Reklama

Víkendové hodování je středobodem dění nejedné rodiny. Kde jinde se sejít, udělat si pohodu a užít si společně strávený čas než u krásně prostřené tabule? Nebo u odpolední kávy, ke které se hodí zakousnout něco sladkého... Inspirujte se naším receptem na francouzský jablkový koláč Tarte tatin. Ručíme vám za to, že vám jablka znovu zachutnají!

tarte tatin

Okolo roku 1880 provozovaly dvě sestry, Stephanie a Caroline Tatin, hotel ve Francii. A Stephanie jednou pekla tradiční jablečný koláč, který se nepovedl právě podle jejích představ. Jak se nepovedl? Na to existují dvě odlišné verze. Podle jedné z nich nechala jablka s cukrem, který se měl jen rozpustit, na plotně příliš dlouho a cukr zkaramelizoval. Snažila se celé dílo nějak zachránit, a proto na jablka v koláčové formě plácla těsto a to vše upekla. No, nevím. Já kdybych měla pocit, že jsem něco totálně pokazila, tak to vysypu do koše a nekazím ještě těsto a určitě ho nezapékám.

Více se mi líbí druhá verze - s obráceným koláčem. To prý popleta Stephanie nedodržela správně pořadí těsto, jablka a vrstvy vyměnila. Vznikl tak jedinečný obrácený koláč. Že je tahle možnost pochopitelnější. I když... zkušená cukrářka a provozovatelka hotelu udělá takovou školáckou chybu?

Ať je to tak či tak, Tarte Tatin je velice chutný dezert. Připravíte ho za chvíli, s minimálním úsilím. Použijte listové těsto nebo si vyrobte vlastní, křehké těsto. S obojím bude koláč skvělý.

Použila jsem sladká letní jablka - žňovky. Jejich oficiální název je „průsvitné letní“ a je to stará odrůda jablek, která pochází z Pobaltí. Jablka, která jsem použila, byla padaná, takže lehce otlučená. Trochu jsem vykrajovala a okrajovala, takže jsem měla různě veliké kousky.

Suroviny

  • jablka - množství podle velikosti koláčové formy, musíte pokrýt dno
  • 8 lžic cukru krystal
  • 1,5 - 2 dcl vody
  • 60 g másla
  • 1 listové těsto

Postup

Pro pečení tarte tatin jsem si vybrala keramickou formu na koláč. Na své indukční desce jsem proto nemohla karamel rozpustit a připravit přímo ve formě. Pokud máte formu, kterou zahřejete na plotně, můžete karamel připravit přímo v ní.

tarte tatin

Takže jsem si karamel připravila v hrnci. Formu připravenou bokem. Do hrnce dáme cukr a vodu. Směs musí být hustá, více cukru než vody. Promícháme a začneme vařit. Cukr se rozpustí a začne zlátnout, karamelizovat. Mícháme, můžeme i ztlumit teplotu ať se karamel nepřipálí a takto vaříme asi pět minut.

tarte tatin

Karamel je krásně zlatavý, přidáme máslo, ztlumíme teplotu, a teď přišel čas na jablíčka. Máte dvě možnosti, jak na ně. Já jsem udělala to, co jsem s naučila na kurzu francouzské kuchyně. Karamel jsem vylila do formy a ihned na něj, jedno vedle druhého naskládala těsně vedle sebe jablka. Přikryla jsem formu těstem, okraje částečně ořezala (když moc čouhaly) a částečně zastrčila dovnitř formy. A šup do trouby.

tarte tatin

Druhá možnost je, že jablka do karamelu v pečicí forma vsypeme, promícháme s karamelem a přikryté na plotně ještě chvíli, asi deset minut, dusíme. Až poté přikryjeme těstem a pečeme. Vyberte si, co se vám líbí více. :-)

Každopádně těstem přikrytá jablka pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 25 minut. Povrch listového těsta zezlátne.

Po vytažení z trouby necháme asi deset minut lehce prochladnout a vyklopíme na připravený talíř. Předtím zkuste ještě opatrně nožem objet celý okraj formy, aby se koláč vyklopil pěkně vcelku.

tarte tatin

Dobrou chuť přeje Elly.