Recept na domácí ovocnou šťávu jsem našla v kuchařce po své babičce a předala kamarádce Lence. Ta ho vyzkoušel a byla nadšená.
Suroviny
- 2,5 kila ostružin
- 2 dkg kyseliny citrónové
- 2 - 2,5 litru vody
- cukr krupice podle množství hotové šťávy
Postup
Ovoce očistíme, rozmačkáme (já si pomohla tyčovým mixérem), přidáme převařenou vychladlou vodu a sáček kyseliny citrónové. Necháme 24–48 hodin stát v chladu.
Poté přecedíme a na 1 litr šťávy přidáme 1 kilo cukru.
V původním receptu byl na kilo a litr šťávy ještě Petol, což býval kdysi konzervační přípravek právě pro konzervaci za studena. Já jsem to zkusila bez něj. Sklenice jsem dobře umyla, vypláchla vařicí vodou s trochou slivovice a víčka propláchla čistým alkoholem ještě těsně před zavřením. Tak snad v lednici vydrží... i když tedy, mizí hodně rychle. :-)
Takhle dělala šťávu moje babička a používala nejrůznější ovoce. Rybíz, ostružiny, maliny, ale třeba i černý bez. Z kuchařky jsem recept vytáhla pro kamarádku Lenku, která jej hned otestovala, sepsala a nafotila.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Také tak dělám šťávu za studena,místo petolu dávám od Dr.Oetker pomůcku ke konzervování podle návodu.Recept mám od svoji maminky .
Tak moc děkuji za skvělý receptík.Hned zítra vyrazím na černý bez a zkusím to z něj.Ale ukládám a příští rok se do to pustím i z těch ostružin

Já přeci jen pro trvanlivost preferuji teplou verzi (do rozpuštění jen, ne nějaké zuřivé vývary, postup podobný jako tady - http://www.prostezdravi.cz/recept-na-domaci-ostruzinovy-sirup/ ), ale tohle proč ne, jen fakt to chce chlad (čili babiččin sklípek co my nemáme a lednice zas tolik lahví neuchová). Prodloužit výdrž může ještě to, že víčka zalijeme voskem, to je u věcí dělaných na studeno skoro nutnost.
Trefa:urcite vyzkousim.
udělám z rakytníku
Škoda,že jsou recepty z ostružin každý den. Jak není sluníčko, tak dozrávají pomalu a včera jsem dělala rychlý koláč, tak teď musím čekat
Pozdě (myslím ten recept). U nás už je dávno po ostružinách...
Ještě mít tak ty ostružiny a jdu do toho. OK.
Vyzkouším, ale asi až příští sezónu.
je super taky dělám
Myslím, že cukru je dost na to, aby se to nezkazilo ani ve špajzu!
Já dělám šťávu v odšťavovači z ostružin,kyselinu nepřidávám,ale ředím minerálkou a v lednici vydrží asi týden.