Zdraví

Opijte se pampeliškovým vínem a budete zdraví a krásní!

 

Jaro je pro mě začíná, když se nám zelená louka za naší miniaturní chatičkou celá zpihatí žlutými pampeliškami. To se pak vyzbrojíme letitým  megakošíkem a vyrazíme je vyplenit. Leč pampelišky jsou lišky mazané! Nejenom že jsou fešandy léčivé od kořene po květ, ale ještě se umí množit o sto šest. Takže o nějakém zdecimování pampeliškového národa nemůže být i po nacpání košíku po okraj a uvití několika nezbytných věnců ani řeč! A k čemu nám vlastně košík těch žlutých parádnic bude? V duchu tradic naší maminky a babičky se s mojí malou princeznou změníme na babky kořenářky a vrhneme se do víru vaření úžasných pampeliškových lektvarů - medu a vína.

 

Léčivka od kořene až po květ

Smetanka lékařská sice zamořila svojí dekorativní žlutou hlavičkou celou severní polokouli, ale pokud okupuje i váš opečovávaný trávník, nezoufejte a trhejte! Rostlina má totiž velké spektrum užití. Pampeliška obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, velké množství karotenu (přibližně stejně jako mrkev) a též množství minerálních látek (draslík, sodík, hliník, železo, vápník, síru atd.).  Listy smetanky podporují látkovou výměnu a mírně snižují krevní tlak. Povzbuzují trávicí orgány k činnosti a zvyšují vylučování žluče a moči, jejich konzumace (např. v zeleninovém salátu) se také doporučuje při dně a revmatismu. Listy mají největší obsah účinných látek v období před rozkvětem rostliny.

V kořenech byliny je obsažen zdraví prospěšný cukr inzulin, ten je známý svými prebiotickými účinky (prebiotika jsou nestravitelné součásti potravy, sloužící jako substrát pro růst zdraví prospěšných střevních bakterií). Díky obsahu inzulinu je kořen doporučován jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Obsah této látky je však nejvyšší na podzim po odkvětu, i když jej lze sbírat a sušit i na jaře před rozkvětem.

Květy pampelišky oceníte hlavně v případě onemocnění horních dýchacích cest a zahlenění. S oblibou je k těmto účelům používán pampeliškový „med“ a pampeliškové víno.

 

Příprava „medu“

Smetankový „med“ je pro mnohé z nás sladkou vzpomínkou na dětství. I když znám i osoby, kterým při zmínce o této sladké dobrotě naskakuje díky traumatickým zážitkům v dětství husí kůže a div nevolají svého psychiatra. „Med“ se užívá především jako podpůrný léčebný prostředek na nachlazení a také pro dobré trávení. Můžeme jej přidávat do čaje, konzumovat ho po lžičkách nebo natírat na chleba s máslem. Návodů na přípravu této léčivé poživatiny je mnoho, proto uvádím ten nejjednodušší a nejrychlejší recept. Jak tedy na to?

R E C E P T: Potřebujete 300 g pampeliškových květů, 1,5 l vody, 2 citrony a 1,5 kg hnědého třtinového cukru.

Květy zbavíme zelených částí, propereme a zalijeme vroucí vodou. Zakrytý nálev necháme odstát do druhého dne. Tekutinu scedíme přes pláténko, květy vymačkáme a vyhodíme. Do nálevu přimícháme šťávu z citronů a cukr. Vše povaříme až do úplného rozpuštění cukru, poté horký sirup vlijeme do sklenic a uzavřeme. Sterilizace není třeba, neboť je zajištěna velkým obsahem přidaného cukru. Hotový výrobek skladujeme v temnu a chladu.

 

A co takhle víno?

Některé čiperné babičky však nezůstávaly jen u vyváření sirupu pro churavé vnoučky a mlsného dědu, ale pustily se i do vinařského umění. Pampeliškové víno prý pročišťuje játra, má močopudné účinky a působí jako antirevmatikum. Možná vás, milé čtenářky, podcením, když předpokládám, že většina z vás nebude mít chuť pustit se do kvašení, a tak uvádím jak recepis složitější, tak i velice jednoduchý návod dle bylináře Pavla Váni.

R E C E P T (složitější): Potřebujete 1 l  pampeliškových květů i s kalíšky, 2,5 l vařící vody na spaření květů, 2 l vody na cukrový sirup, 1,5 kg hnědého cukru, šťávu z dvou citronů a pomerančů, 40 g droždí.

Květy propereme a zalijeme vroucí vodou. Směs necháme odstát do druhého dne. Pampeliškovou vodu scedíme přes pláténko, květy vymačkáme a vyhodíme. Tekutinu z vyluhovaných květů nalijeme do 5litrové lahve. Svaříme 2 l vody s 1,5 kg cukru a vzniklý sirup necháme vychladnout, vlažný nalijeme do lahve s výluhem a přidáme vymačkanou scezenou šťávu z ovoce a rozpuštěné droždí v malém množství předem odebraného sirupu. Nakonec nádobu dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme přibližně 6 týdnu kvasit. Po vykvašení přetáhneme hadičkou víno do lahví, dobře uzavřeme a uložíme na půl roku do chladu a temna (s ochutnávkou začneme tedy v období prvních podzimních nachlazeních).

R E C E P T (jednoduchý): Potřebujete 0,5 l bílého vína a tři čerstvé kořeny pampelišky.

Dobře omyté kořeny macerujme 3 dny ve víně. Užíváme 1dcl denně. Při horečkách se víno používá ve formě zevních obkladů.

 

Ocet pro krásu

Příprava octa je rychlá a jednoduchá. Výborně se hodí k oplachování umytých mastných vlasů bez lesku (malé množství vlijeme do vody), lze ho též přidat do koupele jako tonikum a účinný prostředek na čištění problematické pleti.

R E C E P T: Potřebujete půl litru vinného octa, 15 pampeliškových listů a 15 květů.

Do uzavíratelné lahve vložíme květy, listy a přelijeme octem. Vše necháme zhruba týden na slunném místě. Během „slunění“ směs protřepáváme. Za týden tekutinu scedíme a přidáme opět listy i květy a necháme 7 dní odpočinout. Po této době vše pečlivě přefiltrujeme a ocet je připraven k používání.

A pokud jste stále své zásoby pampelišek nezlikvidovaly, můžete si klidně každý den vařit bylinnou vodu k omývání pleti (především problematické). Dvě hrsti čerstvých květů se zalijí půl litrem vroucí vody a nechají se 20 min louhovat. Když si nálev připravíme večer a vychladlý uskladníme do lednice, ráno nám pleť výborně osvěží!

 

A něco k zakousnutí na závěr

Víte, že v gurmány proslavené Francii se mladé bělené pampeliškové lístky používají s oblibou do jarních zeleninových salátů. Když bělí Francouzi, proč my ne? Lístky prý jsou křehčí a delikátnější. Jak na to? Úplně jednoduše a neromanticky, na několik vybraných trsů dáme kyblík, aby listy rostly ve tmě. Rostliny kontrolujeme, až budou lístky světlé, začneme s degustací. Natrpklou chuť zmírní namočení do vody (na 10 min.).Předpokládám, že v našich zeměpisných šířkách žádná hospodyňka kávu nepraží, ale pokud by se nějaká přece jenom našla, zkuste alternativu v podobě pampeliškové „kávy“. Z pražených kořenů bohatých na minerály se totiž po staletí připravovala „káva“, jenž prý posilovala zubní sklovinu a stavbu kostí!

 

Zdroje: Z lesa i zahrady od jara do zimy, Dagmar Lánská

             Naše rostliny v lékařství, MUDr. Jaroslav Korbelář, CSc. a Zdeněk Endris

             Léčivé rostliny, Bruno P. Kremer

             a jedna nejmenovaná úžasná babička, která tu už není L

   
05.04.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Komentáře:

  1. avatar
    [25] Ditulin [*]

    Ten pampeliškový sirup uvařím, dík za tip.

    superkarma: 0 07.04.2007, 13:59:10
  2. avatar
    [24] Fazol [*]

    Teda pampeliškové víno to zní stejně děsivě jako když přišel můj otec se širokým úsměvem a zvolal dovezl jsem vám fazolové víno děti,to co dovezl opravdu bylo z fazolí

    superkarma: 0 06.04.2007, 12:53:58
  3. avatar
    [23] Žábina [*]

    Meander: já myslela že tě namístě propustil

    superkarma: 0 05.04.2007, 14:48:40
  4. [22] Pavla_b [*]

    Meander: Tak to pak jo

    superkarma: 0 05.04.2007, 14:16:17
  5. avatar
    [21] gerda [*]

    Janecka: asi to máš málo odpařený. Nesmíš toho vařit moc na jednu várku, a používat co nejširší kastrol. A nepřikrývat!!! To není hloupý vtip, já tak vařila svou historicky první marmeládu a nestačila jsem se divit, proč mi to za hodinu vaření nezhoustlo

    superkarma: 0 05.04.2007, 14:14:39
  6. avatar
    [20] Meander [*]

    Pavla_b: Máti to rvala hlava nehlava a v kuchyni to vysypala z košíku na podlahu a jala se třídit. Ona byla taková svá.

    superkarma: 0 05.04.2007, 14:07:56
  7. avatar
    [19] Deafina [*]

    Pavla_b: Asi kromě květů zpracovávala i kořeny.

    superkarma: 0 05.04.2007, 14:04:31
  8. [18] Pavla_b [*]

    Meander:hlíny a stonků?plná podlaha? Já teda nevím, ale na med sbírám jen květy, takže kde se vzala hlína a stonky?

    superkarma: 0 05.04.2007, 13:47:44
  9. avatar
    [17] Meander [*]

    Máti dělala pampeliškový med. Jednou k nám přijel na návštěvu můj šéf, padesátiletý Texasan, a máti zrovna cupovala pampelišky. Kuchyňská podlaha byla plná hlíny a stonků, máti měla žluté ruce a vůbec vládl doma chaos. A jemu se to tak líbilo, že snad i slzu dojetí uronil.

    superkarma: 0 05.04.2007, 12:47:37
  10. avatar
    [16] Janecka [*]

    dělám pampeliškový med,ale mám ho dost řídký,takže namazat na chleba

    superkarma: 0 05.04.2007, 11:58:15
  11. avatar
    [11] Žábina [*]

    tccc, to já tuhle pila šiškové víno

    superkarma: 0 05.04.2007, 09:16:23
  12. avatar
    [10] SENSITIVESKIN [*]

    chuanita: piji pouze darovanou

    superkarma: 0 05.04.2007, 08:55:50
  13. avatar
    [8] SENSITIVESKIN [*]

    Hanule: no právě, v dnešní době je sbírání bylin sebevražda

    superkarma: 0 05.04.2007, 08:28:26
  14. [7] Hanule [*]

    Zrovna včera si jeden pán sbíral pampelišky - bylo tady v Praze na za frekventovanou zastávkou MHD, chodí tam venčit psi, ulevují si tam opilci - prostě hnus. Pak se v autobuse chlubil, že si udělá čaj. Doufám, že mu ten čaj prospěje i na hlavu.

    superkarma: 0 05.04.2007, 08:22:28
  15. avatar
    [6] SENSITIVESKIN [*]

    Dám si raději několik litrů skotský

    superkarma: 0 05.04.2007, 08:21:35
  16. avatar
    [4] gerda [*]

    Lepší než pampeliškový, je med z mladých smrkových výhonků. Sběr těchto dá ale docela dost práce, musí se vystihnout ještě kratinké výhonky, dokud jsou žlutozelené. Od tohoto medu mě trochu odrazuje představa, že ubližuju stromu, ale když je hustý les, tam trošku....tady trošku.... - je to vynikající, lahodné a chuť je nedostižná.

    superkarma: 0 05.04.2007, 07:21:36
  17. avatar
    [3] Evča [*]

    pampeliškový med dělám, je to dobrota

    superkarma: 0 05.04.2007, 07:13:58
  18. [2] Rikina [*]

    Pampeliškový med je dobrý, ale je to piplačka. Víc než jednou jsem se to nedonutila vyrobit. Pampeliškové víno bych neměla odvahu vypít.

    superkarma: 0 05.04.2007, 00:37:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme