Novinky

Ona NIC nejí!

Čtenářka SStream byla jako dítě podvyživená a nic jí nechutnalo. Přečíst si její článek doporučuji všem maminkám, co si zoufají, že jejich dítě nic nepapá. Děkuji SStream za Váš příspěvek i naději, že ten můj synek také jednou zblajzne něco jiného než párek a rohlík.

Bylo mi 5. Maminka byla nešťastná. Tatínek byl nešťasný. Ona NIC nejí!

Ono to tak docela nebyla pravda. Jedla jsem. Ale jen to, co mi opravdu chutnalo. A jedla jsem toho malinko, jelikož mi má tělesná konstituce nedovolovala pozřít více než 150 gramů najednou.

Byla jsem průšvih celého ročníku. Šla jsem poprvé do školy a v tabulkách jsem byla úplně poslední. 18 kg živé váhy naprosto nevyhovovalo.

Ve školní jídelně se asi všichni spolčili a rozhodli se můj „problém” řešit. Do toho okamžiku jsem byla naprosto šťastné dítě!

A pak to přišlo. Bylo úplně jedno, co se na talíři zrovna nacházelo. Nechutně přesolené polévky. Maso typu podrážka nebo kuře, co půl roku před smrtí nedostalo napít. Omáčka UHO. 80% jídel jsem se ani nedotkla. A to jsem neměla dělat. Nepustili mě domů dřív, než jsem obsah talířů jakože snědla. Vedoucí kuchyně seděla naproti mě u stolu a probouzela ve mně živočišné touhy po stravě.

V 50% případů jsem do sebe obsahy nasoukala a obratem je vyvrhla do talíře zpět. Díky bohu už jsem proces post factum nemusela opakovat. Druhá polovina případů končila vyvržením doma. Asi po třech týdnech toho vedoucí kuchyně nechala. Moje maminka si nevěděla rady. Zhubla jsem ještě další dvě kila. A tak došlo na dětského lékaře.

Dětský lékař se na mě podíval a zeptal se mě: „Bolí tě něco?” Po pravdě jsem odpověděla že nic.

„A co máš ráda?”

„Chleba s medem nebo s marmeládou a králíka se špagetama”

A tak skončilo období výživové tyranie a já si užívala své marmelády a králíka s rajčatovou omáčkou. Lékař prohlásil, že pokud mám konstantní přísun ovoce a zeleniny, není třeba onu výživovou strategii tolik řešit (komunistický režim se i tomuto tématu věnoval velmi intenzivně a diktát školním jídelnám byl velmi exaktní). Dostala jsem od lékaře povolení jídelnu nenavštěvovat z důvodu speciální diety a můj život byl hned veselejší.

A jak jsem na tom dnes?

Jídlo pro mne znamená život. Vařím moc a vařím neskutečně ráda. Neustále se vzdělávám a svého koníčka jsem povýšila na životní plán. Pořádám večery degustačních menu pro přátele i méně známé. Výlet na zeleninový trh nebo podzimní výlov rybníka považuji za nejlépe strávené sobotní dopoledne.

Vařím čistou kuchyni – nepoužívám dochucovadla, instatní vývary či kořenící směsi, jakékoliv polotovary. Věnuji se především české, francouzské, polské a ruské kuchyni. Stavím se k vaření i jako k tradičnímu umu ženy, což je mimo jiné i nepsané krédo kuchyně francouzské – udělat z ničeho něco naprosto fantastického a tím také úspěšně korigovat finanční nároky na výživu rodiny bez újmy na kvalitě. Zakládám si na týdenním menu obsahujícím maso min. 5x.

Spousty mých známých mi tvrdí, že je něco takového nemožné a že musíme za jídlo utrácet neskutečné peníze. Tento fakt nevyvracím. Jídlo činí vysoké procento našeho rozpočtu. Ovšem je to něco, co oba milujeme. Neprahneme po dovolené v Chorvatsku či na Bahamách. Naše štěstí je plný talíř úchvatného jídla, láhev dobrého vína a společně strávený čas kdekoliv. (tak či onak, když jsem srovnávala náklady na jídlo s kolegyní, byly jsme na tom úplně stejně – jen rozvržení bylo jiné, ona utrácela více za pečivo, za uzeniny, sýry, saláty a podobné „svačinové” věci, já utrácela nejvíc za maso)

Odmítáme jíst v poledních pauzách sušené kuře dosmažené na neurčitém ropném produktu či hovězí guláš, který viděl cibuli možná tak z rychlíku.

Restaurace z pracovních důvodů navštěvujeme často, dáváme si však opravdu velký pozor na to, co si objednáváme...

A co máme nejraději? Z české klasiky to bude asi kompletní kuchařka Romana Vaňka – Poklady klasické české kuchyně. Z francouzské kuchyně pak dvouvydání Mastering the Art of French Cooking a Complete Techniques od Jacquese Pépina.

Dnes večer budou kuřecí prsa supreme s portským a žampiony  a celerovo-bramborovou kaší J

SStream
Text nebyl redakčně upraven


Končí téma:  O jídle, pro které byste vraždila, nebo se nechala zabít!

Jednu z vás kolem 16. hodiny odměním. Zajímavými knihami: Chléb v hlavní roli a Domácím bylinářem.

   
30.08.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [23] DCOlga [*]

    Hodně mi to připomíná tchyni s tchánem. Stále jsem přesvědčena že hlavním smyslem jejich života bylo jídlo a hlavně hodně, což mi hodně vadilo a manželovi doteď vyčítám, že ho doma naučili rozmlsanosti a nenažranosti.

    superkarma: 0 31.08.2012, 07:38:35
  2. [22] dadma [*]

    Tak já byla ve školní jídelně na obědě asi dvakrát a pak už mě tam nikdo nedostal.Měli to doma se mnou těžký.

    superkarma: 0 30.08.2012, 23:32:59
  3. avatar
    [21] nugyna [*]

    moc pekne napsane. Nas kluk ma taky obdobi, ze ji jen suchy chleba, jahody, maliny a knedlik s rajskou.Nic jineho nechce. Tak mu to davam a snad jednou bude taky takovy gurmanSml67

    superkarma: 0 30.08.2012, 23:08:27
  4. avatar
    [20] black.bird.third [*]

    kobližka — #7 To byla ještě "baculka". Sestra při nástupu do první třídy měla 13 Kg. To i můj syn, jsou mu čtyři roky, má již 16Kg. (Teď je sestře 22 a váží asi tak 45 Kg, ale modelka ani anorektička není.)

    superkarma: 0 30.08.2012, 21:13:58
  5. [19] Trefa [*]

    Trefa:varim velice rada.na trh chodim nakupovat ale na vylov rabnika nechodim.

    superkarma: 0 30.08.2012, 20:51:54
  6. [18] Saritka [*]

    Naštěstí manžel jí vše, nemusím vymýšlet.Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 18:33:03
  7. avatar
    [17] margot [*]

    tou poctivou kuchyní ze základních surovin jsem si na sebe upletla bič. jistě, je to zdravé, člověk má z toho dobrý pocit, na druhou stranu je to (při každodenním vaření) velmi časově náročné a při konstantně 4 lidech + 2-3x v týdnu i více osobách to někdy přestává být radostí. proč mě jenom výchovou poznamenali, že užít kostku do polévky je pomalu svatokrádež...

    superkarma: 0 30.08.2012, 17:34:03
  8. avatar
    [16] haluška [*]

    asi by sme si v kuchyni rozumeli.

    superkarma: 0 30.08.2012, 16:58:00
  9. avatar
    [15] tajnostii [*]

    U Vás by se bydleloSml22

    superkarma: 0 30.08.2012, 16:56:02
  10. [14] step1 [*]

    ladouch — #2 Můj syn je to samé. Snažila jsem se do jeho 15ti let, ať má zdravou pestrou stravu. Pak začal dojíždět na SŠ, tak musel chodit na obědy. Kolik toho snědl nevím. Dnes už je to na něm. Doufám, že ho život naučí.

    superkarma: 0 30.08.2012, 16:19:31
  11. [13] Roland [*]

    Asi vaříte samé dobroty , podle popisu. To by bylo něco pro mého syna , no a i pro mě, i dkyž se snažím v poslední době jíst méně.

    superkarma: 0 30.08.2012, 16:11:56
  12. avatar
    [12] SStream [*]

    Rikina — #11 Je to především hobby a něco, co mi dělá radost. Rozhodně netvrdím, že to tak musí dělat každý. Stejně tak mi kamarádka nevyčítá fakt, že nemám už třetí rok zkrácené záclony a že mi šmudlají po podlaze nebo že mám jen a pouze jednu kabelku a oblékám se fakt hrozně Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 16:09:33
  13. [11] Rikina [*]

    Sml80 Přijde mi to tak trochu snobské - MY jíme něco lepšího než druzí, oni z toho nemají pojem a snědí kde co, i ropné produkty. Sml80 Ale jelikož mě vaření a jídlo nebaví a vysloveně zdržuje od příjemnějších stránek života, samozřejmě tento životní postoj těžko mohu pochopit. Jídla v restauracích mě neurážejí, naopak jsem ráda, že jsem to nemusela vařit sama, že jsem došla k hotovému a až pojím, odejdu a nebudu se starat o úklid a nádobí, stejně jako než jsem vešla, nemusela jsem se starat o suroviny a přípravu. Což zase nemusí chápat kdokoli druhý. Sml57 Sml80 

    1. na komentář reaguje SStream — #12
    superkarma: 0 30.08.2012, 15:59:57
  14. avatar
    [10] hubajda [*]

    kobližka — #7 Jíme proto, abychom žili, nežijeme proto, abychom jedli!   tez tohle rikam

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:58:59
  15. avatar
    [9] enka1 [*]

    Tak ta první půka jakoby byla o mně, jen v té 1. třídě to bylo o kilo míň.Dneska kromě tepelně upravené zeleniny sním skoro všechno

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:49:52
  16. avatar
    [8] SStream [*]

    kobližka — #7 každého baví něco jiného, já žiju pro vaření a pro jídlo, těší mě to ze všeho nejvíc Sml16 Rádi se samozřejmě koukáme na filmy, jezdíme na kole, chodíme na houby. Mým snem je obrovská zahrada, kde bych si mohla pěstovat všechno co má duše ráčí - samozřejmě pro kuchyň Sml30

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:46:35
  17. avatar
    [7] kobližka [*]

    Moje mladší dcerka,když šla do první třídy,vážila 16kg,ale přitom nebyla nijak hubená.....jen jsme měli problém na ta její drobounká zádíčka sehnat aktovku Sml16.

    Jinak tvůj článek na mě dělá dojem,že žijete proto,aby jste jedli.Jakoby to byl smysl života.To je fuk,že jíte kvalitně,ale snad jsou i jiné hodnoty...promiň tu upřímnost.

    Jíme proto, abychom žili, nežijeme proto, abychom jedli!

    1. na komentář reaguje SStream — #8
    2. na komentář reaguje hubajda — #10
    3. na komentář reaguje black.bird.third — #20
    superkarma: 1 30.08.2012, 15:40:21
  18. [6] Jala [*]

    Tak ten začátek mi tak trochu připomněl i mé dětství. I já jsem byla nimra. Vždycky si říkám, že bych takové dítě, jako jsem byla já, sama nechtěla.

    A v tom závěru se také s tebou shoduji. Jídlo už pro mě dávno není trest, ale příjemný požitek. Vařím ráda a myslím, že i dobře - až se někdy divím, v dětství by mě to ani nenapadlo.

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:38:27
  19. avatar
    [5] Jindriska8 [*]

    To se mi líbí,máte pěkně bohatý jídelníčekSml67

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:34:43
  20. avatar
    [4] SStream [*]

    magic11 — #3 to spousta lidí Sml30  Spousta přátel k nám chodí na nedělní obědy nebo sobotní večeře stylem - do prasátka se hodí předem domluvenou částku a jde se jíst Sml16

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:32:56
  21. [3] magic11 [*]

    jé, u vás bych chtěla bydlet Sml67Sml67

    1. na komentář reaguje SStream — #4
    superkarma: 0 30.08.2012, 15:28:44
  22. avatar
    [2] ladouch [*]

    Můj syn do dospělosti také nejedl, jen to co mu chutnalo, když jsme ho nutili tak to také vyzvrátil, pak jsem to vzdala, když jsme někam šli celá rodina tak to vypadalo, že mu nedáme najíst a dnes mu říkám nežer tolik budeš tlustej.Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje step1 — #14
    superkarma: 0 30.08.2012, 15:23:16
  23. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16 teď jsem koupila v Mark Spencerovi grepovou marmeládu - mňam.... ta kuřecí prsa s portským bych si dala...

    superkarma: 0 30.08.2012, 15:18:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme