Domácnost

Olivový olej v kuchyni

 

Na základě minulého článku jste se naučili, jak se vyznat v olivových olejích, a poté jste si možná přinesli domů svoji první lahev. Jak olivový olej správně používat a na co všechno se hodí, o tom si něco povíme právě dnes.

Olivový olej má mnoho různých možností využití, záleží však na tom, jaký druh jste zvolili a na jakou úpravu ho hodláte použít. Platí, že extra panenský olivový olej (např. Bertolli Extra Vergine) se používá spíše ve studené kuchyni – tedy na přípravu zeleninových a těstovinových salátů, ale také na dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky, rybí a masová jídla nebo předkrmy. Stačí jen pár kapek a jídlo rázem získá úžasné aroma i chuť.

Kromě toho je však panenský olivový olej výborný i na tepelnou úpravu jídel a tvrzení, že se na ni vůbec nehodí, je jen pověra. Naopak, díky dobré tepelné stabilitě (kterou má lepší než jiné druhy olejů) je totiž možné používat olivový olej také na lehké dušení, restování, pečení a grilování. Je sice pravda, že při vyšší teplotě se uvolňuje výrazné aroma olivového oleje, které může někoho odradit. V tom případě ale stačí použít olivový olej s jemnější chutí a vůni (např. Bertolli Classico), které výslednou chuť jídla tolik neovlivní.

Jižní národy používají olivový olej navíc také na marinování masa i zeleniny, nakládají do něj sýry, houby, čerstvé bylinky a koření. Olivový olej dále slouží k pečení pizzy a chleba i k přípravě lehkých moučníků, krémů a ovocných salátů. Taková kombinace vám možná přijde zvláštní, ale Italové moc dobře vědí, že kapka olivového oleje zvýrazní chuť pokrmu (např. ovoce) a dodá mu na plnosti.

 

Důležité je, že Italům rozhodně nechutná jídlo o samotě. Rádi si ho vychutnávají v dobré společnosti a k tomu si dopřejí sklenku kvalitního vína. Pokud se tedy rozhodnete napodobit životní styl jižanů, nezapomeňte pozvat ke stolu i své přátele a blízké a uvidíte, že žít jako Ital je snadné a navíc příjemné. Více tipů na používání olivového oleje včetně zajímavých receptů najdete na stránkách www.bertolli.cz. Vyzkoušet si to můžete i na Kuchařské akademii Bertolli, kde se od špičkových odborníků naučíte připravovat světové speciality s olivovým olejem, nebo to berte jako tip na zajímavý dárek pro někoho ze svých blízkých.

 

   
18.07.2005 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [21] Martina59 [*]

    Doporučuji extra panenský olivový olej

    superkarma: 0 14.08.2013, 15:14:19
  2. [20] Lara89 [*]

    Taky používám už jenom olivový olej, má to mnohem lepší chuť než slunečnicový. Podle mě ten rozdíl jde nejvíc poznat u ryb.

    superkarma: 0 16.11.2011, 08:32:16
  3. avatar
    [17] Pajenka [*]

    zet169:díky Taky teď smažím na slunečnicovým oleji.A zkusím ještě olivový,ale dám ho tam méně.Protože se mi nechce vařit na dvakrát.

    superkarma: 0 18.07.2005, 13:14:56
  4. avatar
    [16] Gabi [*]

    Luciš: , nepřepaluje, obykle se nepoužívá na smažení kvůli své vysoké ceně .

    superkarma: 0 18.07.2005, 13:05:19
  5. avatar
    [15] Exupery [*]

    Luciš: S tím nemůžu souhlasit, v životě jsem ho přepálenej neviděla a skoro jinej nepoužívám. Třeba papriku a cibuli do těstovin smažím na něm. Kdybych jedla řízky, tak ty bych tedy na něm nedělala, ani sladký věci jako palačinky a lívance. Voda je v másle, ale v ol. oleji

    superkarma: 0 18.07.2005, 12:48:27
  6. [14] esunad [*]

    olivový olej v menším balení než litr kupuji jenom v zimě,teď mám třílitrové balení,snad nám pár dní vydrží

    superkarma: 0 18.07.2005, 11:08:21
  7. avatar
    [13] Luciš [*]

    Určitě na smažení nepoužívat virgine. Má hodně vody a přepaluje se. Je určen pouze na saláty aj studené pokrmy.

    superkarma: 0 18.07.2005, 09:54:06
  8. avatar
    [8] Kekka [*]

    Tak já jsem asi měla smůlu na nějakou blbou značku, protože jeho chuť mě fakt neoslovila.

    superkarma: 0 18.07.2005, 09:00:31
  9. avatar
    [7] Pajenka [*]

    Olivový olej taky používám skoro na všechno,ale mému příteli moc nechutnal,když jsem jej používala na tepelnou úpravu jídel.Asi jsem ho tam dala moc.Díky za radu.

    superkarma: 0 18.07.2005, 09:00:11
  10. [4] mamoutek [*]

    Olivový olej používáme i za studena i na teplé pokrmy, jiný omastek už nepoužíváme, je fakt dobrý.
    Za studena do salátů, na smažení stačí troška, prodávají se a je to na nich napsané.

    superkarma: 0 18.07.2005, 06:52:35
  11. [3] mart. [*]

    Díky za tip na www

    superkarma: 0 18.07.2005, 05:18:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme