Vaření

Ovoce na letním stole

Je léto, na našich zahrádkách se nám urodila spousta ovoce a v obchodech si také můžete vybrat na co máte chuť. Ovoce je osvěžující,  chutné a zdravé. Dnes se o něm můžete dozvědět pár informací ve zkratce...

BROSKVE 
Jejich výhodou je, že se dají pěstovat i v našich podmínkách, především na jižní Moravě. Vypěstovaným plodům dáváme pochopitelně přednost před kupovanými a dováženými z ciziny. 
Broskve jsou základem ovocných salátů a jemných letních moučníků. Zpracovávají se také na džemy, zavařují se a připravují se z nich vynikající čatní i likéry.
TIP: V horkém počasí vás osvěží koktejl z ledového mléka a broskví, vyzkoušejte jej!
Broskve působí mírně projímavě, pročišťují střeva.

NEKTARINKY
Narozdíl od broskví mají slupku bez chloupků, úplně hladkou, červeno-žlutou. Tato slupka se dá velice snadno sloupnout. Nektarinky mají vysoký obsah draslíku a vitaminu C.
Stejně jako broskve jsou vhodné do ovocných salátů a mís. Musíme je rychle spotřebovávat, protože se rychle kazí.
TIP: drcená dužina smíchaná s medem je výbornou náplní letních palačinek

MERUŇKY
Konzumujeme vždy dosti zralé plody, které jsou hodně sladké a měkké. Od zralých plodů se odděluje dužina od pecky mnohem lépe. Oblíbené jsou kompotované i zpracované do džemu či likéru. Můžeme je použít na lahodné moučníky.
TIP: meruňky raději nemrazte, nevynikne tak jejich aroma.

VODNÍ MELOUN
Letní ovoce, které patří mezi ty nejoblíbenější u dětí. Skládá se z 93 % z vody a velice malého množství cukru. V horkém počasí výborně zahání žízeň.
TIP: připravte ovocný salát z melounu, broskví, meruňek nebo nektarinek, hroznového vína a jiného oblíbeného ovoce. Tento salát servírujte dobře vychlazený v polovině vydlabané slupky od melounu.

ANGREŠT
Slupka tohoto ovoce je hůře stravitelná, proto ji musíme vždy dobře rozžvýkat. Žaludeční potíže nám může způsobit, pokud ihned po konzumaci angreštu vypijeme vodu.
Angrešt má mnoho užitečných látek. Pektiny v něm obsažené podporují trávení, křemík zajišťuje pevnost a pružnost tkání, zbavuje organismus těžkých kovů.

RYBÍZ
Černý rybíz je velice bohatý na vitamin C. Červený i černý obsahují pektin a železo. Oblíbené jsou všechny odrůdy, včetně bílého. Červený je hodně kyselý, proto jej málo lidí konzumuje čerstvý.

BORŮVKY
Jsou sladké a velice oblíbené. Zklidňují žaludeční potíže, posilují zrak a nervy.
TIP: pokud se vám nechce běhat po lese a trhat planě rostoucí borůvky, pořiďte si na vaši zahradu keříčkové kanadské borůvky.

MALINY
Další sladké a oblíbené ovoce. Velice rychle se kazí, musíme je proto co nejdříve zpracovat. Nejvhodnější úpravou je mražení, protože jsou velice křehké. Dobré jsou také malinové džemy, ale i sirupy, mošt, víno i ocet.
TIP: mladé malinové listy se suší na čaj.

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ
Nejchutnější jsou čerstvé. Hodí se do ovocných salátů, pudinků, moučníků. Zpracovávají se z nich kompoty, marmelády, mošty, sirupy a dokonce i vína a destiláty.
TIP: vyzkoušejte višňový závin nebo kachnu na višních
TIP: sušené třešně nahradí hrozinky.



PŘÍŠTĚ: Zelenina na letním stole

   
22.07.2004 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [17] jithule [*]

    malinová marmeláda je výborná

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:38:36
  2. avatar
    [16] ivory [*]

    meruňky jsou nejlepší ty naše, ty z dovozu se nedají skoro jíst...Sml15

    superkarma: 0 14.11.2012, 11:40:05
  3. avatar
    [15] hubajda [*]

    miluji meloun, broskve, cervenej rybiz,maliny,boruvky,ostruziny

    superkarma: 0 07.11.2012, 22:19:37
  4. [14] lucsej [*]

    a melounSml59

    superkarma: 0 18.07.2009, 19:43:24
  5. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    Dovazi se sem merunky - no do tech ceskych bajecnych to ma sakra daleko, jsou bez chuti, stejne jako ty ohromne boruvky, ale ty jsou tady celorocne. Maliny, jahody a boruvky - skoro zadna chut...
    Melouny nastesti celorocne, vynikajici, ty jim jen ty sisate a bez pecek.
    Angrest ani rybiz tady neni - ani rybizove dzemy, nic....

    No a broskve, tak to jo, uzasne jsou kalifornske .

    superkarma: 0 22.07.2004, 22:43:35
  6. avatar
    [12] houserop [*]

    Gerda: to si pis, ze je to presyceny roztok Ja jsem pridavala cukr tak dlouho, doku se rozpoustel, takze jsem vyrobila nasyceny roztok. Mam obavu, ze dalsi lzicka by se uz nerozpustila...
    Jako marmelada se to na chleba nebo do buchet neda pouzit, ale jako poleva je to moc dobry... A strasne zdravy, protoze v tom musi byt spousta vitaminu C...

    superkarma: 0 22.07.2004, 16:45:56
  7. avatar
    [7] houserop [*]

    Ted jsem delala nevarenou marmeladu z cerneho rybizu. Komu se urodilo jako mne, necht vyzkousi.
    Stava z cerneho rybizu se micha s krystalovym cukrem v pomeru 2 hmotnostni dily stavy:3 hmotnostnim dilum cukru (napr. 1kg stavy, 1,5 kg cukru). Micha se tak dlouho, dokud se cukr nerozpusti, coz mne v ruce na 0,5 kila stavy trvalo asi 45 minut, ale strojkem by to slo rychleji. A pak se to jen da do sklenicek a do chladna. Nevim, jak moc dlouho to vydrzi, nemam vyzkousene, ale rozhodne to zatim po 14-ti dnech neplesnivi ani nebubla...
    Ma to nadhernou barvu a zvlastni chut, davam si to na pudink a na krupicovou kasi...

    superkarma: 0 22.07.2004, 12:58:14
  8. avatar
    [6] Vivian [*]

    sunnynka: nemám a v obchodě jsem sušené třešně nikdy neviděla já radši čerstvý

    mimochodem: ten "čaj" (nálev) z listí malin slouží k podpoře děložní činnosti doporučuje se popíjet ženám v posledních týdnech před porodem.

    superkarma: 0 22.07.2004, 12:38:44
  9. avatar
    [5] sunnynka [*]

    Vivian, petruška: určitě sušené třešně nechutnají přesně jako hrozinky, ale je to zase něco jiného a pokud je máte na zahradě, stojí za to to vyzkoušet...

    superkarma: 0 22.07.2004, 12:34:32
  10. avatar
    [4] Vivian [*]

    petruška: rozinky budou asi taky levnější, bych řekla

    jaska: jakože skopový na letním stole?

    superkarma: 0 22.07.2004, 12:14:59
  11. avatar
    [1] Vivian [*]

    Ovoce je nejlepší a nejzdravější čerstvé

    Tepelně upravené nebo zkonzumované po jiném jídle může způsobit zažívací obtíže (překyselení žaludku, pálení žáhy, plynatost).

    superkarma: 0 22.07.2004, 00:48:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme