Vaření

Ostružinová šťáva zastudena

Recept na domácí ovocnou šťávu jsem našla v kuchařce po své babičce a předala kamarádce Lence. Ta ho vyzkoušel a byla nadšená.

ostružinová šťáva

Suroviny

  • 2,5 kila ostružin
  • 2 dkg kyseliny citrónové
  • 2 - 2,5 litru vody
  • cukr krupice podle množství hotové šťávy

Postup

Ovoce očistíme, rozmačkáme (já si pomohla tyčovým mixérem), přidáme převařenou vychladlou vodu a sáček kyseliny citrónové. Necháme 24–48 hodin stát v chladu.

Poté přecedíme a na 1 litr šťávy přidáme 1 kilo cukru.

V původním receptu byl na kilo a litr šťávy ještě Petol, což býval kdysi konzervační přípravek právě pro konzervaci za studena. Já jsem to zkusila bez něj. Sklenice jsem dobře umyla, vypláchla vařicí vodou s trochou slivovice a víčka propláchla čistým alkoholem ještě těsně před zavřením. Tak snad v lednici vydrží... i když tedy, mizí hodně rychle. :-)

Takhle dělala šťávu moje babička a používala nejrůznější ovoce. Rybíz, ostružiny, maliny, ale třeba i černý bez. Z kuchařky jsem recept vytáhla pro kamarádku Lenku, která jej hned otestovala, sepsala a nafotila.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
03.09.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [12] cibulicka [*]

    Tak moc děkuji za skvělý receptík.Hned zítra vyrazím na černý bez a zkusím to z něj.Ale ukládám a příští rok se do to pustím i z těch ostružinSml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 09.09.2014, 22:43:33
  2. [11] marilka [*]

    Já přeci jen pro trvanlivost preferuji teplou verzi (do rozpuštění jen, ne nějaké zuřivé vývary, postup podobný jako tady - http://www.prostezdravi.cz/recept-na-domaci-ostruzinovy-sirup/ ), ale tohle proč ne, jen fakt to chce chlad (čili babiččin sklípek co my nemáme a lednice zas tolik lahví neuchová). Prodloužit výdrž může ještě to, že víčka zalijeme voskem, to je u věcí dělaných na studeno skoro nutnost.

    superkarma: 0 06.09.2014, 16:03:24
  3. [10] Trefa [*]

    Trefa:urcite vyzkousim.

    superkarma: 0 04.09.2014, 18:58:23
  4. avatar
    [9] bezinka [*]

    Sml30 já z nich už nadělala marmeládu...

    superkarma: 0 03.09.2014, 14:08:48
  5. avatar
    [8] řeřicha [*]

    udělám z rakytníku Sml22

    superkarma: 0 03.09.2014, 12:16:07
  6. [7] yradka [*]

    Škoda,že jsou recepty z ostružin každý den. Jak není sluníčko, tak dozrávají pomalu a včera jsem dělala rychlý koláč, tak teď musím čekat Sml16

    superkarma: 0 03.09.2014, 11:25:14
  7. avatar
    [6] Kadla [*]

    Pozdě (myslím ten recept). U nás už je dávno po ostružinách...

    superkarma: 0 03.09.2014, 11:00:02
  8. [5] Helena Svatková [*]

    Ještě mít tak ty ostružiny a jdu do toho. OK.Sml59

    superkarma: 0 03.09.2014, 09:33:19
  9. [4] Madiva33 [*]

    Vyzkouším, ale asi až příští sezónu.

    superkarma: 0 03.09.2014, 09:01:16
  10. [3] manislava [*]

    je super taky dělámSml67

    superkarma: 0 03.09.2014, 06:33:56
  11. avatar
    [2] gerda [*]

    Myslím, že cukru je dost na to, aby se to nezkazilo ani ve špajzu!Sml16

    superkarma: 0 03.09.2014, 06:08:03
  12. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Já dělám šťávu v odšťavovači z ostružin,kyselinu nepřidávám,ale ředím minerálkou a v lednici vydrží asi týden.

    superkarma: 1 03.09.2014, 00:16:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme