Je léto, na našich zahrádkách se nám urodila spousta ovoce a v obchodech si také můžete vybrat na co máte chuť. Ovoce je osvěžující,  chutné a zdravé. Dnes se o něm můžete dozvědět pár informací ve zkratce...

BROSKVE 
Jejich výhodou je, že se dají pěstovat i v našich podmínkách, především na jižní Moravě. Vypěstovaným plodům dáváme pochopitelně přednost před kupovanými a dováženými z ciziny. 
Broskve jsou základem ovocných salátů a jemných letních moučníků. Zpracovávají se také na džemy, zavařují se a připravují se z nich vynikající čatní i likéry.
TIP: V horkém počasí vás osvěží koktejl z ledového mléka a broskví, vyzkoušejte jej!
Broskve působí mírně projímavě, pročišťují střeva.

NEKTARINKY
Narozdíl od broskví mají slupku bez chloupků, úplně hladkou, červeno-žlutou. Tato slupka se dá velice snadno sloupnout. Nektarinky mají vysoký obsah draslíku a vitaminu C.
Stejně jako broskve jsou vhodné do ovocných salátů a mís. Musíme je rychle spotřebovávat, protože se rychle kazí.
TIP: drcená dužina smíchaná s medem je výbornou náplní letních palačinek

MERUŇKY
Konzumujeme vždy dosti zralé plody, které jsou hodně sladké a měkké. Od zralých plodů se odděluje dužina od pecky mnohem lépe. Oblíbené jsou kompotované i zpracované do džemu či likéru. Můžeme je použít na lahodné moučníky.
TIP: meruňky raději nemrazte, nevynikne tak jejich aroma.

VODNÍ MELOUN
Letní ovoce, které patří mezi ty nejoblíbenější u dětí. Skládá se z 93 % z vody a velice malého množství cukru. V horkém počasí výborně zahání žízeň.
TIP: připravte ovocný salát z melounu, broskví, meruňek nebo nektarinek, hroznového vína a jiného oblíbeného ovoce. Tento salát servírujte dobře vychlazený v polovině vydlabané slupky od melounu.

ANGREŠT
Slupka tohoto ovoce je hůře stravitelná, proto ji musíme vždy dobře rozžvýkat. Žaludeční potíže nám může způsobit, pokud ihned po konzumaci angreštu vypijeme vodu.
Angrešt má mnoho užitečných látek. Pektiny v něm obsažené podporují trávení, křemík zajišťuje pevnost a pružnost tkání, zbavuje organismus těžkých kovů.

RYBÍZ
Černý rybíz je velice bohatý na vitamin C. Červený i černý obsahují pektin a železo. Oblíbené jsou všechny odrůdy, včetně bílého. Červený je hodně kyselý, proto jej málo lidí konzumuje čerstvý.

BORŮVKY
Jsou sladké a velice oblíbené. Zklidňují žaludeční potíže, posilují zrak a nervy.
TIP: pokud se vám nechce běhat po lese a trhat planě rostoucí borůvky, pořiďte si na vaši zahradu keříčkové kanadské borůvky.

MALINY
Další sladké a oblíbené ovoce. Velice rychle se kazí, musíme je proto co nejdříve zpracovat. Nejvhodnější úpravou je mražení, protože jsou velice křehké. Dobré jsou také malinové džemy, ale i sirupy, mošt, víno i ocet.
TIP: mladé malinové listy se suší na čaj.

TŘEŠNĚ A VIŠNĚ
Nejchutnější jsou čerstvé. Hodí se do ovocných salátů, pudinků, moučníků. Zpracovávají se z nich kompoty, marmelády, mošty, sirupy a dokonce i vína a destiláty.
TIP: vyzkoušejte višňový závin nebo kachnu na višních
TIP: sušené třešně nahradí hrozinky.



PŘÍŠTĚ: Zelenina na letním stole

Reklama