Vaření

Ozvláštněte tradiční velikonoční menu

Velikonoční svátky už klepou na dveře! I když spousta zvyků postupně zaniká a potkat koledníka s pomlázkou se téměř rovná zázraku, tradice slavnostně prostřeného stolu a rodinných hostin se stále dodržuje. Zkuste letošní menu pojmout trochu jinak a místo kachny nebo řízku se salátem připravit za pomoci výrobků Alpro zdavější variantu svátečního oběda. Uvidíte, že minimálně dámské osazenstvo to před létem určitě ocení.

velikonoceSezóna chřestu sice vrcholí až během časného léta, zařaďte si ho ale do jídelníčku už teď. Připravte si z něj například polévku s krevetami a řeřichovým pyré, za kterou by se nemusel stydět ani vyhlášený kuchař. A že se svátky jara neobejdou bez mazance?

Nahraďte ho pro tentokrát originálním pletencem zdobeným vařenými vejci. Přesvědčíte se, že se po něm na talíři jen zapráší. A protože děti jedí hlavně očima, upečte jim roztomilé skořicové zajíčky a zabavíte je na celé odpoledne.

 

Chřestová polévka s krevetami a řeřichovým pyré

chřest

  • 250 ml sójové alternativy smetany na vaření Alpro Soya Cuisine
  • 800 g bílého chřestu
  • 150 g žampionů
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l rybího vývaru
  • bouquet garni z bobkového listu, petržele a tymiánu
  • 1 svazek řeřichy
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 100 g loupaných krevet
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl a pepř

Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky, žampiony nakrájíme na plátky. Nasekanou šalotku a česnek a osmažíme. Přidáme chřest a restujeme 2 minuty. Poté zalijeme litrem rybího vývaru, vložíme bouquet garni a žampiony. Pro lepší chuť můžeme do polévky v uzavíratelném sítku přidat i slupky z chřestu. Necháme vařit 10 minut. Mezitím si připravíme řeřichové pyré. Vezmeme svazek řeřichy a odebereme menší část, kterou si necháme na dozdobení.  Zbývající řeřichu nakrájíme nahrubo a smícháme s rostlinným olejem. Ochutíme solí a pepřem. Z polévky odstraníme bouquet garni a sítko se slupkami chřestu.  Přidáme sójovou alternativu smetany Alpro a vše promícháme. Dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou. Chřestovou polévku podáváme s krevetami a řeřichovým pyré.

 

Velikonoční pletenec

pletenec

  • 150 ml sójového nápoje Alpro Original
  • 75 ml sójové alternativy smetany na vaření Alpro Soya Cuisine
  • 700 g mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • špetka soli
  • 5 vajec
  • 2 lžíce medu
  • 10 ml slunečnicového oleje

V míse smícháme mouku, špetku soli a sušené droždí. Uprostřed sypké směsi uděláme důlek. Ohřejeme sójový nápoj a vlažný ho nalijeme do důlku. Přidáme 2 vejce, sójovou alternativu smetany, med a slunečnicový olej. Všechny ingredience důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. V případě potřeby můžeme přidat mouku nebo sójový nápoj. Hotové těsto by se nám nemělo lepit na vařečku. Když je těsto důkladně propracované, posypeme ho moukou a vložíme do vymazané mísy. Na teplém místě ho necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části. Z každé vytvarujeme váleček a společně je zapleteme. Připravený pletenec přesuneme na vymazaný plech. Mezitím jsme si uvařili dvě vejce, která po vychladnutí vmáčkneme do obou konců pletence. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě jednou kynout, dokud těsto opět nezdvojnásobí svůj objem.

Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme po dobu 10 minut v troubě předehřáté na 220°C. Poté snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 30 minut. Že je pletenec hotový, poznáme tak, že se těsto nelepí na špejli.

 

Granolové dortíky s vanilkovým Alpro dezertem

gran

  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce kokosového oleje + pro vymazání formiček
  • 1 zralý banán
  • 2 lžíce agávového sirupu nebo medu
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • špetka soli
  • 100 g ovesných vloček nebo müsli
  • 3 lžíce mletých mandlí
  • sůl a pepř

Poleva:

  • 4 x 125 g vanilkový dezert Alpro
  • 250 g malin
  • 30 g pistácií
  • hrst lístků čerstvé máty

Troubu si předehřejeme na 180°C. Kokosový olejem si vymažeme formičky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrabeme semínka. Rozmačkáme banán a smícháme ho s agávovým sirupem, mletou ​​skořicí, vanilkovými semínky a špetkou soli. Přidáme ovesné vločky nebo müsli, mleté mandle a kokosový olej, který jsme si předtím rozpustili. Formičky vymažeme zbylým kokosovým olejem a každou naplníme lžící připravené směsi. Důkladně vytvarujeme po stranách do tvaru košíčků. Pečeme v předehřáté troubě 10 až 15 minut. Po vychladnutí dortíky naplníme vanilkovým dezertem a ozdobíme malinami, nasekanými pistáciemi a mátou.

 

Skořicoví zajíčci s polevou z rostlinné alternativy jogurtu Alpro

zajíčci

  • 300 ml mandlového nápoje Alpro Original
  • 500 g špaldové mouky
  • 7 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 7 lžic jablečného pyré
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • špetka soli

Na náplň:

  • 150 g jablečného pyré
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce javorového sirup
  • 75 g ořechů (lískové, pekanové ořechy, mandle…)

Poleva:

  • Rostlinná alternativa jogurtu Alpro bílý
  • 1 lžíce moučkového cukru

Troubu si předehřejeme na 220°C. Ohřejeme mandlový nápoj, ve kterém rozpustíme droždí a necháme 5 minut odpočívat. V míse mezitím smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidáme mandlový nápoj s droždím, jablečné pyré a cukr. Vše zlehka promícháme dřevěnou vařečkou, až nám vznikne lepkavé těsto. Na pracovní ploše, kterou jsme poprášili moukou, vypracujeme těsto do tvaru bochánku, který následně přendáme do mísy. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme 20 - 30 minut kynout. Mezitím si připravíme náplň. Ořechy nasekáme najemno a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vykynuté těsto na pomoučněné pracovní desce vyválíme na 1 a půl centimetru silný plát. Poklademe ořechovou směsí, následně rozkrájíme na proužky a srolujeme. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu a uši, které spojíme s již připraveným tělem zajíce. Velikonoční zajíčky vyskládáme na vymazaný plech a pečeme po dobu 20 - 25 minut. Z alternativy jogurtu Alpro bílý a moučkového cukru si připravíme polevu, s níž na talíři zajíčky dozdobíme.

Více receptů a inspirace najdete na www.alpro.com/cz.

   
13.04.2017 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [1] bobani [*]

    dortíky a zajíčci

    superkarma: 0 13.04.2017, 14:21:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme