Vaření

Ovesné hrudky

ovesné hrudky

Sladké a zdravé mlsání přijde vhod nejen v létě, ale po celý rok. Dnešní ovesné hrudky - sušenky, podle naší čtenářky Jany, můžete v klidu přibalit do batohu na výlet i když je venku velké horko. Ovesné hrudky to přežijí a budou chutnat stále skvěle.

My jsme je vyzkoušeli přibalit jako pamlsek dětem na tábor. Na druhý den už nezbyl ani kousek. Recept se vám bude určitě hodit i po začátku školního roku. Protože ovesné hrudky budou skvělou svačinkou.

ovesné hrudky

Suroviny

  • 150 g ovesných vloček
  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g cukru muscovado
  • 50 g přepuštěného másla „ghí“
  • 50 g klasického másla
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka skořice
  • hrst nasekaných vlašských ořechů + nasekaná hořká čokoláda

ovesné hrudky

Postup

Ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a nasekané ořechy vsypeme do větší mísy. Máslo společně s medem rozehřejeme na mírném plamenu a vlijeme, společně s mlékem, do sypké směsi.                                                                                                                                                  

Jedlou sodu rozmícháme v teplé vodě a taktéž přidáme do mísy. Důkladně mícháme, nejlépe rukou, dokud se nám veškeré suroviny pěkně nespojí. Nakonec přidáme nasekanou kvalitní, hořkou čokoládu.                                                                                                                          

Pomocí malé lžičky tvoříme hrudky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.            

Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C cca 15-20 minut. 

Tip: Pokud nemáte doma cukr muscovado a přepuštěné máslo ghí a přesto byste recept rádi vyzkoušeli, nezoufejte... použijte třtinový nebo bílý cukr a místo ghíčka dejte o 50 g více klasického, běžně používaného másla. Tyto méně známé a ne moc používané suroviny v domácnostech však doporučuji vyzkoušet!

ovesné hrudky

Dobrou chuť přeje čtenářka Jana - Solnička v kuchyni.

Oblíbili jste si pečení sušenek? Máme pro vás zásobu super receptů! Všechny vyzkoušené a oblíbené.

kakaové sušenky

cookies

amarantové sušenky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

   
07.08.2017 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] Maloulinka [*]

    ghí jsem začala používat, když mi zjistili intoleranci na laktozu a bez másla jsem si jídlo nedovedla představit. Hlavně tedy sladké a snídaně. Je to perfektní náhražka. A teď, co tu čtu vaše příspěvky o ghítele od CeskehoGhíčka nebo jak se presne firma jmenuje, vyhledám a vyzkouším.

    superkarma: 0 31.08.2017, 10:54:54
  2. [14] Ad3laAd4 [*]

    v tom případe muzes v klidu koupit a ochutnat tam ;-)

    superkarma: 0 30.08.2017, 11:53:22
  3. [13] evounka [*]

    Urcite bych firmu Českéghičko ráda navstivila na nejaké akco, co mají vypsané na stránkách. Zdravé stravování a celkove jídlo mám rada a akce navstevuju.

    superkarma: 0 29.08.2017, 12:43:48
  4. [12] Ad3laAd4 [*]

    Já osobně sladké moc nemusím, mám raději to slané, ale koupila jsem to dětem od kamarádky a zůstala u toho. Kdyz objednávám, bere si ji taky. Myslím, že kdo má rád sladké, tomu zachutna.

    superkarma: 0 24.08.2017, 13:55:09
  5. [11] evounka [*]

    Mrknu se do zdravé výzivy tedy :-) . To Ad3laAd4:na tu ghutelu jsem se dívala, jak to chutna? Jestli to chutná detem, stálo by to za vyzkousení asi :-)

    superkarma: 0 21.08.2017, 14:48:52
  6. [10] Ad3laAd4 [*]

    PPoznala jsem první ghítelu, deti jsou hodne na sladké a díky tomu od stejné firmy beru i ghicko. http://ceskeghicko.cz/ pomalu se hodne rozsirují a jde ho uz koupit normálne ve zdravé vyzive nebo jestli jsi v blízkosti Prahy, mrkni se na food festivaly, mívají tam stánky a muzes ochutnat.

    superkarma: 0 18.08.2017, 10:28:35
  7. avatar
    [9] gerda [*]

    evounka — #8V prodejnách zdravé výživy.

    superkarma: 0 10.08.2017, 11:14:55
  8. [8] evounka [*]

    Chtela bych zkusit, ale nemám zkusenost s kupováním ghí másla. Kde se dá dobre koupit? díky

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 10.08.2017, 10:48:27
  9. [7] MARIE MATEJKOVA [*]

    Občas dělám,jsou opravdu výborné Sml59

    superkarma: 0 07.08.2017, 15:49:14
  10. [6] bobani [*]

    opsáno , i sušenky s kokosem Sml59

    superkarma: 0 07.08.2017, 11:58:37
  11. [5] 511 [*]

    děláme na vánoce jako vánoční cukroví , jsou dobré

    superkarma: 0 07.08.2017, 07:47:55
  12. avatar
    [4] gerda [*]

    nabíraTSml52 - to spáchaly ty následné hruDkySml52Sml52

    superkarma: 0 07.08.2017, 07:37:21
  13. avatar
    [3] gerda [*]

    Podobné hrudky dělám, ale bez těch exotických přísad.

    8 dg tuku, 8 dg cukru, 8 dg jemných vloček, 1 celé vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 10 dg hladké mouky, 5 dg hrozinek + další dobroty, co dům dá (ořechy, sezamové semínko, mák, sekaná čokoláda...)

    Všechno se uhňácá ručně dohromady, pokud je to příliš suché, přikápnout vodu. A pak pomocí dvou lžiček nabírad hrudky, sázet na pečící papír a do růžova upéct.

    superkarma: 1 07.08.2017, 07:35:28
  14. [2] Popoluška [*]

    něco podobného dělám a můžu doporučit - mě to chutná a je to zdravé mlsání Sml67

    superkarma: 0 07.08.2017, 06:24:26
  15. [1] libuno [*]

    Toto mít nemusím. Přepuštěné máslo - ghi , muscovado - nějaký třtinový cukr, který vůbec neznám a pokud ho nemám, musím do Prahy?

    superkarma: 1 07.08.2017, 00:55:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme