Vaření

Oslaďte si víkend: Francouzský jablkový koláč

Víkendové hodování je středobodem dění nejedné rodiny. Kde jinde se sejít, udělat si pohodu a užít si společně strávený čas než u krásně prostřené tabule? Nebo u odpolední kávy, ke které se hodí zakousnout něco sladkého... Inspirujte se naším receptem na francouzský jablkový koláč Tarte tatin. Ručíme vám za to, že vám jablka znovu zachutnají!

tarte tatin

Okolo roku 1880 provozovaly dvě sestry, Stephanie a Caroline Tatin, hotel ve Francii. A Stephanie jednou pekla tradiční jablečný koláč, který se nepovedl právě podle jejích představ. Jak se nepovedl? Na to existují dvě odlišné verze. Podle jedné z nich nechala jablka s cukrem, který se měl jen rozpustit, na plotně příliš dlouho a cukr zkaramelizoval. Snažila se celé dílo nějak zachránit, a proto na jablka v koláčové formě plácla těsto a to vše upekla. No, nevím. Já kdybych měla pocit, že jsem něco totálně pokazila, tak to vysypu do koše a nekazím ještě těsto a určitě ho nezapékám.

Více se mi líbí druhá verze - s obráceným koláčem. To prý popleta Stephanie nedodržela správně pořadí těsto, jablka a vrstvy vyměnila. Vznikl tak jedinečný obrácený koláč. Že je tahle možnost pochopitelnější. I když... zkušená cukrářka a provozovatelka hotelu udělá takovou školáckou chybu?

Ať je to tak či tak, Tarte Tatin je velice chutný dezert. Připravíte ho za chvíli, s minimálním úsilím. Použijte listové těsto nebo si vyrobte vlastní, křehké těsto. S obojím bude koláč skvělý.

Použila jsem sladká letní jablka - žňovky. Jejich oficiální název je „průsvitné letní“ a je to stará odrůda jablek, která pochází z Pobaltí. Jablka, která jsem použila, byla padaná, takže lehce otlučená. Trochu jsem vykrajovala a okrajovala, takže jsem měla různě veliké kousky.

Suroviny

  • jablka - množství podle velikosti koláčové formy, musíte pokrýt dno
  • 8 lžic cukru krystal
  • 1,5 - 2 dcl vody
  • 60 g másla
  • 1 listové těsto

Postup

Pro pečení tarte tatin jsem si vybrala keramickou formu na koláč. Na své indukční desce jsem proto nemohla karamel rozpustit a připravit přímo ve formě. Pokud máte formu, kterou zahřejete na plotně, můžete karamel připravit přímo v ní.

tarte tatin

Takže jsem si karamel připravila v hrnci. Formu připravenou bokem. Do hrnce dáme cukr a vodu. Směs musí být hustá, více cukru než vody. Promícháme a začneme vařit. Cukr se rozpustí a začne zlátnout, karamelizovat. Mícháme, můžeme i ztlumit teplotu ať se karamel nepřipálí a takto vaříme asi pět minut.

tarte tatin

Karamel je krásně zlatavý, přidáme máslo, ztlumíme teplotu, a teď přišel čas na jablíčka. Máte dvě možnosti, jak na ně. Já jsem udělala to, co jsem s naučila na kurzu francouzské kuchyně. Karamel jsem vylila do formy a ihned na něj, jedno vedle druhého naskládala těsně vedle sebe jablka. Přikryla jsem formu těstem, okraje částečně ořezala (když moc čouhaly) a částečně zastrčila dovnitř formy. A šup do trouby.

tarte tatin

Druhá možnost je, že jablka do karamelu v pečicí forma vsypeme, promícháme s karamelem a přikryté na plotně ještě chvíli, asi deset minut, dusíme. Až poté přikryjeme těstem a pečeme. Vyberte si, co se vám líbí více. :-)

Každopádně těstem přikrytá jablka pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 25 minut. Povrch listového těsta zezlátne.

Po vytažení z trouby necháme asi deset minut lehce prochladnout a vyklopíme na připravený talíř. Předtím zkuste ještě opatrně nožem objet celý okraj formy, aby se koláč vyklopil pěkně vcelku.

tarte tatin

Dobrou chuť přeje Elly.

   
06.02.2015 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. [14] assaly [*]

    kdy bych mohla přijít na ochutnávku? Sml59

    superkarma: 0 07.02.2015, 14:03:23
  2. [13] ZdenaZ [*]

    tak to se mi líbí určitě vyzkouším

    zdena

    superkarma: 0 07.02.2015, 09:57:24
  3. [12] kimil [*]

    Já mám obavy z karamelu a navíc bych musela ty koláče upéct aspoň tři nebo na velký plech. Mí chlapi jsou na pečivu závislí

    superkarma: 0 07.02.2015, 06:53:19
  4. avatar
    [11] kobližka [*]

    paníliška — #10 denkas — #8 A máte pravdu,dělat to nebudu,i když jablíčka miluju,ale karamel by se mě stejně nepovedl,tak mám o to víc času Sml33

    superkarma: 0 06.02.2015, 22:21:31
  5. avatar
    [10] paníliška [*]

    Jednou jsem ho vyzkoušela a stačilo. Nenadchnul, za tu práci, která s ním je, nestál. A toho cukru......

    1. na komentář reaguje kobližka — #11
    superkarma: 0 06.02.2015, 21:46:52
  6. avatar
    [9] Hanka* [*]

    dadma — #5 jojo, taky mám bohatou praxi s karamelem díky rumu Sml30

    superkarma: 0 06.02.2015, 20:05:50
  7. avatar
    [8] denkas [*]

    kobližka — #4 Mě nedělá starost nic,protože ovocný dort já neeeSml23Sml23 Jo a karamel sem nikdy ani nezkoušela ,radšiSml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #11
    superkarma: 0 06.02.2015, 20:04:51
  8. [7] prototype [*]

    Jablka miluji Sml59 Super Sml67

    superkarma: 0 06.02.2015, 17:41:30
  9. [6] dadma [*]

    Omlouvám se, zrovna jsem se dočetla, že tarte tatin se dělá z lístového těsta.

    Tak jsem jedla ve Francii jiný jablečný koláč.

    superkarma: 0 06.02.2015, 16:57:17
  10. [5] dadma [*]

    Karamel mám vcelku zmáknutý, když jsme si v práci vyráběli rum,ale nevím jestli se francouzský koláč nedělá z jiného těsta?

    1. na komentář reaguje Hanka* — #9
    superkarma: 0 06.02.2015, 16:51:35
  11. avatar
    [4] kobližka [*]

    gerda — #3 Tak to je fuk,dej tam jiný jablko,mě spíš dělá starost ten karamel.Dělala jsem ho jen jednou a nešel mi z hrnce Sml16Sml80

    1. na komentář reaguje denkas — #8
    superkarma: 0 06.02.2015, 16:15:01
  12. avatar
    [3] gerda [*]

    v únoru žňovky asi nebudouSml30 není to nějaký letní recept?

    1. na komentář reaguje kobližka — #4
    superkarma: 1 06.02.2015, 15:52:28
  13. [2] betty23 [*]

    Mňam Sml59Tak...a ještě někoho, kdo mi to upeče Sml30

    superkarma: 0 06.02.2015, 15:49:54
  14. avatar
    [1] kobližka [*]

    Ježíš,to musí být skvostná lahůdka Sml67 jenže já a karamel,určitě bych to zvrzala.

    superkarma: 0 06.02.2015, 15:36:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme