Vaření

Oranžová kavárna útočí na vaše chutě: Barevná pěna lehká jako pírko

Oranžová kavárna, jedinečný projekt Barevných domků Hajnice - poskytovatele pobytových sociálních služeb mentálně postiženým, již dlouhodobě boří společenské mýty o uzavřené společnosti. Právě proto by vám ve spolupráci se svými obyvateli chtěla představit horkou novinku tohoto jara. „Barevná pěna“ alá tiramisu, italský dezert báječné chuti, který pohladí vaše chuťové pohárky. Ten si můžete vychutnat v Čítárně, jež svou pestrou knihovnou zase pohladí vaši duši.

Tato originální kavárna se na veřejnosti prezentuje netradičními cestami. Spolupracuje s mentálně postiženými, kteří zde plnohodnotně pracují, připravují dezerty, pečou dorty, přináší vám kávu a hlavně neztrácejí chuť normálně žít. Aby oživili jídelníček, a vy jste ke kávě měli ještě větší výběr laskominek, poddali se vůni italské kuchyně, jež se v celé České republice těší velké oblibě. Lahodné tiramisu, které pochází přímo z pece Oranžové kavárny a z rukou Hajnických obyvatel si můžete vyzkoušet upéct i u sebe doma!

Recept na „Barevnou pěnu“ a la tiramisu

pena

Recept a ingredience jsou na výrobu celého dortu. Do pohárků si již množství upraví každý sám, dle potřeby. Například si dozdobí dort ovocem, vhodné jsou například banány.

Ingredience:

  • 2x balení piškotů
  • 2x pomazánková másla
  • 2ks smetany ke šlehání
  • 20 dkg moučkového cukru
  • silná káva - asi 3 lžičky rozpustné kávy
  • 3 lžičky rumu

Postup:

  1. Z pomazánkového másla, cukru a smetany vyšleháme hladký jemný krém. Kávu necháme vychladit a zamícháme do ní rum.
  2. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo fólií a rozložíme do ní piškoty. Ty pokapeme rumem s kávou.
  3. Pak přijde na řadu vrstva krému. Střídavě vše vrstvíme a každou vrstvu piškotů pokapeme rumem a kávou. Poslední vrstvou by měly být krém, který posypeme kakaem.
  4. Připravený krém dáme ztuhnout do lednice. Vychlazený jej podáváme.

Dobrou chuť!

Mlsejte s knihou

To, že u kávy a moučníku se dá příjemně odpočívat a to nejlépe s knihou, víme všichni. A proto společnost Grada, která podporuje Barevné obyvatele Hajnic, nelenila a vybavila Oranžovou kavárnu kvalitní literaturou v podobě desítek knih. Knihy si můžete ke kávě v této Barevné čítárně bezplatně zapůjčit. Nově do seznamu přibyly i tituly, které potěší všechny maminky jako například Bylinky pro děti a maminky, ve kterých můžete najít osvědčené tipy, jak zdravě chránit své děti pomocí přírodních sil. Aktuální seznam knih najdete na facebookové stránce v záložce „Barevná čítárna“. Vyberte si čtivo podle vašeho gusta!

Čtěte také:

Zdroj a foto: tisková zpráva

   
22.04.2013 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. [18] balsda [*]

    Jj, je to dobré, ale nebaví mě to připravovat. Jen nepoužívám pomazánkové máslo, jeho chuť mi tam vadí, ale záleží na jeho značce, s některými ujde.

    superkarma: 0 21.07.2013, 20:39:13
  2. avatar
    [17] kobližka [*]

    margot — #1 To víš - na co všecno čecháček nepřijde Sml30 aby ušetřil.

    superkarma: 0 22.04.2013, 23:34:58
  3. [16] mamo [*]

    já jsem to nikdy nezkoušela.Unas by to asi nikdo nejedl.

    superkarma: 0 22.04.2013, 22:35:43
  4. [15] Trefa [*]

    Trefa:tiramisu znam velmi dobre,ale nedavam pomazankove maslo,ale mascarpone.

    superkarma: 0 22.04.2013, 22:09:13
  5. avatar
    [14] hubajda [*]

    ja davam do tiramisu misto pomazankoveho masla kysku a slehacku je to mnohem lepsi ale neni na prave kde je mascarponne

    superkarma: 0 22.04.2013, 20:16:19
  6. [13] free [*]

    Taky mamince nemůžu vysvětlit, že tiramisu se dělá jinak.  Hádala by se do krve, že tam musí přijít pomazánkový máslo.

    superkarma: 0 22.04.2013, 18:48:20
  7. avatar
    [12] LudPa [*]

    tohle nemá s Tiramisu nic společného

    superkarma: 0 22.04.2013, 17:41:59
  8. [11] majka193 [*]

    také toto tiramisu dělám a kamarádkám,které ochutnaly moc chutnal,jen dávám méně cukru

    superkarma: 0 22.04.2013, 15:18:08
  9. avatar
    [10] saruz [*]

    zamlsala bych si Sml16

    superkarma: 0 22.04.2013, 12:45:56
  10. [9] telelot [*]

    vypadá to lákavě...

    superkarma: 0 22.04.2013, 11:09:53
  11. [8] moncaji [*]

    je to na každém zda pomazánkové máslo nebo mascarponne, dělala jsem to i  to. Z mascarponne je to lepší, ale není pravda, že by to byl z pomazánkového másla zas takový "hnus"

    superkarma: 0 22.04.2013, 10:04:29
  12. avatar
    [7] ladouch [*]

    lidicka — #5 Já také, mascarpone mě moc chutná, z pomazánkového másla to určitě nemá tu chuť.Sml22Sml22

    superkarma: 0 22.04.2013, 09:27:31
  13. [6] dadma [*]

    Z pomazánkového másla dělám různé pomazánky,ale do sladkého jídla jsem ho ještě nikdy nepoužila.

    superkarma: 0 22.04.2013, 09:16:04
  14. [5] lidicka [*]

    Tiramisu z pomazánkového másla jsem ještě nedělala, na tiramisu používám mascarpone.Sml22

    1. na komentář reaguje ladouch — #7
    superkarma: 0 22.04.2013, 09:01:10
  15. avatar
    [4] Jindriska8 [*]

    Mlsám rádaSml67

    superkarma: 0 22.04.2013, 08:58:10
  16. [3] Danulka K. [*]

    tIRAMISU DĚláme, ale jen z Maskarpone, pomazánkové máslo mě přijde jako nevhodné.

    superkarma: 0 22.04.2013, 08:57:20
  17. avatar
    [2] marde [*]

    To bude určitě dobréSml67

    superkarma: 0 22.04.2013, 08:44:55
  18. avatar
    [1] margot [*]

    a, české tiramisu z pomazánkového másla a rum místo amaretta? možná to bude i tuzemákSml57

    1. na komentář reaguje kobližka — #17
    superkarma: 0 22.04.2013, 01:24:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme