Vaření

Osvěžující smetanový dort s ovocem

nepečený tvarohový dort

Nepečené dezerty s ovocem jsou v krásných teplých dnech oblíbené. Jestli použijete jako základ tvaroh, mascarpone, kysanou smetanu, šlehačku či pudink, záleží na vás. Chuť bude pokaždé jiná, vždy však osvěžující a příjemně lehce sladká.

Výhodou těchto nepečených dezertů je právě jejich pestrost. Využijete sezonní ovoce, přesně to, které máte doma rádi. Víte, jak úžasný bude tenhle dort pouze z jahod? Nebo plný borůvek? V zimě se bude hodit mražené ovoce nebo třeba kompotované meruňky či broskve.

Na ztužení lehkého krému použijte želatinu. Je jedno, jestli plátkovou, nebo práškovou. Sáhněte po té, kterou jste zvyklí používat. Já je střídám. Vždycky jsem měla raději plátkovou. Ta se předem namočí, asi na pět minut, v tekutině. Namáčím asi ve 100 ml smetany.

Za krátkou dobu želatina nabobtná a potom ji začnu zahřívat. Ale pozor! Pouze na velice slabou teplotu, nesmí se vařit, protože potom by neztuhla. Kdo má z tohoto postupu strach a nechce želatinu poškodit, tak může plátky namočit do vody. Po nabobtnání je vymačká v ruce a přidá do horké trochy smetany. Míchat musíte tak dlouho, dokud se želatina úplně nerozpustí.

Nabobtnané želatinové plátky se můžou rozpustit také v mikrovlnce nebo v misce nad vodní lázní. Tyto postupy jsem však nezkoušela, protože ty mé se mi osvědčily.

V poslední době používám želatinu práškovou, a to konkrétně „Jedlá želatina Castello“ z Lidlu. Zkusila jsem ji jednou z nouze a práce s ní je snazší než s plátkovou a já jsem líná. :-) Ohřeji pouze trochu smetany a do ní vysypu požadované množství prášku. Míchám, dokud se nerozpustí. Nechám trochu vychladnout a za stálého šlehání přilévám do krému.

Jistější a spolehlivější je přidávat rozpuštěnou želatinu do krému tak, že dáte asi čtyři lžíce krému do hrnce se želatinou a promícháte. Tuto směs potom po částech přidáváte a zašleháváte do krému.

nepečený tvarohový dort

Jaké množství?
6 plátků želatiny se na obalu doporučuje pro 500 ml tekutiny. Já většinou dělám tvarohové nebo mascarpone krémové dorty, které nechci mít úplně gumové. Používám tak 6 plátků na 1 kg tvarohu, který vyšlehávám asi s 350 ml smetany.

Množství tedy záleží na tom, jak moc chcete mít směs tuhou, jestli necháváte ztuhnout jen tekutinu, nebo něco jako je tvaroh či mascarpone.

A teď už slíbený recept... Krásný dezert na fotkách jsem nepřipravovala já, ale moje sestra. A byl opravdu skvělý! Uvedené suroviny jsou na formu o průměru cca 24–26 cm. Použijte rozevírací formu, ze které se vám dort bude výborně vyndávat.

Nepečený smetanový dort s ovocem

  • 3 x 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 x 250 ml kysané smetany
  • 12 plátků želatiny
  • ovoce podle chuti
  • cukr podle chuti
  • piškoty na dno formy

Postup

Želatinu připravte podle návodu výše. Nechejte ji nabobtnat, po pěti minutách lehce zahřejte a rozpusťte ve 100 ml smetany. Nesmí v ní být nerozpuštěné kousky!

Zbylou smetanu vyšlehejte na šlehačku. Ochuťte cukrem. Není potřeba dávat cukru hodně, protože dezert je lepší, když je mírně kyselkavý a nepřeslazený. Do smetany s rozpuštěnou želatinou přidejte asi čtyři lžíce kysané smetany. Důkladně promíchejte a po částech zašlehávejte do šlehačkové směsi, střídavě s kysanou smetanou. Pracujte opatrně, aby šlehačka zůstala co nejvíce nadýchaná.

Dno rozevírací dortové formy vyložte kolečkem pečicího papíru a vyskládejte kulatými dětskými piškoty. Tato varianta je extrémně rychlá a opravdu chutná. Kdo chce, může si upéct jednoduchý piškotový nebo jiný oblíbený, nízký korpus.

nepečený smetanový dort

Další postup je poměrně volitelný. Nyní můžete střídat vrstvy - smetanová, ovoce, piškoty a mít dort barevný a pestrý. Kdo si upeče korpus, může ho pomazat chutným džemem. Nebo můžete dát jen piškoty, ovoce a velkou vrstvu smetanového krému. Milovníci kakaa a čokolády můžou polovinu krému dochutit a obarvit kakaem.

Možností je řada. Jasné ale je, že tyto nepečené dorty budou hitem nadcházejícího léta.

Dobrou chuť přeje Elly a Jules.

Čtěte také

   
26.05.2015 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [35] Rapunzela [*]

    Breberka456 — #3Agarem, ten je z mořských řas.

    superkarma: 0 30.05.2017, 22:53:06
  2. avatar
    [34] Jandywoman [*]

    elly — #32Na Addipex taky občas vzpomínám, to bylo něco Sml67, to byla tajle Sml16, ale je fakt, že mi trochu začala po cca 2 měsících blbnout psychika, tak jsem od toho honem utekla pryč. Samozřejmě přišel časem jo-jo efektSml15.

    Jinak, dortík vypadá famózně, ale je trošku dražší na poměry naší rodiny. Můj chlap by ho totiž sjel na posezení (bez potřeby Addipexu při celoživotní váze 83 kg, ...ach jo....)Sml15

    superkarma: 0 26.05.2015, 22:06:27
  3. avatar
    [33] sanvean [*]

    Breberka456 — #30 No vidis, ja veprove nejim (nechutna mi), ale zrovna zelatinu bez vahani pouzivam, prave proto, ze neni citit ;)

    superkarma: 0 26.05.2015, 21:55:12
  4. avatar
    [32] elly [*]

    Eva_Fl — #27myslím, že je to už zakázaný i u nás...jenže to bylo TAK pohodlý :-D

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #34
    superkarma: 0 26.05.2015, 18:35:33
  5. avatar
    [31] Avosanaj [*]

    Sml67Sml59

    superkarma: 0 26.05.2015, 18:05:14

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Breberka456 [*]

    sanvean — #8 díky za tipy, mám pocit, že se do dortíku zkrátka vepřový nehodí Sml58 . Jinak s knedlíčkem a špenátem lahůdka

    želatinu jsem zkoušela kdysi dávno vyrobit ale nepovedlo se. Uvidíme jak s tím agarem

    1. na komentář reaguje sanvean — #33
    superkarma: 0 26.05.2015, 17:37:48
  2. avatar
    [29] Eva_CZ [*]

    * omlouvam se za D navic.Sml22

    superkarma: 0 26.05.2015, 14:37:58
  3. avatar
    [28] Eva_CZ [*]

    Pavla_b — #26 nebud zvedava Sml8

    superkarma: 0 26.05.2015, 14:37:07
  4. avatar
    [27] Eva_CZ [*]

    elly — #25 jenze je to sileny svinstvo a nema to trvalej ucinek, kdybys na nem byla cely zivot, ztratil by ucinek tak jako tak. To prece neni reseni. Ke sve hruze jsem zjistila, ze tady ho jedna hubnouci klinika stale predepisuje, ac je tady zakazany.

    1. na komentář reaguje elly — #32
    superkarma: 0 26.05.2015, 14:36:39
  5. [26] Pavla_b [*]

    elly — #25 Eva_Fl — #24 Tak teď píšete v šifrách? Co je Addipex, kdo je Jules?Sml57

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #28
    superkarma: 0 26.05.2015, 14:19:27
  6. avatar
    [25] elly [*]

    Eva_Fl — #24pst :-) když jsem byla na adipexu, tak jsem měla nejkrásnější postavu v životě :-D Sml67 Kde jsou ty časy ;-)

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #26
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #27
    superkarma: 0 26.05.2015, 13:58:50
  7. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    A libi se mi, ze Jules vymenila Addipex za dortiky!Sml54

    Ja jsem s zelatinou pracovala jednou, delala jsem sunkovy zavitky. Pouzila jsem ale vodu z okurerk, takze zelatina byla nazelenala, ale byla velice dobra a zavitky byly senzacni. Jen vim, ze me to stalo mnoho usili a nervu a uz jsem to nikdy nezkusila znovu.

    1. na komentář reaguje elly — #25
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #26
    superkarma: 0 26.05.2015, 13:32:21
  8. [23] Madiva33 [*]

    Dort vypadá úžasněSml67Sml22

    superkarma: 0 26.05.2015, 13:31:17
  9. avatar
    [22] kobližka [*]

    Sakra,dort bych si dala Sml67 ale s želatinou neumím pracovat,nevím proč se jí bojím,takže si ho neudělám,škoda.

    superkarma: 0 26.05.2015, 12:58:08
  10. [21] kotakoj [*]

    Sml67 tak ten vypadá opravdu hodně jedle Sml22

    superkarma: 0 26.05.2015, 12:57:24
  11. avatar
    [20] Léthé [*]

    Dooo p*dele Elly, co mi to dělášSml31

    ...to vypadá tak hezky, že jsem na podobnou ňamku dostala chuť. Ale já se tím tedy dělat nebudu, kdo by to u mě jedl, dám si ho v kavárně ke kafíčku

    A už padám Sml53

    superkarma: 3 26.05.2015, 12:00:00
  12. [19] slávenka [*]

    Dortík vypadá krásně.Sml16Už aby na zahradě zrálo drobné ovoce. Dělávám v létě různé řezy, jen se po nich vždycky zapráší.

    superkarma: 0 26.05.2015, 11:47:38
  13. avatar
    [18] řeřicha [*]

    Tyto dorty miluji Sml59Sml59

    superkarma: 0 26.05.2015, 11:47:19
  14. [17] cilani [*]

    cilani — #16 teda já jsem vůůůůůl. Houby smetanu ale želatinu..Sml54

    superkarma: 0 26.05.2015, 11:27:01
  15. [16] cilani [*]

    rozpouštíme smetanu ve šťávě z kompotu..

    1. na komentář reaguje cilani — #17
    superkarma: 0 26.05.2015, 10:29:04
  16. avatar
    [15] elly [*]

    Kadla — #9u mých receptů nikdy fotky stažené z netu nenajdete Sml67 Všechny jsou přímo z mé kuchyně, případně kuchyně sestry, maminky nebo sousedky :-) Takže fotím vždycky autentické výrobky, přesně ty, na které najdete u fotky recept. Hladký řez je hodně daný vysokým obsahem želatiny. Dort je opravdu pevný. A dokonce tentokrát není krájený ani nožem namočeným v horké vodě, který běžně taky používám.

    Takže ostrý nůž, horká voda, otřít od vody a krájet. Co řez, to namočení do vody... a povede se určitě :-)

    superkarma: 0 26.05.2015, 10:29:02
  17. [14] Pavla_b [*]

    To vypadá nádherně Sml59, určitě bych zkusila třeba i jahodový.

    superkarma: 0 26.05.2015, 09:56:49
  18. avatar
    [13] elly [*]

    Breberka456 — #3Ano, Agar. Na práci je snad ještě snazší než želatina. Může se vařit a opětovně rozpouštět. Ale je dražší. Takže záleží jak často ho budete používat. A já se přiznám, že mi přijde, že je z těch dezertů trochu poznat. Jakoby zvláštní chuť. Ale vím, že ho používá hodně lidí.

    superkarma: 0 26.05.2015, 09:45:36
  19. avatar
    [12] elly [*]

    gerda — #2 *modrá — #11já jsem právě s želatinou hodně dlouho tápala a zápasila, protože nikde není přesně uvedeno co a jak. Takže tohle je více zdrojů, i od cukrářů a navíc vlastní zkušenost :-)

    superkarma: 0 26.05.2015, 09:44:14
  20. avatar
    [11] *modrá [*]

    Moc díky za cenné rady s želatinou !Sml59

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 26.05.2015, 09:37:08
  21. avatar
    [10] delfi.na [*]

    vypadá nádherně Sml22

    superkarma: 0 26.05.2015, 08:52:43
  22. avatar
    [9] Kadla [*]

    Elly: Ten dort vypadá fantasticky. Jen bych poprosila o objasnění, jak se takový dort krájí, aby byl řez tak hladký jako na obrázku. To je vyfocený ten dort, který vyráběla sestra nebo je to ilustrační foto toho typu dortu stažené z netu? I když totiž použiju nůž namočený v horké vodě, jak se doporučuje, takto hladký řez u tohoto typu dortů nemám a nemám...

    1002

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 26.05.2015, 08:31:11
  23. avatar
    [8] sanvean [*]

    Breberka456 — #3Vegetariani pouzivaji agar, melo by se s nim pracovat stejne jako s zelatinou.

    1. na komentář reaguje Breberka456 — #30
    superkarma: 0 26.05.2015, 08:16:49
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Breberka456 — #3máš alergii? Pak mi napadá jedině škrobová moučka, ta se dělá z brambor nebo kukuřice. Ale už to není ono a nezpevní tak dobře.

    superkarma: 0 26.05.2015, 07:59:49
  25. avatar
    [6] Žofie [*]

    Vypadá nádherně Sml66Sml63

    superkarma: 1 26.05.2015, 07:39:09
  26. [5] manislava [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.05.2015, 07:37:34
  27. [4] ZdenaZ [*]

    dělávám je to vynikající v letních vedrech,dělám dort i s jahodami ,vynikající je i s minikivíčky,které mi rostou na zahraděSml22Sml67

    superkarma: 0 26.05.2015, 07:30:50
  28. [3] Breberka456 [*]

    vypadá to krásně, jen ta želatina - nešla by nahradit něčím co není z vepřových kloubů ?

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    2. na komentář reaguje sanvean — #8
    3. na komentář reaguje elly — #13
    4. na komentář reaguje Rapunzela — #35
    superkarma: 0 26.05.2015, 06:25:46
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Je fajn, že jsi sem dala přesný návod, jak zacházet s želatinou. Věřím, že budí obavy, neboť při špatném použití se dá moučník docela zbabrat. Taky v tom trošku tápu, většinou se to teda povede, ale tady vidím, jak to má být přesně. Díky, nepečený moučník máme všichni rádi pro jeho variabilitu.

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 26.05.2015, 06:18:41
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Hmmmmm, to vypada lakave! Sml58

    superkarma: 0 26.05.2015, 00:06:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme