dne 30. 7. 2012: řemesla a řemeslníci

  • Máte doma řemeslníka?
  • Jaké jsou vaše zkušenosti s řemeslníky?
  • Myslíte, že jich ubývá? Zejména mezi mladými lidmi.
  • A proč?
  • Věříte, že řemeslo má i dnes zlaté dno?
  • Jsou dnešní řemeslníci placeni dobře nebo špatně?
  • A jaký je váš názor na nabírání nekvalifikovaných pracovních sil?
  • Je to nevyhnutelné?
  • A co říkáte na rušení učilišť?

Téma je to závažnější, než se zdá. Doufám, že mě v tom nenecháte samotnou a třeba jen krátce se vyjádříte. Těším se na vaše příspěvky.

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Jednu z pisatelek odměním pěkným dárkem (vhodným i pro řemeslníka)), tělovou kosmetikou Avon / planet spa

foto