Bulvár

Opatrně s draslíkem v bramborách

 

Krájíte brambory před vařením na kostky? Zkrátíte tím sice dobu vaření, ale zároveň je tím připravíte o draslík, který je pro organismus nezbytný. Zjistila to nová studie amerických vědců.

Draslík je důležitý minerál, který reguluje činnost srdce, pomáhá vést nervové vzruchy a obstarává kontrakce svalů. Dospělý člověk ho potřebuje 4 - 4,7 miligramů denně. Jeho hlavním zdrojem jsou brambory, rajčata a banány.

Doktoři Paul Bethke a Shelley Janskyová z amerického ministerstva zemědělství zjistili, že krájení nebo strouhání a následná tepelná úprava připraví brambory o téměř veškerý draslík.

„Je to důležité nejen pro lidi, kteří dbají na svou výživu, ale i pro ty, kteří mají poškozené ledviny a musí příjem této látky omezovat," shodují se oba lékaři.

Ledviny za normálních okolností filtrují draslík z krve, takže se jeho množství nemůže zvednout na úroveň, kdy by působil toxicky. Lidem s onemocněním ledvin hrozí při přemíře draslíku vážné potíže - slabost, malátnost a dokonce selhání srdce.

Bethke a Janskyová hodnotili různé způsoby přípravy brambor. Nejdříve je oloupali, nakrájeli na kostky a nechali několik hodin máčet ve vodě, což se doporučuje lidem s onemocněním ledvin před tím, než je začnou vařit.

Vědci ale zjistili, že tak se brambory bez rozdílu odrůdy zbavily jen malého množství draslíku. Naopak při přímém vaření brambor nakrájených na kostky klesl obsah draslíku o celých 75 procent.

Zdraví lidé by proto měli vařit tuto potravinu v celku. Ani pečení, smažení nebo příprava v mikrovlnné troubě nemají na obsah draslíku žádný významný vliv.

 

   
19.06.2008 - Společnost - autor: Korzo

Komentáře:

  1. avatar
    [8] wich [*]

    Vivian: Sice to loupání za horka je o palec , ale jinak jsou super.

    superkarma: 0 19.06.2008, 22:11:46
  2. avatar
    [7] Vivian [*]

    wich: my taky , tak jsou nejlepší

    superkarma: 0 19.06.2008, 20:48:35
  3. avatar
    [6] wich [*]

    To mě nenapadlo. Já vařím brambory nejčastěji tak, že je vydrhnu, osolím vodu, přidám trochu kmínu a ve slupce vařím .

    superkarma: 0 19.06.2008, 20:29:07
  4. avatar
    [5] Lesana [*]

    Solei: jsem sledovaná kvůli vrozené vadě ledvin a při poslední kontrole mi zjistili nedostatek draslíku. Tak jsem od sester dostala papír se základním poučením k dietě s omezením draslíku (jako že já mám dělat všechno naopak) a to krájení brambor na malé kostičky tam opravdu bylo, tedy i čeští ledvináři s velkým množstvím draslíku se těmi radami řídí

    superkarma: 0 19.06.2008, 18:57:00
  5. avatar
    [4] Solei [*]

    solte mořskou solí a na americké vědátory se vykašlete, zase někdo potřeboval body v odborném časopise. Tam se dají napsat různé kraviny.

    superkarma: 0 19.06.2008, 14:09:17
  6. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    Vzhledem k tomu, že brambory nejsou jediným zdrojem draslíku, tak mě tento objev nechává ZCELA chladnou

    superkarma: 0 19.06.2008, 12:10:03
  7. avatar
    [2] kačinka [*]

    kompenzuju si to konzumací rajčat

    superkarma: 0 19.06.2008, 10:41:31
  8. avatar
    [1] gerda [*]

    na co všecko ti američtí vědci nepřijdou...

    superkarma: 0 19.06.2008, 10:15:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme