Reklama

ořechy

Hodně vaječného koňaku ve spíži znamená hodně přebytečných bílků v lednici. Už máme křupink,y a co se zbylými osmi bílky?

Suroviny

8 bílků
100 g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g vlašských ořechů

Postup

Ořechy nameleme najemno a smícháme s moukou. Bílky vymícháme metlou spolu s cukrem. Ale ne do tuha! Nešleháme! Přidáme mouku s ořechy a důkladně promícháme.
Vznikne nám středně řídké těsto.
Troubu si předehřejeme na 200 °C a na plech, vyložený pečicím papírem klademe lžičkou hromádky těsta. Lžičkou si hromádku trochu rozmáčkneme, do tvaru kolečka. Jako super vychytávku můžete použít šablonu na laskonky, se kterou jsem se letos v obchodech setkala poprvé. Kolečka (nebo oválky) pak mají stejný tvar a ušetří vám složité tvarování.
Připravený plech šupneme do trouby. Pečeme asi 5 minut a pořád plech hlídáme. Až se nám placičky zdají upečené (okraje můžou lehce měnit barvu, ale je dobré začít s placičkami pracovat ještě o chloupek dříve), tak po jedné vytahujeme z trouby a točíme z nich kornoutky. Můžeme si pomoci formičkou na kornoutky, kterou seženeme v obchodě, ale jde to pěkně i od ruky.
Pracujeme rychle, protože po vytažení z trouby placičky rychle tvrdnou, a naopak, v troubě se velice rychle přepečou. Já jsem si pozvala na pomoc dítka, které smotané kornoutky přidržovala, aby se nerozmotaly, než vychladnou, a práce nám šla krásně od ruky.

Čím budeme kornoutky plnit? Na to si počkejte do příště.