Rodina

Ovocné a ovocno-zeleninové pyré – prospěšná a výživná svačina pro dospělé!

Nejrozšířenější stravovací chybou Čechů je nepravidelné stravování, vynechávání snídaně stejně jako svačin. Na vině může být nejen hektické tempo, ale i fakt, že v tu chvíli prostě nevíme, co si dát. Přitom je to tak snadné a inspirovat se lze v regálech s potravinami pro děti. Zde totiž najdete ideální tip na svačinu – ovocná nebo ovocno-zeleninová pyré.  Obchody v současné době již nabízejí „dospělácké“ varianty, které jsou o trochu větší a jejich obaly nezdobí dětské motivy. Určitě stojí za to se po této svačině,  která nejen zasytí, ale navíc je výživná, chutná, zdraví prospěšná, plná vitamínů a praktická, v obchodech porozhlédnout.

 dzus

Ovocná a zeleninová pyré jsou přírodní produkty, které mají podobnou nutriční hodnotu jako zelenina a ovoce. Obsahují cennou vlákninu, vitamíny a minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík,“ komentuje výživový specialista RNDr. Pavel Suchánek a dodává: „Dále jsou zdrojem energie ve formě tzv. ovocného cukru, jakož i organických kyselin a mnohých dalších biologicky účinných látek. A co je ještě velmi důležité, je fakt, že neobsahují přidaný cukr, čili se jedná o 100% přírodní produkt.

Pyré jsou zcela přírodní produkty vyrobeny ze 100 % ovoce a zeleniny, neobsahují přidaný cukr ani konzervanty a prodávají se v praktických kapsičkách s uzavíratelným víčkem, takže je možné si je vzít kamkoliv s sebou a mít je tak nadosah ruky kdykoliv a kdekoliv během dne. dzusJejich obsah vzniká drcením a mechanickým lisováním ovoce a zeleniny, jehož výsledkem je hustá kaše, která je zcela očištěna od nepoživatelných částí, jako jsou semínka a jádra. Chemická kompozice pyré se tedy příliš neliší od té u zeleniny a ovoce, ze kterých jsou vyráběny. Navíc technologie výroby také umožňuje zachovat přirozenou chuť čerstvého ovoce a zeleniny.

„Správný životní styl a vyvážená strava by měly být mimo jiné postaveny i na každodenní dostatečné konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Pyré představují praktický způsob, jak této konzumace dosáhnout. Samozřejmě zbytek porcí je vhodné doplňovat jak v syrové, tak u zeleniny i tepelně upravené formě, ale i tak už díky pyré pokryjete alespoň jednu porci ovoce a zeleniny z pěti doporučených,“ doplňuje RNDr. Pavel Suchánek.

Pyré neobsahují konzervační látky, pro jejich dlouhou trvanlivost je využita pasterizace. Úlohou procesu pasterizace je zničit mikroorganismy a enzymy, které vznikají v pyré a vedly by k přirozenému procesu zkažení výrobku. Proto je proces pasterizace zcela bezpečný a zdravý, jelikož spočívá pouze v prudkém zvýšení teploty výrobku a jeho následném zchlazení. Obdobně to děláme doma, když zavařujeme, jen se díky pokročilým technologiím během pasterizace minimalizují ztráty vitaminů, které nejsou odolné vůči vysokým teplotám. Minerální soli, antioxidanty a makroprvky jsou v převážné míře zachovávány beze změn.

###

 

 Kampaň „ Džusy a pyré – vitamíny v praktické formě“ je financována s podporou Evropské unie a Polské republiky a také z prostředků Fondu propagace ovoce a zeleniny a členy KUPS.

Pro více informací o kampani navštivte webové stránky www.dzusyapyre.eunebo FB stránku Žijte Smart.

Polská Asociace producentů džusů (KUPS) je oborovou organizací sdružující výrobce džusů a jiné subjekty, které přímo spolupracují s ovocnářským odvětvím. Již od roku 1993 zastupuje zájmy oboru ve státních a unijních iniciativách. Spolupracuje s vědeckými instituty, výzkumnými laboratořemi a státními a mezinárodními oborovými organizacemi. Jedná také v zájmu spotřebitelů pomocí zavedeného Dobrovolného systému kontroly džusů a nektarů (DSK), jehož činnost směřuje k zajištění trvale vysoké kvality džusů a obdobných výrobků. KUPS dále v rámci své činnosti podniká celou řadu reklamně-vzdělávacích aktivit, které propagují správné stravovací návyky, včetně konceptu 5 porcí zeleniny a ovoce, z nichž jednou může být sklenice džusu. Více informací o KUPS najdete na webu: www.kups.org.pl.

   
16.06.2017 - Rodina - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme