Recept na domácí ovocnou šťávu jsem našla v kuchařce po své babičce a předala kamarádce Lence. Ta ho vyzkoušel a byla nadšená.

ostružinová šťáva

Suroviny

  • 2,5 kila ostružin
  • 2 dkg kyseliny citrónové
  • 2 - 2,5 litru vody
  • cukr krupice podle množství hotové šťávy

Postup

Ovoce očistíme, rozmačkáme (já si pomohla tyčovým mixérem), přidáme převařenou vychladlou vodu a sáček kyseliny citrónové. Necháme 24–48 hodin stát v chladu.

Poté přecedíme a na 1 litr šťávy přidáme 1 kilo cukru.

V původním receptu byl na kilo a litr šťávy ještě Petol, což býval kdysi konzervační přípravek právě pro konzervaci za studena. Já jsem to zkusila bez něj. Sklenice jsem dobře umyla, vypláchla vařicí vodou s trochou slivovice a víčka propláchla čistým alkoholem ještě těsně před zavřením. Tak snad v lednici vydrží... i když tedy, mizí hodně rychle. :-)

Takhle dělala šťávu moje babička a používala nejrůznější ovoce. Rybíz, ostružiny, maliny, ale třeba i černý bez. Z kuchařky jsem recept vytáhla pro kamarádku Lenku, která jej hned otestovala, sepsala a nafotila.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama