ovocný chlebíček

Jedno z nejoblíbenějších cukroví v naší rodině je ovocný chlebíček. Když už je člověk úplně přemlsaný, přeslazený a krémové či čokoládové cukroví nemůže ani vidět, je ideální. Suchý, s kandovaným ovocem a oříšky. Letos jsem vzala maminčin tradiční recept a maličko se do něj pustila a překopala ho.

Nahradila jsem moučkový cukr třtinovým a kandované ovoce, které nemám moc ráda, za sušené švestky a vlašské ořechy. Neskutečná dobrota, po které se jen zaprášilo!

Suroviny

250 g hladké mouky (když chcete být extra zdraví, použijte třeba celozrnnou špaldovou)
250 g třtinového cukru
250 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
250 g sušených švestek
3 vejce
špetka prášku do pečiva
1 vejce na potření

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem do krémova, až se cukr úplně rozpustí. Přidáme mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva, nahrubo nasekané ořechy a nahrubo i najemno nasekané švestky. Důkladně propracujeme hodně tuhé těsto. Pokud se nám lepí, přidáváme mouku, až se lepit přestane.

Troubu si předehřejeme na 150 °C a z těsta vyválíme pět tlustých hadů, které na plechu ještě trochu rozmáčkeneme. Máme takové malé chlebíčky, které potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme 25 minut (dozlatova). Po vytažení z trouby necháme chviličku odpočinout a hned krájíme na plátky silné asi 1 cm. Chlebíček krájíme co nejteplejší, po vychladnutí začíná tvrdnout.

makový koláč se švestkami

Nabízím vám ještě jeden, bonusový recept. Je to poslední ze sladkostí na fotografii medové tabule - koláč z křehkého těsta, s makovou náplní a švestkami. Snoubí se v něm dokonalé chutě a když zkusíte kousek, nemůžete přestat jíst. A protože je to tak božské jídlo, recept na něj najdete na novém webu o vaření, určeném pro všechny Bohyně kuchyně. Stačí kliknout SEM a recept je váš :-)

Hezké vánoční přípravy přeje elly.

Reklama