.

Originální salcburská kultura piva – podle staletých tradic vařeno, s láskou servírováno, s nadšením popíjeno

Cestování

Originální salcburská kultura piva – podle staletých tradic vařeno, s láskou servírováno, s nadšením popíjeno

Pivovarnictví má v Salcburku dávnou tradici. Vyvíjelo se od primitivní přípravy přes řemeslnou výrobu a následně průmyslovou výrobu v strojních pivovarech až po současnou moderní produkci. Přitom základní princip výroby sladu a piva zůstal stále stejný, pouze se měnilo strojně technologické vybavení a druhy sladů a piv.

pivo

V Salcburku se pivo vaří přes 500 let. Tuto tradici založili salcburští vládci knížecí arcibiskupové a dnes na ní úspěšně navazují moderní a kreativní sládkové. Ve městě a jeho okolí je v provozu deset pivovarů, v nichž se tradiční pivovarnické umění prolíná s moderními technologiemi. Salcburské pivo má tak vynikající kvalitu, že si na něm i ten nejnáročnější milovník piva zcela zaručeně pochutná. Již Wolfgang Amadeus Mozart si občas dopřál pořádný doušek čerstvě vařeného salcburského piva. V té době se mohl Salcburk pochlubit třinácti pivovary a ještě dnes připomínají mnohé cechovní štíty v historickém centru města tuto slavnou tradici. První úřední zmínky o pivovarnických živnostech v Salcburku, kterým bylo uděleno právo várečné, sahají až do 14. století. Tři z těchto historických pivovarů provozují své řemeslo až do dnešních dnů. Osvědčené recepty se v nezměněné podobě předávaly z generace na generaci a dnešní mistři svého umění sklízejí za kvalitu svého piva úspěchy i v mezinárodním měřitku.

Jedinečná rozmanitost a vynikající kvalita

Kdo dokáže ocenit vysoce kvalitní pivo a má rád rozmanitost chutí jednotlivých druhů, ten se bude v Salcburku cítit dobře. Každý z deseti salcburských pivovarů vaří své specifické pivo a každý z nich má jiné tematické zaměření. Jinou chuť má pivo v největším soukromém pivovaru v Rakousku, který byl založen v roce objevení Ameriky, a jinak chutná pivo z pivovaru, který jako jediný na světě vaří biopivo podle Demeterových principů. Jiné pivovary se zase proslavily svými inovativními postupy. Všechny však spojuje jedno: kvalita vody, z níž se pivo vaří. Domácí hora Salcburčanů Untersberg dodává nádhernou pramenitou vodu znamenité chuti! Pivo se pak podává v tradičních pivnicích a jejich stinných zahrádkách pod staletými stromy, ale také v moderních lokálech a restauracích.

pivo

Tradiční pivovary: Stiegl, Augustiner Bräu a Hofbräu Kaltenhausen

Nejstarší dosud fungující pivovar v Salcburku je současně i největší soukromý pivovar v Rakousku. V roce 1492 naplnil Stieglův pivovar v srdci Starého města svým skvělým pivem první sud. Dodnes je pivo značky „Stiegl“ jedním ze symbolů Salcburku. Stieglův pivovar stojí v městské části Maxglan a zde se také návštěvníkům otevírá zcela jedinečný svět - Stieglův svět piva a pivovarnictví. Jde o největší expozici s pivovarnickou tématikou v Evropě, která zábavnou a zajímavou formou přibližuje 500 let starou salcburskou sladovnickou tradici. Rozsáhlá přehlídka pivovarnické kultury umožní za pomoci počítačem řízených informačních programů zevrubný pohled do svérázného světa vaření piva. Na závěr mají návštěvnici možnost ochutnat nejen pivo, ale i celou řadu Stieglových specialit. Pořádá se zde i mnoho kulturních akcí, k nimž patří například známý hudební festival „Salcburský džezový podzim“.

V roce 1621, a tedy jen o necelých 130 let později, byl založen pivovar augustiánských mnichů Augustiner Bräu v klášteře Mülln. Pivo se zde vaří ručně podle starého a velmi dobře střeženého receptu. Žádná moderní technika, vše je poctivá rukodělná práce. Pivo se plní do dřevěných sudů, skladuje v klášterních sklepích a čepuje do tradičních kamenných džbánků. Vlastní vodní elektrárna a historické náčiní potřebné k výrobě piva jsou v naprostém souladu s filozofií podniku. K pivovaru patří pivnice, která je nejen největší v Rakousku, ale také nejslavnější. Pro Salcburčany i hosty Salcburku je to doslova kultovní místo.

pivo

Nedaleko Salcburku v blízkosti keltského města Halleinu stojí Hofbräu Kaltenhausen, nejstarší dosud fungující pivovar v zemi. Založili jej v roce 1475 salcburští knížecí arcibiskupové a do dnešních dnů se v něm vaří vynikající světlé pivo. Tento pivovar má vůbec nejstarší pivovarnickou tradici ze všech zemí, v nichž se hovoří německy. Dnes je Hofbräu Kaltenhausen součástí akciové společnosti Brau Union Österreich AG, jedné z nejvýznamnějších pivovarnických společností ve střední Evropě.

Kreativní pivovary: Die WEISSE, Trumer Welt a Brauhaus Gusswerk

Podle starých receptur se vaří světlé pivo i v pivovaru Die WEISSE, který byl založen v roce 1901. Znalci piva si v tradiční pivnici pochutnávají na světlém „Bílém“ a originálním kvasnicovém a lehce zakaleném světlém pivu, které se plní do lahví s tradičním třmenovým uzávěrem. Kromě hlavní budovy pivovaru je v provozu i extravagantní moderní lokál „Sudwerk“.

Trumský soukromý pivovar je rodinný podnik v sedmé generaci sládků, který vaří pivo velmi specifické chuti. Kromě známého piva Trumer Pils se podnik proslavil také svou vlastní technologií otevřeného kvašení. Trumské pivo se úspěšně vyváží do zahraničí, například i do USA.

V pivovaru Gusswerkjdou sládkové a pivovarníci plně s duchem doby. Již více než deset let se zabývají ekologickým nebo chcete-li biologicky čistým pivovarnictvím. Gusswerk je první bio-dynamický pivovar na světě a jeho biopivo má i odpovídající špičkovou kvalitu.

pivo

Malé pivovary: s’Kloane Brauhaus, Raggei-Bräu, Allerberger a Isi-Bräu

Malé pivovary, které tvoří součást hostinců, mají jedno společné: pivo se zde vaří výhradně pro konzumaci ve vlastních hostincích a proto je možné si na nich pochutnávat jen zde.

s’Kloane Brauhaus je malý pivovar v Salcburku s kapacitou 380 litrů. Od roku 1998 se zde v omezeném množství vaří světlé pivo. Pivovar Raggei-Bräu v obci Anthering, pár kilometrů severně od Salcburku, byl v roce 2010 poctěn vyznamenáním „Brewpub roku“. Vaří se zde pšeničné pivo, pivo typu Bock (kozel), Kellerbier (sklepní pivo) a další speciální druhy na nejvyšší úrovni. Od roku 2005 mají hosté k dispozici venkovský hostinec Allerberger v městské části Wals, kde mohou ochutnávat silné jantarově zbarvené pivo Märzen, pšeničné pivo a sezonní piva. V malém pivovaru Isi-Bräu se vaří speciální pivo s názvem „Keller-Zwickl“.

Nejkrásnější pivnice

Ani sebelepší pivo si zákazník dostatečně nevychutná, pokud mu není podáváno s láskou ke své práci, hostům i k pivu samotnému. Prolínání a spojení mnoha faktorů tvoří jedinečný specifický vjem chuti piva. Ta je ovlivněna v první řadě pivem samotným, svou roli také hraje úroveň prostředí, obsluhy a samozřejmě způsob, jakým je pivo načepováno! Každé pivo chutná nejlépe, je-li čepováno do výčepu přímo ze sudů. Tradiční salcburské pivnice mají krásné stylové prostředí se zahrádkami, kde se pivo spolu s typickými regionálními lahůdkami o to lépe vychutnávají. A tak jsou historické pivnice, jako například Augustiner Bräustübl u kláštera Mülln ve stejnojmenné salcburské čtvrti nebo Stieglkeller na cestě vedoucí na salcburskou pevnost Hohensalzburg, doslova magnetem pro milovníky piva z celého světa. Zatímco se v Augustiner Bräu pivo čepuje do starých kamenných džbánků a podávají se k němu typické salcburské kulinářské speciality, které jsou zahrnuty v ceně, Stieglkeller nabízí fantastický výhled na celé Staré město salcburské. Obě pivnice jsou ideálním místem, pro příjemné posezení za vlahých letních večerů.

pivo

Na druhé straně řeky Salzachu najdeme v blízkosti zámku Mirabell pivnici „Zum fidelen Affen“ (U věrné opice). V jejích historických prostorách se podávají speciální piva a speciální typicky salcburské pokrmy. V této části města vítá své hosty také pivnice s velkou a příjemnou zahradou „Die WEISSE“. Patří k ní i hospoda s názvem „Sudwerk“, kde se většinou scházejí mladí lidé, neboť zde vládne dobrá nálada a pořádají se zde také akce, které přitahují mladé publikum.

Na okraji Salcburku v obci Anif stojí slavný pivní šenk „Friesacher Einkehr“, kde se rovněž všechno točí kolem točeného piva a vynikajících kulinářských lahůdek. Na nápojovém lístku jsou uvedeny skutečné pivní rarity, ve sklepích jsou uloženy nejrůznější druhy piv s vysokým procentem alkoholu a ve výčepu se čepují i zahraniční a velmi speciální druhy piv. Vyvrcholením každého večera je slavnostní narážení dřevěného sudu s pivem z pivovaru Augustiner Bräu. Podle starého obyčeje provází tento akt hlasité zvonění mosazného zvonce.

Salcburská pivní kultura v celé své rozmanitosti

S pivní kulturou v Salcburku a jeho okolí je možné se seznamovat na mnohý způsob. Některé pivovary zvou na ochutnávky piva, k nemuž se podávají i degustační menu. Jiné nabízejí svým hostům možnost uvařit si své vlastní pivo, jako je to v případě soukromého Trumského pivovaru. Za asistence odborníka zde budou návštěvníci zasvěceni do tajemství vaření piva a každý z nich pak může sám přiložit ruku k dílu. Ve Stieglově světě piva mohou hosté sledovat sládky při práci a poznat tak celý proces výroby piva. Program ve znamení piva pak doplňují nejrůznější tematické prohlídky za doprovodu diplomovaných znalců piva, pivní semináře, ochutnávky piva, prohlídky pivovarů nebo výpravy do historie pivní kultury v Salcburku.

V roce 2009 se zrodila „Via culinaria“, labužnická stezka napříč Salcburskem, která zavede poutníky do jednotlivých oblastí této krásné spolkové země za kulinářskými požitky nejrůznějšího zaměření. Vlastně jde o sedm kulinářských stezek tematicky rozdělených podle toho, zda člověk holduje masu, rybám, sýru, pivu nebo salašnickým pochoutkám. Renomovaná novinářka, která se zabývá testováním gastronomických zařízení, vybrala pro „Pivní stezku“ v rámci Via culinaria šest pohostinských zařízení, která nejlepším způsobem reprezentují salcburskou pivní kulturu. Další informace k projektu Via Culinaria jsou uvedeny na internetové adrese www.via-culinaria.com.

pivo

Salcburk – země zaslíbená pivu

Po celý rok se v Salcburku a Salcbursku pořádají akce zasvěcené pivu. Většinou jsou to tradiční lidové veselice, jako například Stieglova květnová slavnost se stavěním májky, Trumská pivní slavnost, každoročně v srpnu pořádaná oslava piva pivovaru Augustiner Bräu nebo „Festival rozmanitosti piva“, který se tradičně koná v září. Tato akce se zapsala do povědomí zúčastněných jako největší západoevropská degustace piva všech dob. Další informace jsou uvedeny na internetové adrese www.bierfestival.org.

Salcburk je též jediným místem na světě, kde lze získat diplom „pivního someliéra“, a centrem Sdružení konzumentů piva BierIG s působností v celém Rakousku. Další informace jsou uvedeny na internetových adresách www.biersommelier.at a www.bierig.org.

Informace on-line a objednávky balíčků

Podrobné informace o salcburské pivní kultuře najdou zájemci na internetové adrese www.salzburg.info/bierkultur. Zde jsou přehledně uvedeny veškeré informace o pivovarech a pivnicích, akcích a možnostech objednávek pobytů ve znamení pivní kultury. Tyto nové „pivní pobytové balíčky“ pro jednotlivce a skupiny je možné si objednat přímo prostřednictvím internetu. Zahrnují vždy dvě noci v ubytovacím zařízení, prohlídky pivovarů a tematické prohlídky města – vše za velmi atraktivní ceny.

pivo

Kdo se chce aktivně podílet na salcburské pivní kultuře, může se přihlásit na facebook na internetové adrese www.facebook.com/bierkultur.

www.salzburg.info

www.kamkam.eu

   
25.05.2016 - Tipy - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [4] Marika11 [*]

    Salzburk je nadherné mesto a pivo by som okoštovala

    superkarma: 0 27.05.2016, 12:45:44
  2. [3] bobani [*]

    do Salzburku bych se moc ráda podívala i když ne kvůli pivu

    superkarma: 0 25.05.2016, 09:19:14
  3. avatar
    [2] Sayonara [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.05.2016, 08:15:26
  4. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.05.2016, 06:38:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme